Woningen voor Studenten

woningen
Vraag aan het CDA, D66, de SP en de VVD (20 december 2017, kamerlid Ronnes, kamerlid van Meenen, kamerlid Futselaar en kamerlid Tielen)
Het wordt met de tijd moeilijker voor studenten om aan woningen te komen in onze mooie studentensteden. Dit heeft verschillende redenen. Voorbeelden hiervan zijn: vastgoedbedrijven die geen studenten accepteren zonder daar enige reden voor te geven, Airbnb die al onze steden kapotmaakt en het voor studenten onmogelijk maakt een woning te vinden en natuurlijk de huurprijzen die momenteel al de pan uitreizen en alleen maar blijven stijgen mede door de bovengenoemde problemen. We zitten hiermee in een vicieuze cirkel waar we maar niet uit blijken te komen. Steeds meer woningen zijn terug te vinden op Airbnb en steeds meer vastgoedbedrijven hebben steeds sterkere eisen zonder hier gegronde redenen te geven (soms zelfs helemaal geen reden). Ik vraag me dus af hoe dit kan. Hoe kan het dat steden als Amsterdam die twee universiteiten bezit, al moeite heeft minder dan de helft van de studenten te huisvesten? Ook vraag ik mij af waarom hier niets aan wordt gedaan. Studenten moeten momenteel elke dag twee tot drie uur reizen omdat zij vanuit Limburg naar Amsterdam moeten reizen en zij niet aan een kamer dichterbij kunnen komen door de bovengenoemde redenen. Nogmaals, hoe kan dit?

Antwoord van de VVD (24/1/18, kamerlid Tielen)
Als ik uw vraag goed begrijp gaat het over studentenhuisvesting, met name in Amsterdam. Studenten kunnen gebruik maken van huurtoeslag, sociale studentenwoningen, de particuliere (vastgoedbedrijven of 1 persoon particulieren) markt (met of zonder huurtoeslag) en kunnen ook gebruik maken van Airbnb of Housinganywhere huizen. Daarnaast kunnen studenten op meerdere plekken wonen, niet alleen in het centrum, maar ook aan de rand van de stad of in een nabij gelegen plaats. Leest u voor ons standpunt ook eens ons verkiezingsprogramma: ‘Verkiezingsprogramma VVD‘.
Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis die voor de VVD-fractie over de woningmarkt en zijn persoonlijk medewerker weten hier nog meer over. Ik zal uw vraag in ieder geval niet vergeten en zodra wij meer weten hierop terug komen.

Geen antwoord van het CDA (20/3/18, kamerlid Ronnes)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van D66 (20/3/18, kamerlid van Meenen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (20/3/18, kamerlid Futselaar)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


 1. ·

  Waarom worden er hier in Noord-Holland zo veel zorg woningen gebouwd, terwijl die op de huizenmarkt hele tijd worden aangeboden? De gemeente waar ik woon is bijna 50% 46+. Het wordt in mijn ogen tijd voor meer jongeren / starters woningen waar je een contract voor 5 jaar neemt om te huren en dan gaat het weer door naar nieuwe jongeren / starters.

  En waarom worden jongeren van 21 (volgens de wet volwassen) als nog afgescheept met een andere prijs wat ze maximaal mogen huren?

  Ik sta sinds mijn 18e ingeschreven als woningzoekende. Ik heb een vaste baan maar heb het minimumloon. Ben vorige maand 21 geworden, maar betaal al alles voor me zelf sinds ik werk. Als nog moet ik, nu ik 21 ben, de helft van mijn loon afstaan aan de bewind voerder van mijn moeder, terwijl zij dus eigenlijk geen kosten aan mij heeft.

  Ik ben ook actief opzoek naar een woning. Ik kan niet te ver weg gaan wonen, omdat ik geen rijbewijs heb en wel op werk moet kunnen wonen. Maar als 21 jarige mag je maar tot €414,02 aan huur hebben anders heb je al geen recht op huursubsidie. Ik vind dit nergens op slaan. Die huizen bestaan hier in Noord-Holland gewoon niet. Ik betaal nu thuis al meer terwijl ik er nooit ben. Deze prijs is meer dan genoeg voor in Groningen ofzo maar Noord-Holland red je het niet mee.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *