Injectie Onderrug Vergoeden

injectie
Vraag aan de VVD (17 oktober 2016, kamerlid Rutte)
Ik ben een alleenstaande werkende 54 jarige vrouw. Nu nog werkend, maar de toekomst ziet er voor mij niet best uit. Ik heb sinds 3 jaar last van lage rugpijn. Fysiotherapie, medicijnen geprobeerd. 3 x Dgs 300 mg tramagetic. Dit voorgeschreven door het pijnbehandelcentrum Radboud. Maar niets helpt. Ik lig nachten wakker waardoor ik soms weken niet kan werken. Dit alles kost veel geld. Ik heb in december 2015 een injectie met depo-medrol in het SI-gewricht gehad. Ik was helemaal vrij van pijn en kon dus weer volledig aan het werk. Deze injectie moest ik herhalen in mei 2016, omdat de pijn weer ondragenlijk werd. Maar helaas wordt deze injectie sinds januari 2016 niet meer vergoed. Antwoord van VGZ: ‘wij houden ons aan de wet’. De injectie kost rond de 900 euro. Dit kost zoveel minder als ziektewet, medicijnen enz. Mijn vraag luidt dan ook dringend om dit weer te vergoeden. Graag zou ik ook het een en ander willen toelichten.

Antwoord van de VVD (1/11/16, kamerlid Rutte)
Hartelijk dank voor uw bericht. Het is erg vervelend om te lezen dat u zich in deze situatie bevindt. Uit uw bericht begrijp ik dat uw zorgverzekeraar een depo-medrol injectie niet meer vergoedt, terwijl ze dit een half jaar eerder wél deden. Ik kan mij voorstellen dat u zich hier boos om maakt. Helaas moet ik u melden dat zowel het ministerie als de Tweede Kamer weinig ruimte heeft in deze situatie.
Het Zorginstituut Nederland (ZiNL) brengt advies uit over de middelen die vergoed worden voor bepaalde aandoeningen. Dit doen zij in overleg met de beroepsverenigingen van de voorschrijvers en aan de hand van wetenschappelijke literatuur en richtlijnen. Het middel dat u beschrijft, methylprednisolon, wordt genoemd in behandelrichtlijnen van artsen voor specifieke aandoeningen en wordt vergoed als de behandeling overeenkomstig deze richtlijnen plaatsvindt. Echter, wanneer de toediening van het middel in uw specifieke situatie niet meer voorkomt in de behandelrichtlijnen, of wanneer uw aandoening niet overeenkomt met de aandoeningen waarvoor het medicijn bedoeld is, kan een zorgverzekeraar besluiten om dit niet te vergoeden.
Het afgewogen advies van het Zorginstituut Nederland wordt vrijwel altijd overgenomen door de minister van VWS. Als Tweede Kamer hebben wij hier weinig invloed op, vooral omdat het een oordeel is van een instituut dat zich beroept op wetenschappelijk onderzoek en veel overlegt met de beroepsverenigingen. Er zijn wellicht andere mogelijkheden die u zou kunnen overwegen. U zou contact op kunnen nemen met SKGZ, waar u een klacht in kunt dienen over het niet vergoeden van een bepaald medicijn door uw zorgverzekeraar. Ook zou u kunnen kijken of er in een UMC onderzoek gedaan wordt naar de toediening van depo-medrol bij uw aandoening, u zou dan kunnen aansluiten bij het onderzoek. In dit geval wordt het medicijn vergoed onder de zogenaamde ‘academische component’. Tevens heeft uw zorgverzekeraar een zorgplicht en dienen zij met een alternatieve behandeling te komen wanneer ze besluiten een bepaalde behandeling niet meer te vergoeden. Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben naar aanleiding van mijn bericht, schroom dan vooral niet om dit te laten weten.

5 reacties


 1. ·

  Ja inderdaad ben ik het eens met mevr. Ook ik heb al jaren chronische pijn. Inmiddels nu een si gewricht laten behandelen maar het zou nu niet meer vergoed worden. Ik ben niet bij machte het bedrag te betalen. Dus zal dan met pijn verder moeten gaan. Van alles geprobeerd met medicijnen die niet helpen.
  Erg dat er zo met de mensen omgegaan word. Je mag wel elke maand de torenhoge ziekenfonds betalen. Voel me niet serieus genomen. Maar hoop zeker dat de vergoeding weer word toegestaan zodat het ook dragelijker word om zonder pijn door te gaan. En dat ook de mensen die het niet hebben geholpen kunnen worden.

  Beantwoorden

 2. ·

  Hoi,
  Ik heb inmiddels 3 behandelingen met injecties gehad in Duitsland. Ben meteen geholpen…wachttijd minder dan 1 week. Daarvoor heb ik 2 jaar met alleen maar sukkels uit het Nederlandse systeem gepraat.
  De rede dat de spuiten niet vergoed worden is dat er dan geen geld meer te verdienen is, want dan is de zogenaamde Nederlandse zorg niet meer vaak nodig.

  Oh, en de spuiten waren niet zo duur als hier.

  Beantwoorden

 3. ·

  Ik ben sinds 2007 in behandeling met succes. Kan na een behandeling gauw weer 2 jaar vrijwel pijnloos vooruit. Ben momenteel weer terug geweest voor een behandeling en heb alles in het werk gezet om het vergoed te krijgen, maar zonder resultaat. Ga binnenkort naar DC kliniek voor de behandeling à € 400,–. Deze klinieken liggen door heel het land. Ben vooraf voor bevestigende onderzoeken naar ziekenhuizen in Sittard, Roermond en Maastricht geweest. Dit wordt allemaal vergoed, maar een behandeling van “slechts” € 400,–, waar een mens weer twee jaar vooruit kan is te veel gevraagd. Mijn behandelde specialist wordt dus niet gezien als een kundig arts die weet wat goed voor zijn patiënten is. Dat is ook nog maar eens een conclusie!

  Beantwoorden

 4. ·

  16 jaar lang pijn leiden door mijn SI- gewrichten. Geen vergoeding meer. Wel steeds meer geld eisen van de bevolking van dit land. Is het vreemd dat er in de hoogste rang steeds meer wordt gesjoemeld en men lekker jaren kan stelen door voor miljoenen valse declaraties in te dienen. Mooie zgn zakenreizen met peperdure hotelletjes, terwijl mensen in dit land VERGAAN van de pijn? Nederland niet corrupt. Ik als geboren Amsterdammer zegt schaam je, iedereen die BEWUST, ja meneer de President, BEWUST steelt van de zieken en ouderen. Schaam je!

  Lelijk land is Nederland geworden. Heel lelijk .

  Beantwoorden

 5. ·

  Ik hoop dat degene die hierover beslist, graag met terugwerkende klacht, deze klachten krijgt.
  Het lijkt wel een bananen republiek hier, dat mensen door moeten lopen met pijn.
  Schaam u, en laat uw moeder niet weten, wat voor onmenselijke beslissingen jullie nemen.
  Ze zou u een tik om de oren geven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *