Starters op de Woningmarkt

starters
foto: Starfotograf

Vraag aan de PvdA en de VVD (kamerlid Monasch en kamerlid de Boer)
Samen met mijn verloofde ben ik starter op de woningmarkt. De laatste jaren is hierop veel veranderd, zeker voor starters. Er zijn meerdere opties gekomen voor zowel veelverdieners als starters en speciale regelingen. Toch is het mogelijk dat wij als starters overal tussen vallen:

 • Sociale huurwoning verdienen wij teveel voor (29.000+27.000), tevens duurt het nog jaren voor we in een van onze geboorteplaatsen een woning kunnen krijgen (Utrecht en Amsterdam);
 • Vrije Sectorwoningen, dit is een reële optie voor ons, echter de vrije sector in Utrecht en Amsterdam begint veelal pas bij 8-900 euro per maand, en dan komen de vaste lasten hier ook nog eens bij. Dit is nog wel te doen met ons salaris, echter komen wij hier niet voor in aanmerking omdat wij niet voldoen aan de financiele voorwaarden van de corporaties (wij zijn nog niet getrouwd, wonen nog niet langdurig samen dus wordt alleen het salaris van de hoofdaanvrager meegeteld, en dit is te weinig);
 • Koopwoning, doordat mijn partner en ik beiden bij het UWV werken krijgen wij geen vast contract, een hypotheek wordt hierdoor dus al lastig. Verder krijgen wij geen intentieverklaring omdat het UWV deze niet kan verstrekken dankzij alle bezuinigingen.

Al met al blijft er zo dus enkel particuliere huur over voor ons als starters. Wij zijn inmiddels al 2 jaar op zoek naar een geschikte woning waar wij als starter een aantal jaar kunnen wonen, en waar wij mogelijk een begin kunnen maken om ons gezin op te zetten (trouwen, kinderen). Het lijkt er echter op dat wij de komende jaren aangewezen zijn op huisjesmelkers, kleine huizen voor veel geld die slecht onderhouden zijn in een deel van de stad waar wij liever niet willen wonen. Ik vraag me af of ik hier samen met mijn vriendin voor studeer naast onze fulltime baan. Het lijkt erop dat de wirwar aan regels en voorschriften er voor zorgt dat starters zoals wij buiten de boot vallen. Wij houden ons beiden altijd netjes aan de regels, situaties als onderhuur wil ik absoluut niet in terecht komen, maar ik neem aan dat u zich kunt voorstellen dat wij ons in onze situatie op een gegeven moment genoodzaakt zien om dit soort mogelijkheden vast te klampen. Wat is de Tweede Kamer van plan om hier aan te doen?

Antwoord van de VVD (12/4, kamerlid de Boer)
Hartelijk dank voor uw vraag. Gelukkig verdient u teveel voor een sociale huurwoning. Maar gezien u een woning zoekt in de krapste woningmarkt van Nederland, Amsterdam en Utrecht is het bepaald niet gemakkelijk om een woning te vinden. Zeker nu de banken weer meer eisen stellen aan de kredietwaardigheid van mensen. Ook dit is weer lastig. We willen niet dat mensen zich onnodig in de schulden steken. Een aantal regels waar ik voor sta zijn de volgende. Er moet weer meer gespaard worden voor de aankoop van een woning. Dit was tot voor 20 – 30 jaar geleden ook al zo. Corporaties moeten meer woningen verkopen, niet alleen aan huurders maar ook bijvoorbeeld aan u als de woning beschikbaar is gekomen. Dit zijn veelal startersprijzen, immers het gaat om corporatiewoningen. Ik zou ze hier eens actief op benaderen als ik u was. Ik weet dat Rochdale net nog 500 woningen oplevert, nieuwbouw ergens in Amsterdam. Ook wil ik de particuliere verhuurmarkt stimuleren door meer punten toe te kennen in het woningwaarderingsstelsel, waardoor het weer aantrekkelijk wordt om woningen te verhuren. Dit geldt in de eerste plaats voor plaatsen met een krappe woningmarkt. Het is er een van een lange adem. In ieder geval hoop ik zo dat er voor tweeverdieners zoals u meer woningen beschikbaar zullen komen. Wellicht kan er nog iets in de sfeer van garantstelling door ouders? Dit is een privé omstandigheid die ik natuurlijk niet kan inschatten, maar het zou meegenomen zijn.

Geen antwoord van de PvdA (11/7, kamerlid Monasch)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Beste starters,
  Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Jeanique de Ridder en ik werk als redacteur voor het nieuwe discussieprogramma Hollandse Zaken, dat gepresenteerd wordt door Cees Grimbergen. Jullie kennen hem vast nog van Rondom 10. Zaterdag 16 juli a.s. nemen we een live uitzending op over ‘ De malaise op de huizenmarkt ‘. Kamerleden Monasch en de Boer nemen deel aan het debat, net als de VEH, AFM, een makelaar, journalist Mathijs Bouman en woningbezitters met tophypotheken, twee huizen etc. Wij willen graag ook met jullie in contact komen. Want een verhaal van starters die niet kunnen starten mag ons inziens niet ontbreken. Ik hoop dat jullie me bellen op 06-25023228 of Jeanique@dds.nl Hartelijke groet, Jeanique de Ridder.
  De startersperikelen mogen ons inziens niet ontbreken.

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik zit met een probleem waarvan ik denk dat niet alleen ik met dat probleem te maken heb, maar met mij nog veel meer mensen. Ik ben 24 woon en werk in Den Haag en vanaf mijn 20e ben ik gediplomeerd verpleegkundige. Ik heb dus netjes een studie gedaan en ben netjes aan het werk geslagen. Door mijn baan als verpleegkundige kom ik niet in aanmerkingen voor betaalbare woningen bij de woningbouw. Hierbij tellen ze namelijk mijn onregelmatigheids toeslag mee die ik verdien door ook weekenden en avonden te werken. Aan de andere kant zijn de particuliere huurwoningen zeer duur. Als er dan al iets bij zit wat ik zou kunnen betalen dan mag ik dit niet huren, omdat makelaarskantoren en andere verhuur instanties een zeer hoge inkomenseis stellen. Volgens hun norm mag ik vaak nog niet iets van 400 euro huren, terwijl de meeste woningen vanaf de 600 euro zijn. Ik heb 3 katten omdat ik met katten ben opgegroeid en ik liefde en verzorging kan bieden voor 3 katten, maar hierdoor heb ik problemen bij zolderkamertjes. Dit zijn dan zolderkamertjes in een huis, waardoor je gedeeltelijke ruimtes hebt en er dus geen huisdieren mogen. Ik heb het gevoel dat ik tussen het wal en het schip zit. Enerzijds verdien ik te weinig, anderzijds verdien ik teveel. Ik wordt hierbij gedwongen om op een kamer te zitten en te leven als een student zonder mijn katten. En dat terwijl en al zoveel dierenleed is en de dierenasiels overvol zitten.
  Waarom zit er zo`n groot gat tussen sociale huur en particuliere huur? Makelaren willen soms dat je 4,5 keer bruto inkomsten hebt ten opzichte van de huurprijs. Ik heb geen auto, ik rook niet, ik drink niet en ik ga niet uit. Ik heb gestudeerd, ik heb een baan en toch is een veilige 2-kamer appartement voor mij en mijn katten een steeds hopelozere zaak. Ik snap dat er voor mij niet ineens een oplossing te regelen is maar ik neem aan dat dit bij veel mensen een groot probleem is en ik hoop dat er de komende jaren betere afspraken komen zodat die grenzen dichter bij elkaar komen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *