Korting Lerarenopleiding

korting
Vraag aan het CDA, D66, de PVV en de VVD (3 maart 2018, kamerlid Rog, kamerlid van Meenen, kamerlid Beertema en kamerlid Heerema)
Ik doe momenteel de opleiding docent ‘Beeldende Kunst en Vormgeving’ op het NHL-Stenden in Leeuwarden. Ik zit in het eerste jaar. Nu las ik dat per volgend studiejaar, lerarenopleidingen 2 jaren korting krijgen op het collegegeld. Echt super fijn! Maar, wat krijgen wij, als eerste jaars, volgend jaar tweede jaars. Krijgen wij ook nog iets? Ik word namelijk langzamerhand een beetje boos. Ik ben net de studiefinanciering misgelopen en nu loop ik ook dit net mis?
Ik vind dat ook studenten die zulke ‘giften’ net mislopen, ook een tegemoetkoming moeten krijgen. Op deze manier stimuleren jullie zeker het onderwijs, vind ook goed dat het gebeurt, maar vergeet niet de rest niet. Als je het ene kind een snoepje geeft, geef de ander dan ook (of in ieder geval iets). Ik snap dat de grens ergens gelegd moet worden, maar vergeet niet dat er nu een grote groep ‘vergeten’ wordt.
Het is duur, het studeren. Het collegegeld, de boeken, de materialen, de excursies. Ik heb een opleiding van 36 contacturen en werk er 20 uren bij om maar mijn studie te kunnen betalen. Dit houd ik nu nog wel even vol, maar hoelang? Voor mij zou een korting op het collegegeld een hele verlichting zijn. Mijn vraag dus: Wat gaan jullie ons geven?

Antwoord van de VVD (20/3/18, kamerlid Heerema)
Wat mooi dat je kiest voor een studie waarmee je het prachtige vak van docent kan worden. Ik heb zelf een jaar of zeven voor de klas gestaan en ik vond dat ongelooflijk leuk om te doen. En ik snap jouw boosheid heel goed, maar je hebt gelijk dat we ergens een grens moeten leggen en die grens wordt op volgend schooljaar gelegd, omdat het regeerakkoord niet op reeds gemaakt keuzes inzet. Ik zal je geen luchtkastelen voor houden, er is geen geld beschikbaar om ook studenten die reeds een keuze gemaakt hebben voor een lerarenopleiding tegemoet te komen.
Op jouw vraag: ‘wat gaan jullie ons geven’, kan ik dus helaas geen enkele toezegging doen. Wat ik wel kan navragen is of dat tweede jaar halvering collegegeld ook geld voor studenten die reeds nu het eerste jaar doen en volgend jaar dus in het tweede jaar zitten. Die vraag kan ik waarschijnlijk volgende week bij een debat over leraren aan de minister stellen.

Geen antwoord van het CDA (3/6/18, kamerlid Rog)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van D66 (3/6/18, kamerlid van Meenen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (3/6/18, kamerlid Beertema)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    Dat zou al een fijne tegemoetkoming/oplossing zijn. Ik ben benieuwd!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *