Waarom Zoveel Geweld

waarom
foto: Yndra

Vraag aan D66, GL en de PvdA (kamerlid Pechtold, kamerlid Sap en kamerlid Cohen)
Mijn zoon is keeper bij amateur vereniging in Amstelveen. Ze waren clubkampioen geworden, eerst een welverdiende boottocht en dan even Amsterdam in met een feeststemming. Een van de jongens trapt tegen een fiets als net een politiebusje langs komt met een politieagent, die twee van de elf jongens in de boeien slaat en in de politiebus stopt. Een van de andere jongens gaat vragen wat de agent nu doet en krijgt als antwoord dat hij moet oplazeren en krijgt een aantal stokslagen. Vervolgens pakt hij de stok van de agent beet, waarna zijn broer komt aan rennen, om te sussen. Op dat moment trekt de agent zijn wapen, schiet de sussende man in de nek, die op slag dood is. Een tweede en derde schot treft de knieën en de buik van de twee geboeide jongens in de politiebus. De rest van de groep probeert de kogelregen te ontwijken. Daarna komt de ME de rest van de jongens als verdachten arresteren. Resultaat een dode en een zwaar gewonde in de VU met politie bewaking.
Mijn vraag is hoe kan dit allemaal gebeuren. Mag een agent alleen zo in actie komen. Zijn daar geen procedures voor. De jongens zijn helemaal kapot, vooral omdat ze hun vriend voor hun ogen zagen sterven. De feiten zijn dat de agent is begonnen met slaan en schieten. Wat een feest was is veranderd in een nachtmerrie. Deze jongens waren :jurist (dood), matroos, piloot, soldaat. Hoe zit het met deze agent, die zal toch ook kapot zijn, niets hoor je in het nieuws. Zoveel levens kapot. Waarom zoveel geweld?

Antwoord van GL (14/6, kamerlid Sap)
Ik heb uw verhaal met veel belangstelling gelezen. Allereerst is het verschrikkelijk wat er is gebeurd in Amsterdam. Mijn medeleven gaat dan ook uit naar de familie en nabestaanden van het slachtoffer. Inhoudelijk gezien kan ik helaas niet in gaan op uw vragen. GroenLinks kan zich als politieke partij niet specifiek uitspreken over deze zaak. Recherchekundig- en strafrechtelijk onderzoek moet uitwijzen wat er daadwerkelijk gebeurd is en of de agent wel of niet handelde uit noodweer. Ik wil u nogmaals hartelijk danken voor uw bericht en de jongens veel sterkte toewensen bij de verwerking van dit verlies.

Geen antwoord van D66 (10/9, kamerlid Pechtold)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (10/9, kamerlid Cohen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


  1. ·

    @groenlinks, jammer dat u bij het incident in Beverwijk, waarbij uiteindelijk een man van Turkse afkomst is overleden in het ziekenhuis, vragen heeft gesteld aan de verantwoordelijke minister. Ten aanzien van de geweldadige dood (nekschot door politie) van de Amstelveense voetballer van Nederlandse afkomst, heeft u duidelijk een ander (volgens mij een juist) standpunt ingenomen. In goed nederlands noemen we dat ‘Meten met twee maten’.

    Beantwoorden

  2. ·

    Nu zijn we bijna een jaar later. De agent loopt nog steeds vrij rond en is niet voor de rechter geweest. Waarschijnlijk nog in functie. Wat is er aan de hand?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *