Verhoogd Collegegeld Langstudeerder

collegegeld
foto: Pixomar

Vraag aan het CDA, D66 en de VVD (kamerlid de Rouwe, kamerlid van der Ham en kamerlid Lucas)
Het plan omtrent het verhoogde collegegeld dat door het kabinet gevormd is, is mij grotendeels duidelijk. Er blijft echter een onduidelijkheid voor mij bestaan waar ik geen direct antwoord op kan vinden. Wat gebeurd er in het geval van een uitloop van de studie van minder dan een jaar? Betaal je de ‘boete’ per maand overschrijding van de maximaal voorgeschreven studieduur of ben je gelijk de volle 3000 euro verschuldigd?
Voorbeeld: een afstudeerproject heeft kleine tegenslagen in bepaalde metingen, of het leveren van een bepaalde opstelling laat op zich wachten, waardoor ik in september of oktober afstudeer, oftewel een uitloop van 1 maand. Hoe vertaald zich dat in mijn verhoogde collegegeld? In het geval van de volledige 3000 euro, ziet u hier als partij nog ruimte voor aanpassingen richting maandelijkse betalingen? Hopelijk kunt u mij een verlossend antwoord geven.

Antwoord van het CDA (1/2, kamerlid de Rouwe)
Hartelijk dank voor deze vraag. Heel erg begrijpelijk, want voor zover ik weet is hier nog geen antwoord op. Ik kan het niet opmaken uit de teksten die mij nu bekend zijn. De komende maand zal de Kamer het voorstel behandelen. Dit begint met een vragenronde waarin alle leden vragen kunnen stellen aan de regering over het voorstel. Deze vraag zal ik dan ook zeker stellen. De beantwoording is openbaar, maar de vragensteller kan mij volgende maand ook zeker rechtstreeks benaderen, ik kan het antwoord dan geven.

Antwoord van de VVD (1/2, kamerlid Lucas)
Als je meer dan een jaar te lang doet over je bachelor of master betaal je 3000 euro extra collegegeld. Dat gaat dan niet per maand, maar per jaar, aangezien je ook collegegeld voor een heel jaar betaald. Maar het geldt dus pas vanaf meer dan 1 jaar vertraging.

Antwoord van D66 (18/2, kamerlid van der Ham)
Dit is ook een vraag die bij D66 is opgekomen. Wij hebben deze vraag daarom in onze schriftelijke inbreng aan staatssecretaris Zijlstra gesteld. Evenals het collegegeld maandelijks wordt voldaan (of wordt teruggestort als vooruitbetaalt), moet dus ook de verhoging maandelijks worden verrekend.

23 reacties


 1. ·

  Er is op deze site een vraag gesteld over de boete voor de langstudeerders. De vraag luidde of men, als men bijvoorbeeld in oktober afstudeert, wel de volledige boete van 3000 euro moet betalen. Hierop werd een antwoord gegeven van kamerlid Lucas van de VVD en dit antwoord luidde:
  “Als je meer dan een jaar te lang doet over je bachelor of master betaal je 3000 euro extra collegegeld. Dat gaat dan niet per maand, maar per jaar, aangezien je ook collegegeld voor een heel jaar betaald. Maar het geldt dus pas vanaf meer dan 1 jaar vertraging.”
  Dit is mijn inziens echter geen volledig correct antwoord, aangezien je, als je eerder in een jaar afstudeert, voor de resterende maanden het collegegeld terugkrijgt. Dus als ik in oktober afstudeer betaal ik enkel voor de maanden september en oktober collegegeld. Het lijkt mij dan ook niet meer dan redelijk dat dit voor de boete ook geldt. Zou u hier meer duidelijkheid over kunnen verschaffen?

  Beantwoorden

 2. ·

  Reactie kamerlid Lucas
  De wet moet nog behandeld worden in de Tweede Kamer, dus ik neem deze concrete vraag mee in mijn schriftelijke inbreng.

  Beantwoorden

 3. ·

  Aan kamerlid Lucas:
  Jarenlang heb ik op uw partij gestemd. Wat moet ik nu?
  In 2007 heb ik na bachelor kunstgeschiedenis de master architectuurgeschiedenis behaald. (Totaal in 4 jaar ingeschreven).
  September 2010 begonnen met de master Erfgoedstudies aan de VU te Amsterdam. Ik wil met name veel werk maken van mijn scriptie. Nu hoor ik, dat ik per 1 september 2011 met hogere collegegelden (3000 boete) te maken krijg. Moet dat volgens u doorgaan ondanks het negatieve advies van de Raad van State. Graag een reactie voor 2 maart.
  Bvd

  Beantwoorden

 4. ·

  Aan CDA, VVD, D66
  Ik ben sinds 2009 bezig met mijn tweede studie. Ik ben begonnen vóór de tweede studie ook meer zou gaan kosten. Ik heb mijn eerste opleiding afgerond. Feitelijk ben ik nu 2e jaars nominaal. Geen 3000 kosten? Of ben ik 6e jaars omdat ik in 2005 aan mijn eerste studiejaar ben begonnen. Ik studeer nominaal dus dan is dit toch anders dan een switch in het eerste jaar?
  Mag ik jullie ook vertellen dat dit erg veel onzekerheid geeft? Het komt ook onlogisch over. Waarom is het zo ontzettend nodig? Zeker als er dan ook geen verdere uitwerkingsmogelijkheden worden genoemd. En dat dan, wellicht per ongeluk, genoemd wordt dat het college geld ook voor een heel jaar betaald wordt, terwijl je dit terug krijgt bij afstuderen. Roept vraagtekens op en een sterk gevoel van Ad Hoc. Niemand kan voorspellen waar de klap vandaan zal komen straks. Of wanneer. En ook erg belangrijk, waarom.
  Als ik de vergelijking maak met wanneer je bij een bedrijf werkt en merkt dat dit toch niet is waar je hart ligt (in die mate dat het niet meer goed gaat op het werk) bijt je door de zure appel heen voor een tijdje, je maakt projecten af, en dan ga je op zoek naar iets anders. Die keuze probeer je ook wel overwogen te maken. Daar krijg je toch ook geen boete als je een tal jaren ergens gewerkt hebt en zo eerlijk tegen jezelf bent om verder te kijken. Gaat deze vergelijking niet op?

  Reactie zou ik ontzettend waarderen.

  Beantwoorden

 5. ·

  Aan kamerlid Lucas,
  Graag nog een reactie op #3. Op de opmerkingen in #4 sluit ik mij graag aan zoals alle studenten neem ik aan. Graag spoedig een reactie.
  Bvd

  Beantwoorden

 6. ·

  Aan kamerlid van der Ham, wat is het standpunt van de D66 over de boetes voor langstudeerders? En heeft de D66 ook andere voorstellen voor bezuinigingen in het hoger onderwijs? Deze vraag komt bij mij op omdat binnen de informatie voorziening vanuit de D66 wel veel gesproken word over investeren in het onderwijs, maar er geen duidelijk standpunt over dit belangrijke agendapunt naar voren komt.

  Beantwoorden

 7. ·

  Geachte heer/mevrouw,
  Al enige tijd ben ik bezig met een deeltijd HBO theologie. Daar ik dit naast mijn 40 urige werkweek doe en ook een gezin heb met drie kinderen duurt dit langer dan 4 jaar voor ik klaar ben. Wanneer je de uren kijkt die je nodig hebt om je studie punten te halen kun je rekenen dat dit ook niet mogelijk is om een deeltijd studie in 4 jaar af te ronden wanneer je niet al je stages in het werkveld van de studie kunt doen. Ik hoop eind dit jaar af te studeren en dan heb ik er iets meer dan zes jaar over gedaan voor ik klaar ben. Nu is mijn vraag of de nieuwe “boete” regeling ook geldt voor deeltijd studenten en de tweede vraag is of de nieuwe “boete” regeling geldt voor nieuwe studenten of ook voor mensen die, net als ik, al veel eerder met de studie begonnen zijn. Ik zou het jammer vinden te stoppen met de opleiding nu ik de haven in zicht heb. U zult begrijpen dat € 3000 exta betalen voor mijn studie erg lastig op te brengen is. Met vriendelijke groeten. Martin Goudriaan

  Beantwoorden

 8. ·

  Geachte heer, mevrouw,

  Ik heb enkele vragen m.b.t. deze maatregel.

  Vraag 1: Ik ben vierdejaars student en zal mijn huidige opleiding binnen vier jaar halen maar ik heb ooit (tien jaar geleden) twee keer enkele maanden een andere studie gevolgd. Nu begrijp ik dat elke inschrijving telt voor een jaar extra uitloop? Dit vind ik erg overdreven want als ik toendertijd had geweten dar deze maatregel me boven het hoofd hing had ik hoogstwaarschijnlijk een ander traject gevolgd. Daarbij zou de maatregel per september ingaan. Dit zou betekenen dat ik nu moet stoppen met mijn studie want ik kan niet binnen enkele maanden drieduizend euro verdienen.
  Heeft u rekening gehouden met dergelijke consequenties van de maatregel?

  Mvg Laura

  Beantwoorden

 9. ·

  Beste heer, mevrouw,
  Ook ik heb een vraag over dit onderwerp. Begin je na de bachelor met een schone lei aan de master?
  Ik heb tijdens mijn deeltijdstudie (waarnaast ik gewoon een normale baan had) 2 kinderen gekregen. Ik zit nu in mijn masterjaar en ben wederom zwanger en zal in mijn laatste vakken mogelijk een vertraging oplopen. Universitaire studies kennen geen zwangerschapsverlof. Hierdoor heb ik best wat vertraging opgelopen, in totaal twee jaar. Ook omdat ik absoluut geen kwaad zag in het volgen van minder vakken om zo kinderen / werk / studie beter te kunnen combineren.
  Met vriendelijke groet,
  A. Klein

  Beantwoorden

 10. ·

  Bij de UU kon men mij geen antwoord geven op de vraag of de langstudeerders maatregel ook voor deeltijdstudeerders gaat gelden. D.w.z. volgens de regelin gzoals die nu gaat gelden zou een deeltijdstudent in het 5e bachelor-jaar jaarlijks extra collegegeld van 3.500,– moeten gaan betalen, ook al vodoet deze wel aan de (deetijd) termijn. Dit zou wel aangekaart zijn i.h.k.v. de besluitvorming m.b.t. de uitwerking van de maatregel. Kunt u aangeven of en op welke wijze in de langstudeerders regeling alsnog rekening gehouden gaat worden met deeltijdstudietermijnen? Hartelijk dank voor uw antwoord.

  Beantwoorden

 11. ·

  Mijn vriendin en ik studeren beiden in deeltijd en hebben hiernaast een baan van 32 uur. We wonen samen in een huurflat. We hebben het niet slecht maar ook zeker niet enorm ruim. Als de boete er moet komen wil ik hier graag voor lenen. DUO vertelt mij dat slechts voltijdstudenten recht hebben op collegegeldkrediet. Ik vind dit zeer scheef en onterecht. Dit betekent dat wij straks een lastenverzwaring hebben van € 6.000 bruto per jaar, dit is voor ons bijna niet te op te brengen. Stel dat wij net een huis gekocht zouden hebben, dan zou je je hier niet op kunnen voorbereiden. Daarom vind ik, als de boete er moet komen, dat ook deeltijdstudenten de mogelijkheid moeten krijgen tot lenen. Ook al werken we, het geld groeit ons niet op de rug. Wordt er wel rekening gehouden met mensen die net als wij in deze situatie zitten?

  Beantwoorden

 12. ·

  Hallo,
  Ik heb van 1997-2000 de voltijd studie van Personeel en Arbeid na drie jaar gestaakt. Toch zou ik graag eventueel nog een deeltijd HBO-opleiding volgen. Maar met de nieuwe wetgeving in aantocht, is er voor mij ook veel onduidelijkheid. Begin ik met een schone lei, of gelden de nieuwe regels ook voor mij? Tevens heb ik met een medische verklaring mijn studiekosten niet hoeven terug te betalen, in zoverre dit van belang is.

  Beantwoorden

 13. ·

  In 2003 heb ik een deeltijd hbo-opleiding SPD voor Bedrijfsadministratie afgerond. Sinds 2010 ben ik aan een deeltijdstudie Theologie begonnen. Gelden de studiejaren in het HBO mee in de langstudeerdersregeling? Zou dit kunnen betekenen dat ik volgend jaar met een verhoging van het collegegeld van 3.000 euro per jaar geconfronteerd wordt, en dat nog 6 jaar lang?

  Beantwoorden

 14. ·

  Vandaag kwam ik tot de ontdekking dat ik volgend jaar een boete moet betalen van 3000 euro als dit wetsvoorstel wordt aangenomen. Ik ben hier zo boos over. Ik volg de master SEN, deeltijdvariant. Ik werk ruim twee dagen in het basisonderwijs, heb twee kinderen en volg daarnaast een studie. Deze studie wordt aangeboden in deeltijd, dus verspreid over twee jaar. Nu, zwanger van mijn derde kindje en geveld door extreme zwangerschapsmisselijkheid, kan ik deze studie niet in twee jaar afronden. Daar heb ik volgend jaar een beetje extra tijd voor nodig. Hierdoor moet ik direct 3000 euro boete betalen (ik heb hier net een brief over ontvangen van mijn hogeschool). Onvoorstelbaar dat ik zo hard werk in mijn gezin, in mijn werk en in mijn studie en dat ik dan toch te maken krijg met deze oneerlijke maatregel.

  Beantwoorden

 15. ·

  Hoe is er nagedacht over mensen die naast hun baan op een lager tempo studeren? Deze mensen betalen belasting (want ze werken), in hun vrije tijd studeren ze en feitelijk betalen ze de kosten van hun studie zelf, is het niet heel erg oneerlijk om ze met 3000 euro extra te belasten? Voor deze mensen is dit hetzelfde als een belasting van 3000 euro voor vakantie naar Frankrijk.

  Beantwoorden

 16. ·

  Na jarenlang als voltijds thuismanager te hebben gefunctioneerd kwam er de laatste jaren ruimte voor extra werkzaamheden. Om mezelf perspectief te bieden op een goede positie op de arbeidsmarkt ben ik weer gaan studeren. Omdat de zorgtaken binnen ons gezin nog steeds een aanzienlijk beroep doen op mijn tijdsbesteding en energievoorraad heb ik ervoor gekozen 3 dagen per week een deeltijd WO-opleiding te gaan volgen. Binnen het WO worden deeltijdopleidingen veelal anders ingericht dan bij het HBO zoals staatssecretaris Zijlstra in zijn brief van 11 april jl. ook al constateert. Binnen het WO volgen deeltijders veelal het voltijds programma waarbij deels extra voorzieningen ten behoeve van de deeltijders worden getroffen. Tot op heden heb ik jaarlijks 2/3 van het programma gevolgd, hiermee doe ik zo’n anderhalf over een jaar waardoor het me uiteindelijk 5 jaar zal gaan kosten om mijn 3-jarige bachelor te halen, omdat ieder studieonderdeel slechts eenmaal per jaar wordt aangeboden. Hiermee zal ik zoals het wetsvoorstel er op dit moment ligt in het laatste jaar van mijn bachelor te maken krijgen met het verhoogde tarief. Ik heb de laatste weken gekeken of het voor mij haalbaar is om het aankomende studiejaar me als voltijds student in te schrijven en mijn bachelor in 4 jaar af te ronden. Echter dit is gezien mijn overige verplichtingen als thuismanager niet haalbaar.
  Het is mijn intentie om gedurende het laatste half jaar van mijn bachelor ook reeds 1/3 van het masterprogramma te volgen, zodat ik in totaal mijn bachelor en master in 6 jaar hoop te gaan afronden, tenzij de stage in het masterprogramma nog een uitloop vergt. Daarmee blijf ik dus met mijn totale studietijd binnen de 6 jaar, maar wordt ik toch geconfronteerd met het verhoogde tarief in mijn vijfde studiejaar, omdat dat jaar voor 2/3 bestaat uit studieonderdelen van de bachelor. Daarnaast ben ik reeds ouder dan 30 jaar en heb dus niet de mogelijkheid om het verhoogde tarief tegen een aantrekkelijk rentetarief te lenen. Van de deeltijdstudenten die ik tref binnen mijn opleiding is het overgrote deel ouder dan 30 en is naast de studie werkzaam. Deze waarneming wordt ondersteund door de publicatie uit 2007 van de studentenmonitor waarin de gemiddelde leeftijd van deeltijdstudenten 36 jaar is binnen het WO en 34 jaar binnen het HBO.
  Ik ben derhalve erg benieuwd hoe de diverse partijen staan tegenover het ingediende amendement om voor deeltijders geen verhoogd tarief te rekenen. Ik zou me voor kunnen stellen dat hierbij nog wel gezocht wordt naar een manier om te voorkomen dat voltijds studenten zich massaal gaan inschrijven als deeltijders. Ik denk dat het niet veel extra werk is voor WO opleidingen om een onderwijsovereenkomst met deeltijders af te sluiten, waarin de keuze voor de deeltijdopleiding gemotiveerd kan worden en deze motivatie een doorslaggevende factor vormt of de student al dan niet als deeltijder wordt geaccepteerd. Nogmaals mijn vraag: Hoe staat uw partij tegenover het ingediende amendement om voor deeltijders geen verhoogd tarief te rekenen? Zou u willen motiveren waarom uw partij dit standpunt inneemt?

  Beantwoorden

 17. ·

  Om mezelf verder te ontwikkelen heb ik vier geleden besloten een voltijd WO-studie te doen. Helaas is het niet mogelijk deze studie deeltijd te doen. Omdat ik geen recht had op studiefinanciering, ben ik daarnaast altijd minimaal 20 uur per week blijven werken. Nu ben ik zover dat ik alleen mijn scriptie nog maar hoef te schrijven. De planning was dat ik voor september 2011 mijn diploma gehaald zou hebben. Maar ik ben verrast met het heuglijke feit dat ik in verwachting ben van een drieling. Inmiddels ben ik 17 weken en zowel lichamelijk als geestelijk helaas niet meer in staat mijn scriptie af te ronden voor september 2011. Zoals uit reacties van andere drielingouders blijkt, zal het een illusie zijn om in schooljaar 2011/2012 mijn scriptie af te kunnen ronden. Ik begrijp dat ik al heel blij mag zijn als ik überhaupt deeltijd kan werken. Zoals het er nu voor staat zal ik door mijn drielingzwangerschap een boete (verhoogd collegegeld) krijgen om alleen nog maar mijn scriptie af te kunnen schrijven.
  Het andere scenario betekent mijn studie niet afronden. Dus dan heb ik geen diploma en heb ik jarenlang loonverlies geleden en studiekosten gemaakt voor niets. Wat is het standpunt van uw partij? Vindt u het geheel terecht dat ik door deze situatie “bestraft” ga worden, terwijl ik in de voorgaande jaren nergens iets van wist en geen mogelijkheid had om de studie deeltijd te doen? Hoe staat uw partij tegenover deze toch wel belemmering voor vrouwen om na een HBO opleiding en vijf jaar werkervaring zich verder te ontwikkelen? En welke gevolgen zou dit op de langere termijn hebben voor onze kenniseconomie?
  Ik zou mijn kinderen in ieder geval niet meer adviseren en stimuleren het maximale studieniveau uit zichzelf te halen, maar in plaats daarvan het meest haalbare niveau te kiezen waarvoor de minste middelen nodig zijn.

  Beantwoorden

 18. ·

  Geachte heer/mevrouw, sinds afgelopen jaar ben ik weer in deeltijd gaan studeren. Naast mijn eigen ontwikkeling wil ik met deze studie een betere positie binnen de arbeidsmarkt krijgen. Ik heb mijn HBO opleiding weer opgepakt waarmee ik 8 jaar geleden door omstandigheden mee moest stoppen. Ik heb net het 2e jaar zeer succesvol afgesloten. Doordat ik toendertijd halverwege het 2e jaar ben gestopt, heb ik er in totaal 3 jaar op zitten. Naar verwachting had ik het allemaal binnen de 5 jaar moeten kunnen halen. Nu ben ik in verwachting en houd ik er rekening mee dat ik mijn opleiding niet meer binnen de gestelde termijn kan afmaken. Sterker nog: de boete van €3000,- zal een dusdanige lastenverzwaring met zich meebrengen dat ik de opleiding zeer waarschijnlijk helemaal niet meer kan volbrengen. Ik hoop dat er een goede aanpassing komt op de huidige regeling, waarbij meer rekening zal worden gehouden met de groep deeltijdstudeerders waar ikzelf toebehoor. Hoe kan het anders nog aantrekkelijk worden gemaakt om naast je werk en gezin nog door te ontwikkelen?

  Beantwoorden

 19. ·

  Ik ga niet inhoudelijk op het onderwerp in, maar ik sta versteld van het gehaspel met d’s en t’s door zowel studenten als Kamerleden.

  Beantwoorden

 20. ·

  Op 26 april 2011 is het wetsvoorstel verhoging collegegeld langstudeerders aangenomen door de Tweede Kamer. In het jaar 2007 ben ik gestart met een studie, waarna ik in oktober 2010 ben overgestapt naar een andere HBO-opleiding, dit vanwege persoonlijke omstandigheden. Mijn huidige studie verwacht ik in 2014 te hebben afgerond. Betekent dit dat ik vanaf september 2012 gedurende twee jaar 3000 euro bovenop het huidige collegegeld dien te betalen? Dit zou dus neerkomen op een bedrag van 6000 euro extra waar ik tijdens mijn overstap naar een andere studie niet van op de hoogte was.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *