Braziliaanse Verpleegkundige

braziliaanse

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (29 januari 2016, kamerlid Keijzer, kamerlid van Dijk, kamerlid Agema en kamerlid Schut)
Ik lees net een bericht dat asielzoekers aan het werk mogen als verzorgers in een verzorgingstehuis in Katwijk. Nu is mijn vrouw van Braziliaanse afkomst en heeft een Braziliaans diploma als verpleegkundige. Haar diploma is hier in Nederland niet geldig en dus kan ze niet aan het werk als verpleegkundige, tenzij ze zichzelf opnieuw opleidt, waar wij geen tijd en geld voor hebben. Ik vind het van de zotte dat mijn vrouw die nu al zes jaar in Nederland woont, belasting betaalt en verder alles volgens de regels doet niet aan het werk kan en een asielzoeker die de staat geld kost gewoon aan het werk kan. Wat kan hier aan gedaan worden? Wie kan mijn vrouw helpen aan werk waar ze voor gestudeerd heeft?

Antwoord van de VVD (19/2/16, kamerlid Schut)
Gisteren is in het debat met staatssecretaris Van Rijn over het Arbeidsmarktbeleid in de Zorgsector dit krantenbericht ook besproken. Staatssecretaris Van Rijn heeft aangegeven dit uit te zoeken. In het algemeen is het inderdaad zo dat diploma’s die niet voldoen aan de Nederlandse eisen moeten worden aangepast om hier op niveau te kunnen werken.

Antwoord van de PVV (29/3/16, kamerlid Agema)
Als iemand aan het werk wil als BIG-geregistreerde verpleegkundige dan dient die persoon als zodanig opgeleid te zijn. Twee, de Nederlandse taal dient in het kader van de patiëntveiligheid vloeiend gesproken te worden. In de derde plaats vind ik het van belang dat Nederlandse verpleegkundigen niet van de markt verdreven worden. 75.000 zorgmedewerkers hebben recentelijk hun baan verloren. Ik zie hen graag voorgaan als er banen in de zorg beschikbaar komen.

Geen antwoord van het CDA (29/4/16, kamerlid Keijzer)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (29/4/16, kamerlid van Dijk)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    Ik ben verpleegkundige op de ICU. Heb in het verleden de leraren opleiding gedaan en heb mij het Braziliaans Portugees redelijk eigen gemaakt. Ik zou me graag willen inzetten voor Braziliaanse verpleegkundigen die hier willen komen werken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *