Slapend Dienstverband

slapend
Vraag aan het CDA, de PvdA, de SP en de VVD (3 december 2017, kamerlid Heerma, kamerlid van Dijk, kamerlid van Kent en kamerlid Nijkerken)
Na 23 jaar met heel veel passie werkzaam te zijn geweest, ben ik in de ziektewet gekomen. Alles geprobeerd om weer te re-integreren binnen mijn functie, maar zo ongelooflijk tegengewerkt (wat geen schoonheidsprijs verdient) door de werkgever, dat ik er nog slechter uit ben gekomen. Gevolg WIA en 20 uur sollicitatieplicht rekeninghoudend met mijn beperkingen. Nu blijkt dat deze werkgever eigen risicodrager is. Werkgever heeft al aangegeven dat zij het arbeidscontract niet gaan beƫindigen. Dus ik kom in een slapend dienstverband? En er zijn geen passende werkzaamheden binnen het bedrijf, zegt werkgever. Dus zoek het maar uit! Ik heb geen reintegratieburo, ik heb geen werk meer, ik heb geen loon meer , ik ben 53 jaar. Ik heb weliswaar een WIA uitkering voor een bepaalde tijd maar wil / moet toch in de toekomst weer werk zien te vinden. Ik had gehoopt dat ik met mijn transitievergoeding een omscholing voor een kansrijk beroep zelf zou kunnen financieren! Maar werkgever vertikt het om de transitievergoeding te betalen. Ik ben ten einde raad en vraag aan u of dat slapend dienstverband weer met spoed op de agenda kan komen.

Antwoord van de SP (3/1/18, kamerlid van Kent)
Uw verontwaardiging over het feit dat uw werkgever u weigert te ontslaan en dat u zodoende niet in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding, kan ik mij goed voorstellen. Mijn voorgangers Paul Ulenbelt heeft enige tijd geleden Kamervragen gesteld namens de SP over dit onderwerp. Die heb ik samen met de antwoorden van toenmalig minister Asscher toegevoegd. Zoals de wet nu is, kunt u helaas alleen uw gelijk via de rechter halen wat een dure en tijdrovende opgave kan zijn.
Volgens de SP zou het veel beter zijn wanneer de wet zodanig wordt aangepast dat mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering op eigen verzoek de arbeidsovereenkomst, indien geen loon wordt betaald, kunnen ontbinden. Dan krijgen ook zij recht op ontslagvergoeding om hiervan zoals bijvoorbeeld in uw situatie, omscholing te betalen. Wij zullen ons hiervoor in blijven zetten. Voorbeelden uit de praktijk zoals de uwe helpen ons bij debatten over dit onderwerp. Nogmaals dank daarvoor.

Geen antwoord van het CDA (3/3/18, kamerlid Heerma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (3/3/18, kamerlid van Dijk)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (3/3/18, kamerlid Nijkerken)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Ben 86% arbeidsongeschikt, maar ik ben verplicht om in een spookcontract met IBM te blijven, want ze zeggen ‘wij gaan geen transitievergoeding betalen’. In oktober 2016 hebben ze me meegenomen in een gedwongen ontslag ronde (met vrijwillig vertrekregeling), terwijl dit was wettelijk niet toegestaan wegens ziekte en was ik mijn rechten op WW/WIA kwijt. Na aanvechten (met impact op herstel) was dit ingetrokken. 7 maanden later weigeren ze transitievergoeding te betalen?
  1) hoe zit dit met reeds opgebouwde vakantiedagen voor ingang van slapende dienstverband? IBM zegt je moet ze nemen maar ik ben ziek en heb geen behoefde om 59 dagen op te nemen;
  2) hoe zit dit met goedkeuring voor vakantie aanvragen bij beide de bedrijfsarts en mijn (ex) manager IBM? Buiten opname van dagen heeft mijn vakantie geen impact op IBM?
  3) hoe zit dit met controle bij de bedrijfsarts? Ik word nu geacht om op controle te komen terwijl het bedrijf zegt er is geen passend werk;
  4) hoe zit dit met hanteren van de personeelsgids? IBM zegt ik moet de PZ nog volgen terwijl dit is duidelijk niet mogelijk bjv verplichte trainingen, inwerken op nieuw systemen bjv verlof aanvragen;
  5) IBM is eigen risicodrager. Ik word onder druk gezet om een baan te gaan vinden om de kostenpost voor het bedrijf te verlagen terwijl de drukte is in zichzelf nadelig voor herstel;
  6) bij hoge inkomen ben je flink benadeeld bij ziekte (verschil WIA en Loon boven UWV dagloon). Transitievergoeding helpt om het verschil op de vangen tijdens herstel en aanpassen naar minder inkomen (ziekte brengt extra kosten bjv boven 10x psycholoog moet je zelf betalen).
  UWV heeft een schadevergoeding goedgekeurd omdat IBM heeft zich niet aan de reintegratie plichten gehouden. Ik zit nu vast. Ik ben via een arbeidscontract vastgebonden aan IBM die mij niet wil. Als ik zo ver ben om ergens anders te starten heb ik een probleem want ik heb een fulltime (nul uur) arbeidscontract. Met 14 dienstjaren is dit geen nette manier maar de wetgeving staat dit toe?

  Beantwoorden

 2. ·

  Bij mij ook, je wordt zo gezegd genaaid door die baas, 38 jaar in dienst bij pantar in de wia – wga 80-100 afgekeurd ging niet meer zou 12 uur blijven werken werd na een maand of 2 geloost door die baas en geen transitie vergoeding komen met lul verhalen over herstellen ik herstel
  niet meer gaat alleen maar slechter nu ook nog suikerziekte erbij is al vanaf 2016? Dus als die wet komt wacht ik al vier jaar op de transitie vergoeding is niet normaal dat die baas zo er onder uit komt de werksfeer is allang verpest lachen je uit in je gezicht waar advocaat bij is draaid puur om de vergoeding.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *