Wapen Opbergen bij Schietclub of Werk

wapen
foto: Surachai

Vraag aan het CDA, de CU, de PvdA en de SP (kamerlid Çörüz, kamerlid Slob, kamerlid Marcouch en kamerlid van Raak)
Waarom mogen mensen van bv. een schietclub, politie, leger etc. wapens mee naar huis nemen? Het zou m.i. zo moeten zijn dat mensen na hun oefening op de schietclub of wetdienaars na hun werkdienst hun wapen moeten inleveren en deze opgeborgen worden in een kluis o.i.d. Deze mensen zijn ook maar gewone mensen en kunnen in een vlaag van verstandsverbijstering gemakkelijk naar hun wapen grijpen en een gruwelijk bloedbad aanrichten. Voor mensen die gepakt worden voor wapenbezit zou hiervoor een hele zware lange gevangenisstraf opgelegd moeten worden. Graag zou ik dat hiervoor vragen gesteld worden aan de kamer.

Antwoord van de PvdA (10/6, kamerlid Marcouch)
Ik vind dat je dat mogelijk moet maken, meestal is dat ook het geval. Mensen kunnen hun wapen bij de club of op het werk achterlaten. Onze wapenwetgeving is best wel streng. De uitdaging is nu vaak hoe zorg je er voor dat misstanden zo vroeg mogelijk aan het licht komen. Dat vraagt verantwoordelijkheidsbesef bij familie, vrienden en collega’s van wapenbezitters om opgevangen signalen, dat het niet goed gaat met een wapenbezitter, door te geven. Trek aan de bel als je het idee hebt dat het niet klopt. Bel de politie, bel Meldmisdaadanoniem, waarschuw de schietvereniging etc. Verder vind ik dat de wetgeving moet veranderen en een medisch verklaring toegevoegd moet worden aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een wapenverlof (vergunning). In Nederland zijn we erg streng, maar In België kun je te makkelijk wapens kopen. Daarom is het van belang dat op EU-niveau wetgeving komt om net zo streng als in Nederland wapenbezit te bestrijden. Ook is het urgent dat de politie handhaaft en dus de controle uitvoert op verlofhouders. Uit onderzoek blijkt dat het te vaak niet gebeurt. Ik heb daar aan de minister enkele weken gelden vragen over gesteld.

Geen antwoord van het CDA (10/7, kamerlid Çörüz)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de CU (10/7, kamerlid Slob)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (10/7, kamerlid van Raak)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    De SP, CDA, CU en PvdA denken werderom niet goed na en dit is weer een klassiek voorbeeld dat de politiek een plan oppert terwijl ze niet GEHEEL op de hoogte zijn van de Ins en Outs van de Schietsport. ik kan niet spreken voor de politie. De sportschutter kan er voor kiezen om een wapen thuis te hebben. 1 van de redenen, de belangrijkste in mijn ogen, is dat je met je wapen ook op andere schietbanen mag schieten. Je bent dan dus niet gebonden aan je eigen club. Wat er leuk is aan sportschieten op andere banen, kun je vergelijken waarom een amazonne niet alleen in haar eigen rijbak rijdt. Het kunstje uitvoeren op eigen terrein is op den duur makkelijk, maar op ander terrein brengt weer andere spanningen/uitdagingen met zich mee. Het is als schutter dus een uitdaging om op een andere club goed te schieten. Net zoals het voor een amazonne een uitdaging is om op onbekend terrein, een wedstrijd bijvoorbeeld, goed te presteren met haar paard. AJ Roosen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *