Vergoeding Medicatie Vervallen

vergoeding

Vraag aan D66, de PvdA, de SP en de VVD (7 maart 2015, kamerlid Dijkstra, kamerlid van Dijk, kamerlid Leijten en kamerlid Rutte)
Al enige jaren gebruik ik een bepaald medicijn, wat tot juli 2014 vanuit de basisverzekering vergoed werd door mijn zorgverzekeraar. Zonder aankondiging is deze vergoeding komen te vervallen, omdat dit volgens de zorgverzekeraar niet meer daaronder valt, omdat het een magistrale bereiding is. Het zou geen bepaald geregistreerd medicijn zijn, geen apotheekbereiding of dieetpreparaat. Ik, en samen met mij vele mensen in Nederland en daarbuiten, gebruiken dit relatief goedkope medicijn: Low Dose Naltrexone (lage dosering Naltrexone met een max. dosering van 4,5mg/pd) i.p.v. de reguliere medicatie die soms wel duizenden euro’s kosten. LDN kost ongeveer 150 euro per 90 dagen. Ik gebruik dit voor onderdrukking van MS symptomen, anderen mensen gebruiken het voor MS of andere auto-immuunziektes. Om een voorbeeld te geven: voorheen gebruikte ik Copaxone, wat voor 90 dagen 3900 euro kostte! Waarom is deze wet gewijzigd. LDN heeft uit patientenervaringen wereldwijd bewezen goed te werken bij diverse ziektes. Maar het medicijn is patentvrij en laag in financiële opbrengsten, dus zal de farmaceutische industrie hier verder geen onderzoek meer naar doen. Maar als mensen daar baat bij hebben, lijkt mij dat hier toch zeker een uitzondering binnen de zorgwet gemaakt kan worden.

Antwoord van de SP (7/5/15, kamerlid Leijten)
Uw verbazing over het ineens niet meer vergoeden van uw door de apotheker bereide geneesmiddel, kan ik mij goed voorstellen. Tot voor kort was het zo dat het aan de zorgverzekeraar was om te beoordelen of zo’n geneesmiddel inderdaad vergoed moest worden of niet. Dit heeft er begin maart zelfs toe geleid dat ineens 300 à 400 bereide geneesmiddelen van de ene op de andere dag niet meer vergoed werden. Patiënten en apothekers werden totaal overvallen en dit heeft ook tot grote ophef in de media geleid. Ook in de Kamer hebben we dit onderwerp op de agenda gezet. In dat debat heeft de SP een motie ingediend die de regering oproept het onafhankelijke Zorginstituut voortaan een rol te geven in het beoordelen of een medicijn wel of niet ‘rationeel’ is en daarmee dus vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Een meerderheid van de Kamer heeft voor die motie gestemd. Het is nu dus aan de minister om te voorkomen dat door de apotheker bereide medicijnen schijnbaar willekeurig wel of niet vergoed worden. De motie (Voorgesteld 29 april 2015) kunt u via de volgende link terug vinden: Geneesmiddelenbeleid – 29 477 of direct als pdf document.

Antwoord van D66 (19/5/15, kamerlid Dijkstra)
Het is een vervelende situatie die u beschrijft. Niet alleen u, maar vele anderen zijn de dupe geworden van het feit dat tussen de 300 en 400 medicijnen ineens uit eigen portemonnee betaald moeten worden terwijl deze eerder nog vergoed werden. Dat heeft tot een grote onduidelijkheid geleid. Op het gebied van communicatie heeft men veel steken laten vallen, zoals u ook aangeeft. Mede daarom heeft D66 op 1 mei aan de minister gevraagd om de invloed van het Zorginstituut bij de beoordeling van medicijnen die vergoed worden te vergroten. Zodoende hebben wij ook ingestemd met de motie van de SP zoals in de reactie van mevrouw Leijten vermeld. Daarnaast heeft D66 gevraagd om een verbetering in de communicatie. Door de invloed van het Zorginstituut op de beoordeling van medicijnen te vergroten zal in de toekomst ook een medicijn als Low Dose Naltrexone beoordeeld worden op een adequate manier.

Geen antwoord van de PvdA (7/6/15, kamerlid van Dijk)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (7/6/15, kamerlid Rutte)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

4 reacties


 1. ·

  Ja, Ik wil ook graag weten waarom dit gewijzigd is en of er voor LDN geen uitzondering gemaakt kan worden, aangezien het goedkoop is en bij veel mensen met ernstige ziektes veel baat heeft. Of is het welzijn van mensen niet meer prioriteit in dit land? Ik gebruik LDN persoonlijk voor de Ziekte van Crohn en mijn darmen zijn sinds het gebruik daarvan zeer rustig. Iets dat met geen andere medicijnen (vele malen duurder en nog steeds worden die vergoed) nog was gelukt. Ik kan niet uitleggen wat voor een verandering dat heeft gebracht in mijn leven. Maar nu moet ik plots ongeveer 200 euro betalen voor mijn LDN tabletten (100 stuks). Dat geld heb ik simpelweg niet. Ik leef van 950 euro netto per maand. Ik kwam hiervoor al amper rond. Het is erg frusterend, omdat ik het gevoel had mijn leven weer te kunnen gaan opbouwen met dit medicijn. Ik hoop dat de vraag niet wordt genegeerd..

  Beantwoorden

 2. ·

  Zelf gebruik ik LDN tegen MS en fysiek heb ik er baat bij. Helaas wordt het door mijn zorgverzekeraar niet vergoed, zelfs geen verrekening met je eigen risico. Ik betaal nu zelf 200 euro per jaar voor mijn LDN (Apotheek Galilea Dordrecht) terwijl als ik met dure MS-medicatie zoals Interferonen zou zijn gestart rond de 13.500 euro per jaar zou ‘kosten’. Deze Interferonen worden echter wel vergoed vanuit de basisver-zekering. Het is toch vreemd dat een goedkoop (bij veel mensen) goedwerkend medicijn niet in aanmerking komt voor vergoeding? Vanuit politiek Den Haag wil men toch de zorgkosten naar beneden brengen? Dan is dit alvast een aardig punt. Straks wordt je nl. als patient verplicht dure medicatie te gaan gebruiken omdat je zelf de kosten van de goedkope medicatie niet meer op kunt brengen. Maar ja, de farmaceutische industrie is hier niet blij mee en die zit hier waarschijnlijk achter.

  Beantwoorden

  1. ·

   Ik hoor vreselijk veel positieve ervaringen over het gebruik van LDN, maar geen vergoeding en veel mensen ervaren problemen bij het aanvragen ervan. Wat vreemd dat een veel goedkoper medicijn niet meer vergoed wordt?
   Ook ik wil het graag proberen. Het schijnt goed bij fibromyalgie te werken. Beter, veiliger en goedkoper dan al die zware pijnstillers. Ik kan niet wachten tot ik iets vind wat helpt tegen de lange lijst klachten en pijnstillers helpen niet, maken me zieker. Ik wil dus liever LDN. Ik zou graag zien dat het middel vergoed wordt.

   Beantwoorden

 3. ·

  Ik ben destijds gestopt omdat het niet meer vergoedt werd en daardoor ben ik zo achteruit gegaan in mijn gezondheid dat ik nu niet meer kan werken.
  Wanneer wordt de ldn weer vergoedt?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *