Zwerfafval en Statiegeld

zwerfafval
Vraag aan het CDA, D66 en de VVD (12 maart 2018, kamerlid Mulder, kamerlid van Eijs en kamerlid Ziengs)
Waarom de Tweede Kamer besloot om statiegeld uit te breiden (jeeh😃) dat snap ik. Maar waarom pas in 2021 (!?) begrijp ik niet. Waarom de verpakkingsindustrie wéér de kans krijgt om met hun mislukte ‘brede aanpak’ onder de noemer ‘Supporter van Schoon’ zwerfafval te reduceren begrijp ik allerminst. Grote teleurstelling eigenlijk, want zwerfafval blijft dus tot 2021 een groeiend probleem. Waarom niet nu, onderzoeken hebben grote draagkracht bij het volk gemeten!? Dus statiegeld nu.

Antwoord van D66 (23/3/18, kamerlid van Eijs)
Het terugdringen van het zwerfafval is ook voor D66 een belangrijk onderwerp. Graag lichten wij ons standpunt toe. Onze staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft echt een doorbraak bereikt. Over de uitbreiding van het statiegeld wordt al jaren gepraat. In de 5 maanden dat Stientje nu staatssecretaris is, heeft zij een plan opgesteld om statiegeld op kleine flesjes direct in te voeren. Die wetgeving moet gemaakt worden, daar gaat Stientje nu direct mee aan de slag. Dat kost tijd. Zij gaat hier direct en voortvarend mee aan de slag. Het staat vast dat de doelen van 70% minder plastic flesjes in het zwerfafval en 90% recyclen van kleine flesjes hoe dan ook wordt gehaald! De plastic soep en het zwerfafval op straat worden aangepakt. Daar ben ik als D66-er trots op.
En daar stopt het niet. Voor ander zwerfafval is een bredere aanpak nodig. Ik denk naast flesjes en blikjes ook aan sigarettenpeuken, kauwgum en deksels van papieren koffiebekers. Dat moet ook worden aangepakt. En de staatssecretaris zet daar in haar bredere aanpak ook op in.
Tot slot kan ik u aanraden om de antwoorden van de staatssecretaris in het debat over statiegeld hier terug te kijken. Dan kunt u ook zelf horen hoe zwaar bevochten dit resultaat is, en hoe persoonlijk betrokken en gemotiveerd onze staatssecretaris is om dit probleem aan te pakken. Linksom óf rechtsom gaan we het zwerfafval aanpakken!

Geen antwoord van het CDA (12/6/18, kamerlid Mulder)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (12/6/18, kamerlid Ziengs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


  1. ·

    Zwerfafval wordt al veel te lang gedoogd. De fabrikanten strooiden met wat kruimels, de zoveelste weinig zeggende afspraak tot beperking van afval werd getekend en alles bleef zoals het was. De consument denkt dat hij goed bezig is met scheiden, intussen draaien de verbrandingsovens volop en gaat de rommel over de grens naar armoedige mensen die een enkele Euro verdienen aan handmatig sorteren van de plastic troep. Wie maakt er zich druk om, als we er maar vanaf zijn.
    Inderdaad, het lijkt er alweer op dat de fabrikanten een hand boven het hoofd gehouden wordt. Meteen beginnen met statiegeld, ook op blik en andere drinkverpakking is al een aardige eerste stap om de geweldige verspilling van beperkte grondstoffen aan te pakken.

    Beantwoorden

  2. ·

    We hebben toch een geweldige plant daarvoor? Hennepplastic. Breekt gemakkelijk af en hennep groeit keigoed ieder jaar. Ff googlen en je vindt oplossingen voor alles. Vlieg toch een end heen met die “oplossingen”… Tis allemaal gedraai en gedraai om belangen van grote bedrijven te dienen. Nu weer “statiegeld”. Jullie tweede-kamerleden zijn *walgelijke* leugenaars.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *