Gezondheid en Voeding

gezondheid
Vraag aan het CDA, D66, de SP en de VVD (14 december 2017, kamerlid von Martels, kamerlid de Groot, kamerlid Futselaar en kamerlid Weverling)
Er zijn meerdere systemen in ons leven die wij, als volk, nodig hebben om te functioneren. Daar ben ik het niet mee eens maar dat is een ander verhaal. Het is tegenwoordig zo normaal om wekelijks bij een huisarts te komen. Zo normaal om meerdere medicijnen in huis te hebben wat eigenlijk alleen maar chemicali├źn zijn om ons verslaafd te maken of ons te vergiftigen. Waarom betalen we de boeren niet grof om gezond, goed, eerlijk en heerlijk voedsel te verbouwen zodat we niet ziek worden of ziektes kunnen krijgen? Dit lijkt mij een beter systeem. Het is voor iedereen beter, want geen enkele hoeveelheid geld en macht mag belangrijker zijn dan het volk en hun gezondheid. Graag zie ik uw reactie tegemoet.

Antwoord van de SP (18/12/17, kamerlid Futselaar)
De gestelde vraag is wat algemeen en daarom is het niet helemaal duidelijk wat precies bedoeld wordt. De meeste boeren krijgen op dit moment al enige vorm van inkomenssteun, en in ruil daarvoor moeten ze aan allerlei regels op het gebied van onder andere milieu en voedselveiligheid voldoen. Hoewel er altijd ruimte is voor verbetering, kun je zeker stellen dat Nederlands voedsel tot het meest veilige ter wereld behoort. Het is vrees ik een illusie dat we met alleen gezond voedsel ziektes kunnen uitbannen. Wel is de SP van mening dat potentieel ongezonde zaken als bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk moeten worden teruggedrongen, en dat voedsel bij voorkeur biologisch moet worden verbouwd.

Antwoord van het CDA (14/1/18, kamerlid von Martels)
Gezond, veilig, betaalbaar en overal te koop dat is de status van het Nederlandse voedingsaanbod. Wat een luxe positie! Dus de mogelijkheden om gezond door het leven te gaan zijn in principe aanwezig. Als we ons ook nog eens houden aan: meer bewegen, minder eten maar vooral ook gevarieerd dan kun je met deze leefstijl gezond oud worden. Afgezien van erfelijke aandoeningen hebben we het dus voor een deel zelf in de hand. Aan het voedingsaanbod ligt het zeker niet, wel aan de keuzes die we zelf maken.

Antwoord van de VVD (15/1/18, kamerlid Weverling)
Dag en nacht werken Nederlandse boeren en tuinders keihard om voor Nederlanders (en veel mensen in het buitenland) gezonde voeding op tafel te zetten. We mogen ze daar heel erg dankbaar voor zijn. Boeren en tuinders zijn ook dagelijks bezig met innovatie en kijken daarbij hoe het voedsel dat zij produceren nog gezonder en beter kunnen maken. Nederland staat internationaal bekend om haar bewuste, innovatiegerichte en verstandige boeren en tuinders. In het buitenland wordt dus ook gekeken hoe Nederlandse idee├źn en systemen kunnen worden gebruikt in dat land. Uiteindelijk is het aan mensen zelf om de keuze te maken wat ze eten, of juist niet. Ik sluit mij dan ook graag aan bij de opmerking van Maurits von Martels.

Antwoord van D66 (14/2/18, kamerlid de Groot)
Goed, gezond en veilig voedsel is essentieel voor een goede gezondheid. In Nederland hebben we een voedselproductie die zich op internationaal gebied onderscheidt op het gebied van innovatie, waardoor goede voeding voor alle Nederlanders bereikbaar is. Zorgen dat er bij de voedingsproductie een klimaat ontstaat waarin deze innovatie blijvend wordt gestimuleerd beschouwen wij als essentieel. Hierdoor kan in de toekomst de voedselproductie nog gezonder en klimaat-neutraler en hopen wij ook de voedingskringlopen te sluiten, zodat iedere Nederlander zelfs over meerdere decennia nog steeds een gezond leven kan leiden.
Aan de andere kant geloven we in keuzevrijheid voor iedere Nederlander. Het liefst zien we dat iedereen een gezonde levensstijl heeft, maar hier kunnen en willen we natuurlijk niet iedereen toe dwingen. Aan de toegankelijkheid van huisartsen en medicijnen willen we niet komen, een goede, bereikbare en betrouwbare gezondheidszorg is een groot goed. We zetten er blijvend op in om alle Nederlanders goed voor te lichten en te stimuleren tot een gezonde levensstijl, zodat zoveel mogelijk mensen deze vrije keuze kunnen maken.

2 reacties


 1. ·

  Het is een illusie dat wij op grote schaal een huisarts nodig hebben en die chemische pillen erbij. Wij hebben meer biologisch voedsel nodig, voedsel waar niet overal suiker in zit, voedsel zoals het bedoelt is. Maar net als elke andere partij zijn jullie voor geld en macht. Staan jullie voor en met bedrijven ipv het volk. Bedankt

  Beantwoorden

 2. ·

  Geachte kamerlid Futselaar, kamerlid von Martels, kamerlid Weverling, kamerlid de Groot,

  Hartelijk dank voor uw reactie op deze te algemene vraag: Toch omdat het onderwerp zeer belangrijk is en ik namens vele medelanders duidelijkheid willen.

  Hoe kan het dat de kinderen met diagnose kanker in het ziekenhuis vlees en zuivel te eten krijgen? Terwijl er wetenschappelijk bewijs is dat dierlijke producten kanker groei stimuleren.

  Hoe kan het dat wij van het consultatie bureau te horen krijgen dat wij onze kinderen vlees en zuivel producten moeten voeden?

  Hoe kan het dat er op TV reclame gemaakt wordt waarin geclaimd wordt dat koemelk goed voor ons zou zijn, terwijl wetenschappelijk bewezen is dat het tegendeel waar is?!

  U heeft “Forks over Knives” nog niet gezien zeker? Zie: https://www.forksoverknives.com

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *