Strafblad en Defensie

strafblad
Vraag aan het CDA, het FvD, de PvdA en de VVD (16 december 2017, kamerlid Bruins Slot, kamerlid Baudet, kamerlid Ploumen en kamerlid Bosman)
In 2010 heb ik bij Defensie gewerkt (korps mariniers) onderdeel van de koninklijke marine. Vanwege persoonlijke medische redenen en bezuinigingen moest ik Defensie uit. Op mijn verklaring stond dat ik vrijwillig eruit ben gestapt, maar dat was echter vanwege medische achtergronden (schenen). Sinds ik weg ben bij Defensie denk ik er elke dag nog aan om terug te gaan. In 2011 kreeg ik helaas een strafblad. Mijn vraag (waar ik al 5 jaar mee zit) is: waarom kan je bij het legioen wel een tweede kans krijgen en bij de Nederlandse krijgsmacht niet? Ik heb geen moord begaan en ook geen gewelddadig incident. Ik vind dat mensen met een strafblad in een democratische land als Nederland een tweede kans moeten krijgen. Een tijdje geleden heb ik gehoord dat jongeren kansen kregen vanuit de reclassering voor een baan bij defensie. Waarom krijgen burgers als ik die al bij Defensie hebben gezeten geen tweede kans? En ik snap wel dat veiligheid en betrouwbaarheid op nummer een staat. Maar je legt een eed af en er zijn genoeg testen als psychologische testen waarbij je kan vast stellen of een ieder inzetbaar is voor Defensie. Ik hoop dat u mijn vraag in beraad zal nemen. Tevens roep ik andere mensen op om in actie te komen wat dit betreft. Ik heb namelijk vernomen dat heel wat mensen met hetzelfde probleem zitten.

Antwoord van de PvdA (18/12/17, kamerlid Ploumen)
Voor militairen geldt dat zij in bezit moeten zijn van een VOG om het werk te kunnen doen. Zie in de bijlagen de regels die gelden voor militairen en de mogelijkheden van bezwaar tegen een afwijzing van een VOG. Het is vrij strikt, dat is waar, zo krijgen ook militairen met een buitenlandse partner waarvan geen afdoende veiligheidsonderzoek kan plaatsvinden geen VOG. De jongeren die via Defensie aan het werk konden was een initiatief op proef voor 15 jongeren die via gemeenten aangemeld konden worden, ik neem aan dat daar ook een voorselectie heeft plaatsgevonden. Voor zover ik kan nagaan heeft dit initiatief geen vervolg gekregen.
In de bijlagen ‘Veiligheidsonderzoeken bij Defensie en Defensie orderbedrijven‘ en ‘Beleidsregel veiligheidsonderzoeken Defensie‘ staan de geldende regels van Defensie hieromtrent.

Geen antwoord van de VVD (16/12/17, kamerlid Bosman)
Het kamerlid Bosman wil direct contact hebben met degene die de vraag stelt. De vraagsteller heeft zelf de vraag per email gesteld aan kamerlid Bosman. Op dit moment heeft kamerlid Bosman de vraagsteller nog geen antwoord gegeven.

Geen antwoord van het CDA (16/3/18, kamerlid Bruins Slot)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van het FvD (16/3/18, kamerlid Baudet)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


 1. ·

  Inmiddels ben ik 7 jaar werkzaam bij Justitie in een jeugdgevangenis.
  Dit ben ik gaan doen nadat ik 14 jaar bij Defensie heb gewerkt (Koninklijke marine).
  Wat mij is opgevallen in deze 7 jaar is dat ik heel veel jongens binnen krijg welke naar mijn idee uitermate geschikt zijn voor een baan bij Defensie.
  Helaas hebben de meeste jeugdigen waarmee ik werk een strafblad variƫrend van lichte vergrijpen tot zware delicten.
  Dit is natuurlijk onwijs zonde en het gooit een hoop deuren dicht voor veel goede jongens die een beter toekomstperspectief zoeken en hun verleden achter zich willen laten.
  Mijn vraag daarom is…:
  Is het mogelijk dat er weer wat deuren worden geopend om deze jongens een nieuwe kans te geven?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *