Vuurwerk Verbod

vuurwerk
Vraag aan de PvdA, de PvdD, de PVV en de SP (19 november 2016, kamerlid Marcouch, kamerlid Ouwehand, kamerlid Helder en kamerlid Kooiman)
Hoe staat het met de regels en handhaving van het vuurwerk verbod? Ik zie nu al weer op tegen de overlast voor mens en dier in mijn wijk Presikhaaf in Arnhem. Waar de schoolkinderen een week voor oud en nieuw hun kerstvakantie lopen te verknallen.

Antwoord van de PvdA (19/12/16, kamerlid Marcouch)
Excuus voor de verlate reactie. Vuurwerk veroorzaakt inderdaad overlast voor mens en dier. Ik begrijp ook heel goed dat u er tegen op ziet als de periode weer nadert. In de bijlage: ‘Wat moet ik weten als ik vuurwerk ga afsteken?’ kunt u gedetailleerd lezen hoe vuurwerk is gereguleerd tijdens oud en nieuw. De gemeente kan vervolgens aanvullend gebiedsgerichte regels stellen. Zo heeft de gemeente Hilversum een verbod op het afsteken van vuurwerk in het centrum van de stad. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van de PvdD (19/2/17, kamerlid Ouwehand)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (19/2/17, kamerlid Helder)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (19/2/17, kamerlid Kooiman)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


 1. ·

  Deze vraag of liever gezegd eis, had ik jaren eerder al kunnen stellen, maar nu is het moment gekomen dat het inmiddels nijpend is geworden. Ik weet dat er dingen zijn veranderd mbt vuurwerk, zoals het 3 dagen van te voren mogen kopen van vuurwerk door consumenten en ook dat men op 31 december vanaf 18:00 pas mag gaan afsteken.
  Ik woon in Den Haag, in een redelijk normale buurt (Fahrenheitstraat / Laan van Meerdervoort). Den Haag is een van de steden met het hoogst aantal incidenten en problematiek op de 31e december – 1 Januari. Dit jaar deed voor mij echter de deur dicht. Er werd in de middag reeds vuurwerk in mijn portiek gegooid. Er was vanaf dat moment een niet aflatende herrie door vuurwerk in de gehele omgeving. Ik was dit jaar (helaas) thuis gebleven en kon niet eerder naar bed dan 02:30 uur, aangezien het lawaai bleef. Mijn kat werd totaal gestresst overigens.
  Ik ben in het begin van de avond 17:00 naar het politiebureau Segbroek gefietst om mijn beklag te doen, over het lawaai en vuur stoken in mijn buurt vóór 18:00 uur, bureau Segbroek was gesloten. Ik heb een melding op internet gedaan bij Meldpunt Vuurwerkoverlast.nl Kortom de hel van Dante, voor mij de rest van de avond. Ik durfde niet meer naar buiten na 6 uur en ook niet meer naar een winkel oid. Ik voel mij niet vrij om te gaan en staan waar ik wil (misschien toch even naar vrienden bijvoorbeeld?) die avond en isolement neemt het dus over.
  Mijn vraag aan dit (nog zittende) kabinet is: vindt u dit een normale avond in een oorlogvrij land (het leek wel oorlog buiten namelijk). En hoeveel letsel en doden moeten er nog vallen voordat particulier vuurwerk wordt verboden? Ik snap u niet. Anarchie wordt in de hand gewerkt, agressie en intimidatie daarmee gepaard gaande. Anarchie noem ik omdat mensen die aangesproken worden op hun gedrag, gewoon door blijven gaan met rotzooi maken en agenten / hulpverleners en medeburgers belagen. Ik heb familie en vrienden in Belgie, Frankrijk, Zuid Spanje en US Florida wonen. Dit soort taferelen zijn daar totaal niet aan de orde met Oud en Nieuw, waarom hier dan wel? Kan er misschien alleen op de Pier, in de grote Parken of op het Malieveld siervuurwerk in Den Haag worden afgestoken door de daartoe aangewezen ondernemers? Kan ook het levensgevaarlijke illegale vuurwerk worden aangepakt aan de grenzen in samenspraak met Belgie, Luxemburg en Duitsland (we hebben maar 3 buurlanden, de rest is water) is dat zo moeilijk?
  Er is al veel agressie en allerlei narigheid toegenomen in de grote steden, moet Oud en Nieuw als ’toetje’ op zo’n jaar als 2016 dan ook nog eens zo verlopen?
  Nog even een paar Facebook meldingen via mijn vrienden: bij een muzikante / zangeres was haar studio vrijwel afgefikt en inboedel en materiaal verloren gegaan door brandstichting. Er werden auto’s in de fik gezet en brommers gestolen etc. ‘and the list goes on’. Ik en vele anderen hopen op een ander beleid en vragen u om veiligheid en vrijheid van beweging in het algemeen op zo’n avond.
  Deze brief zal ik tevens laten prubliceren in alle kranten en verdere media, mocht ik niets van u vernemen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *