Voorlopige Aanslag

voorlopige

foto: Vde2eK
foto: Vde2eK

Vraag aan 50Plus, de PVV en de SP (8 januari 2017, kamerlid Krol, kamerlid van Dijck en kamerlid Bashir)
Ik heb een voorlopige aanslag 2017 gekregen. Heb ik niet om gevraagd. Ik moet dus al over 2017 belasting gaan betalen terwijl de IB 2016 nog moet worden ingevuld en betaald. Mag ik dan a.u.b. mijn WAO uitkering ook al eerder en helemaal ontvangen over 2017? O ja, dat is het, mijn man is met pensioen en heeft een AOW en pensioen. Dat mag natuurlijk niet en moet al direct een deel van ingeleverd worden terwijl het niet ontvangen is. Eerst wordt er contractbreuk gepleegd door de pensioenleeftijd omhoog te brengen en het afgesproken flexpensioen niet meer uit te betalen en de AOW later uit te betalen. Zit je gewoon even zonder inkomen. En nu mag ik over het inkomen wat nog niet ontvangen is al belasting betalen? Wie het weet mag het mij uit leggen. Ik begrijp het niet meer! Was het nog niet genoeg dat de pensioenen niet geïndexeerd werden en steeds gedreigd werd te korten? Misschien hadden we niet zo hard moeten werken en wat makkelijker de hand ophouden, dan werden we nu niet gestraft omdat we het zo goed (slecht?) hebben gedaan? Waar is deze regering mee bezig? Mensen pakken met die grijpgrage vingers (want die gepensioneerden hebben het veel te goed) die de economie geholpen hebben overeind te blijven? Ik verwacht van u dat deze onzin met terugwerkende kracht geannuleerd wordt. Ik heb het geld niet. Krijg ik dan de deurwaarder op bezoek? Schande!

Geen antwoord van 50Plus (8/4/17, kamerlid Krol)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (8/4/17, kamerlid van Dijck)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (8/4/17, kamerlid Bashir)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

foto: Vde2eK
foto: Vde2eK

Vraag aan de CU, de PVV en de SP (25 januari 2016, kamerlid Schouten, kamerlid van Dijck en kamerlid Bashir)
Ik kreeg vandaag een blauwe envelop op de mat met daarin, onaangekondigd en zonder enige toelichting, het verzoek mijn belasting voor 2016 vooruit te betalen. Bijna 2.000 euro. Huh? De belastingdienst was toch gestopt met het versturen van blauwe enveloppen? Dat is klip en klaar gecommuniceerd. Wat moet ik hier van denken? De dagtekening is 30 januari 2016, het is vandaag 22 januari 2016. Mmm, hier klopt dus iets niet. Dus google ik maar even op voorlopige aanslag 2016 vooruitbetalen. Geen enkele hit! Niets over te vinden, ook niet op de site van de Belastingdienst. En ik heb zelf geen verzoek voor een voorlopige aanslag ingediend. Ja, ja, iedere malloot kan mij wel een betalingsverzoek opsturen in een blauwe envelop, die niet meer verstuurd zou worden. Toen maar de Belastingtelefoon gebeld of dit wel koosjer is, ik word niet serieus genomen. Schandalig! Iedere internetgebruiker weet toch tegenwoordig dat je niet moet ingaan op ongefundeerde verzoeken. En voor zover ik kan nagaan is deze voorlopige aanslag een ongefundeerd verzoek. Niet via de mail, maar via een blauwe envelop. Die dus volgens de Belastingdienst niet meer verstuurd zou worden. Pas toen ik na lang zoeken op deze site terecht kwam, werd me duidelijk dat deze schimmige aanslag 2016 toch echt ZOU kunnen zijn. Wat een onprofessionele dienst, onbehoorlijk bestuur, minachting van mij als burger! Wat moet ik hier nu mee? Misschien een kamervraag? Je mag toch verwachten dat een wijziging in de uitvoering van beleid die voor mij als burger verstrekkende consequenties heeft, op zijn minst zorgvuldig wordt voorbereid en wordt gecommuniceerd. Tot dat ik hier uitleg over gekregen heb beschouw ik deze blauwe envelop met de voorlopige aanslag 2016 als SPAM!

Antwoord van de CU (1/2/16, kamerlid Schouten)
Voor deze vraag kunt u het beste contact opnemen met het Klachtenbureau van de Belastingen. Zie op de website van de belastingdienst: ‘Klacht indienen‘. Wij, als politieke partij, kunnen hierin niet zoveel voor u betekenen. Wij hopen u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van de PVV (25/4/16, kamerlid van Dijck)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (25/4/16, kamerlid Bashir)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

foto: Vde2eK
foto: Vde2eK

Vraag aan 50Plus, het CDA, de SP en de VVD (10 januari 2015, kamerlid Krol, kamerlid Omtzigt, kamerlid Bashir en kamerlid Neppérus)
Ik ben gepensioneerd, krijg AOW en een aanvullend pensioen. Tot nu toe deden wij onze jaarlijkse belastingaangifte. Wat inhoudt dat we voor 1 april aangifte doen over 2014. Door ons aanvullend pensioen moeten we altijd ca. € 2.800 betalen. Geen probleem, tot vandaag. Tot onze verbazing ontvingen we nu een voorlopige aanslag over 2015. Met het verzoek voor 28 februari € 2.800 te betalen. Dat betekent dat we rond juni € 2.800 over het belastingjaar 2014 moeten betalen. Dus dit jaar moeten we twee maal € 2.800 betalen. Wel een slimme zet van de belastingdienst. Want waarschijnlijk moeten nu honderdduizenden mensen dit jaar 2 maal een aangifte betalen, voor het rijk een eenmalige versnelde inkomst van enkele miljarden over de ruggen van onder meer de AOW-ers. Is deze regel bedacht door de politiek of door de belastingdienst? Voor ons betekent dit dat we dit jaar € 235 per maand minder te besteden hebben. Als AOW-er leveren we al gigantisch in! En dit gebeurt zonder vooraankondiging of voorlichting. Graag een reactie.

Ter info: Vragen van het kamerlid Bashir (SP) aan de Staatssecretaris van Financiën over de voorlopige aanslag 2015 (2015Z00610: ingezonden 16 januari 2015).
Antwoord van Staatssecretaris Wiebes (Financiën) middels een brief (31066; nr 227) op 27 januari 2015.

Geen antwoord van 50Plus (10/4/15, kamerlid Krol)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van het CDA (10/4/15, kamerlid Omtzigt)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (10/4/15, kamerlid Bashir)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (10/4/15, kamerlid Neppérus)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

166 reacties


 1. ·

  Ik werd hedenochtend volkomen verrast door een brief van de belastingdienst om meer dan € 1.500 bij te betalen, naast mijn maandelijks afdrachten over het jaar 2015 en dat terwijl het jaar nog niet eens een halve maand oud is. Waar haalt de overheid de onbeschaamdheid en hebzucht vandaan? Temeer dat dit juist de A.O.W.ers met aanvullend pensioen zal treffen, bovendien hebben we dit inkomen nog niet eens genoten. En de smoes die de belastingdienst nu al gebruikt, n.l. dat we het dan over een jaar niet meer hoeven te betalen raakt kant noch wal, omdat we dan al weer een soortgelijk bedrag over 2016 betaald moeten hebben. Zo ontneemt de overheid aan velen volkomen onterecht grote bedragen over inkomsten die nog (lang) niet verworven zijn. Het komt op mij voor als pure diefstal.

  Beantwoorden

  1. ·

   Vraag: Heeft de heer Wiebes nagedacht over de gevolgen van deze maatregel. Ik schets een situatie: stel, je hebt voor de aanslag IB 2013 een betalingsregeling lopen. Die heb je niet voor niets. Nu valt de voorlopige (?) aanslag 2015 op de mat. Deze mag je in 11 maanden voldoen. Eerst schrik je je rot van de hoogte (honderden euro’s méér dan voorgaande jaren). Je zoekt een begeleidend schrijven bij deze aanslag. Is niet te vinden. Dan maar met de Belastingtelefoon gebeld. Ja, dit komt omdat de heffingskorting drastisch naar beneden is bijgesteld verklaart men daar deze enorme verhoging. OK, duidelijk (…). Dan vraag je waar je een formulier kan vinden om een betalingsregeling aan te vragen. Antwoord: dat kan helaas niet. U krijgt een korting als u de aanslag in één keer betaalt. JAZEKER: een paar hele euro’s. Óf u betaalt de aanslag in 11 termijnen. Wel kunt u een brief schrijven naar uw belastingkantoor en daar vragen of u een nieuw betalingsvoorstel mag doen. Hoe lang dit duurt? Ongeveer ZES weken. OH, maar het eerste termijn moet toch vóór 28 februari a.s. voldaan zijn? Ja, dát wel, is de reactie. Dan is dit nog niet alles heer Wiebes en gevolg; er komt in september OOK nog een aanslag IB over het jaar 2014. Heeft u ECHT nagedacht over de financiële gevolgen voor de burger toen u dit onzalige plan lanceerde? Denk het niet…

   Beantwoorden

   1. ·

    In de brief die u aan de Belastingdienst stuurt kunt u verzoeken om uitstel van betaling te verlenen voor de aanslag. Dit verzoek word meestal wel gehonoreerd.


  2. ·

   Dit geldt ook voor de zakelijke ondernemers en is schandelijk en onacceptabel! Waar halen ze hun lef vandaan om het geld voor de Grieken en gelukszoekers, nu al bij de belastingbetaler weg te roven.

   Beantwoorden

   1. ·

    Het zijn grote criminelen. Het wordt tijd voor een revolutie.


  3. ·

   Ook ik vind het schandalig. Ben nog aan het betalen van 2014 en 2015 is al gedaan. Nu 2014 en 2016 bij elkaar. Gebeld met belasting telefoon maar het is toch echt zo en 4 inkomens? Duhhhh??? Maar kan ik corrigeren bij aangifte! Eerst maar betalen graag, ook nog 200 meer als voorgaande jaren, terwijl ik nabestaande pensioen heb. Dank u wel belastingdienst voor veel mensen die nu niet op vakantie kunnen. Leve de economie! Wij kunnen geen geld in winkels besteden komende jaren, misschien de vluchtelingen wel? O nee, die pakken het gewoon ….

   Beantwoorden

  4. ·

   Ik heb dit jaar hetzelfde probleem. Ik betaal die voorlopige aanslag dus echt niet. Ik betaal alleen de aangifte inkomstenbelasting over 2015. Waar haal ik in godsnaam zoveel geld vandaan? Dat is dubbelop. Schandalig wat hier in Nederland gebeurd. Hoe wij hier als gewone burger worden behandeld. De belastingdienst werkt de burger zo diep in de ellende.

   Beantwoorden

 2. ·

  Ook mijn vrouw en ik werden afgelopen vrijdag 9 januari compleet verrast toen, als donderslag bij heldere hemel, de voorlopige aanslag over 2015 in de brievenbus rolde. Met het verzoek óf voor 28 februari € 3.000 te betalen óf dit bedrag in 11 gelijke termijnen te betalen! Gelijk gekeken op belastingdienst.nl of daar iets te vinden was, maar niets gevonden wat deze aanslag verklaarde. Bij de veel gestelde vragen vond ik het volgende:
  ‘Krijgt u belasting terug? Bijvoorbeeld omdat u hypotheekrente mag aftrekken. Dan ontvangt u uw voorlopige aanslag voor 2015 uiterlijk in december. Moet u belasting of een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen? Bijvoorbeeld omdat u vermogen hebt of ondernemer bent. Dan ontvangt u uw voorlopige aanslag voor 2015 in januari 2016’.
  Hierna de belastingtelefoon gebeld. Of dit een vergissing was. Nee hoor, dit is een nieuwe procedure van de belastingdienst! Gevraagd waar dat dan staat en waar ik dat kon vinden. Na een lange stilte kwam het antwoord: ‘Staat niet op internet’. Vervolgens gewezen op het gestelde bij de veel gestelde vragen. Het antwoord was:
  ‘Dit is een fout, 2016 moet zijn 2015, we gaan dit wijzigen’. Tot op heden nog niets gewijzigd op de site. Gaat de belastingdienst zo met de belastingbetalers om? Wij vinden het niet makkelijker en zeker niet leuker! In plaats van er op vooruit te gaan, gaan we er iedere maand € 300 op achteruit!

  Beantwoorden

 3. ·

  Ook ik kreeg vrijdag een voorlopige aanslag 2015. Nog nooit gehad en ook niet aangevraagd, dus geen idee wat ik er mee moest, behalve betalen. Normaal krijg ik in het begin van het jaar een aangifte formulier en nu ineens een voorlopige aanslag. Eerst lang surfen op de site van de belastingdienst, maar nergens een antwoord te vinden, waarom ik nu ineens een voorlopige aanslag kreeg. Bellen met belastingdienst. In het kort gezegd kwam het er op neer dat iedereen die meer dan 45 euro moet gaan betalen een voorlopige aanslag 2015 krijgt. Begreep er niets van, want over welk jaar gaat de voorlopige aanslag 2015? Antwoord: Over 2015. Ik weer…. maar dat IB formulier ontvang je toch pas begin 2016? ik moet toch nog de IB over 2014 ontvangen en invullen? Ja die krijgt u ook nog. Het duizelde me… er klopt iets niet maar wat? Wel een tijdje geleden iets gehoord over een wijzigingen bij de belasting en dat miljoenen mensen nog een naheffing zouden krijgen, maar met mijn bescheiden inkomen zou dat maar gaan over een klein bedrag en niet over bijna 300 euro. Volgens, de overigens aardige dame van de belastingdienst, had het daar niets mee te maken en als ik een naheffing had moeten krijgen, dat ik die dat al had gehad. Weer surfen.. en uit de vragen hier op deze site (toevallig tegengekomen via google) begrijp ik pas dat het toch over 2015 gaat? Als ik het dus goed begrijp… nu al betalen over 2015 en ook over 2014? waarom is dit nergens duidelijk vermeld op de site van de belastingdienst? Of een brief die de belastingdienst had kunnen sturen, dat er een wijziging is qua nu al heffen over 2015? Had veel uren werk en irritatie gescheeld. Uiteindelijk vraag is… gaat de voorlopige aanslag 2015 over het belastingjaar 2015 en waarom is dat niet duidelijker gecommuniceerd? Daarbij is het voor mij om nu al wijzigingen door te geven, aangezien mijn inkomen in 2015 waarschijnlijk gaat wijzigen en ik nog geen idee heb hoeveel minder ik dan ga ontvangen. Graag reactie en alvast bedankt voor het antwoord.

  Beantwoorden

  1. ·

   Het is ronduit schandalig! Ik kan wel overlijden in 2015, een erfenis krijgen of anderszins veranderingen in mijn financiële situatie krijgen. Ik ben van zins om hiertegen te gaan protesteren en hoop dat velen dat met mij zullen doen! Janine Voskamp, Zaandam

   Beantwoorden

 4. ·

  Ik heb ook de voorlopige aanslag gekregen. Ben een uur bezig geweest met het uitzoeken over welk jaar deze aanslag is berekend. Uiteindelijk heb ik de belastingtelefoon gebeld. En inderdaad, zoals ik al vermoedde, betalen ‘we’ dit jaar twee aanslagen. Een over 2014 en een over 2015. Vermoedelijk is deze vorstelijke behandeling weggelegd voor degenen die moeten betalen. Ik begrijp heel goed dat er niets is uitgelekt over deze vernieuwde manier van belastingheffing, het is niet te verkopen. Chapeau!

  Beantwoorden

 5. ·

  Wij hebben deze aanslag ook ontvangen. Schandalig! Misschien willen we dit jaar wel een nieuwe auto kopen, of een nieuwe wasmachine. Moeten we die maar vast betalen dan? We doen meestal boodschappen bij Albert Heijn. Misschien kan men vast een schatting maken op basis van onze uitgaven van voorgaande jaren. Kunnen we ook alvast betalen… Dit is toch te gek voor woorden! En bij betaling voor 28 februari krijgen we een korting van 26,-. Geweldig! Wat gebeurt er als het bedrag op de aanslag uiteindelijk niet klopt? Toch raar dat dit wel ineens kan. Het doorvoeren van de wet die de topsalarissen aanpakt kan dit jaar nog niet ingaan. Vreemd… Oh nee, in dit kabinet worden de zakkenvullers gespaard! Hier wordt op een ordinaire manier geld bijeen geschraapt. Ik vraag me af hoe lang iedereen dit nog blijft accepteren. Het valt niet uit te leggen. Het roer moet om. Tot 18 maart!

  Beantwoorden

 6. ·

  Ook wij hebben een voorlopige aanslag gekregen en ook wij zijn uren bezig geweest om te achterhalen over welk jaar het nu gaat. Inmiddels denk ik te begrijpen dat je gewoon belasting betaald over een jaar wat nog moet gaan plaatsvinden (2015) en waar de belasting dienst van denkt dat je wel eens het zelfde inkomen zou kunnen hebben als 2013. Vreemde veronderstelling en wat mij betreft gewoon gelegaliseerde diefstal om één jaar eerder al een bedrag te kunnen innen wat je anders pas in 2016 zou betalen. Let wel op dat als je volgend jaar in 2016 je belasting formulier invult je de voorlopige aanslag van 2015 in mindering brengt, anders betaal je dubbel. Ben er van overtuigd dat veel mensen dat laatste gaat overkomen. Makkelijker kunnen we niet maken, jazeker wel stop met het sturen van aanslagen waar mensen niet om hebben gevraagd

  Beantwoorden

 7. ·

  Inmiddels wel div. artikelen gelezen op Internet over dit onderwerp. 500.000 mensen hebben deze aanslag ontvangen en het schijnt dat 2 miljoen mensen deze voorlopige aanslag gaan krijgen. Lees dat er maar weinig klachten zijn volgens woordvoeder belastingdienst, maar dat komt nog wel. Bij politici ontploffen de mailboxen al en er zijn door diverse politici uit de 2e kamer al vragen gesteld en er worden er nog meer gesteld. Wat ik ook nog zou willen weten: Wie krijgt wel of niet een voorlopige aanslag 2015? Ik neem niet aan dat er maar 2 miljoen mensen moeten betalen? Is het soms een proef? En hoe ga ik uitrekenen of het bedrag klopt? En wanneer krijg ik het geld terug als ik te veel heb betaald. Grootse irritatie is nog wel de slechte communicatie. Waarom geen duidelijke brief erbij waarom deze voorlopige aanslag ineens op de mat valt? Genoemde kamerleden, alvast vriendelijk bedankt voor beantwoording.

  Beantwoorden

 8. ·

  Ook wij waren verrast door de voorlopige aanslag 2015. De voorlopige aanslag vroeg men voorheen vrijwillig aan, maar vanaf 2015 is de voorlopige aanslag dus verplicht?! Je wordt dus gedwongen vooraf te betalen (de betalingskorting zet dit nog extra kracht bij). De vermogensrendementsheffing van 1,2% is al een maatregel waarbij belasting geheven wordt over inkomsten die een burger niet heeft en dan komt deze maatregel daarbij. Er wordt dus vanaf 2015 naast belasting over (veel te hoge) fictieve inkomsten, ook vroegtijdig belasting geheven. Banken en bedrijven worden gestraft voor dit soort praktijken, maar de overheid mag dit dus wel doen.

  Beantwoorden

 9. ·

  Ik ben vanmorgen ook compleet verrast door de brief van de belastingdienst. Ik moet 2014 nog betalen en ik krijg een voorlopige aanslag over 2015. Zijn ze nou helemaal gek geworden bij de wereldvreemde belastingdienst? Behoorlijk pissed door deze actie! Het gaat over 2013 en toen had ik een hoog inkomen en in 2014 een lager inkomen. Hoe gaat die correctie in zijn werk? Ik wil helemaal geen voorlopige aanslag betalen voor 2015. Als zelfstandige wil ik dit geld eerst verdienen en dan kijken hoeveel belasting ik kan betalen. Is dit nu niet meer mogelijk? En waarom is dit niet gecommuniceerd? Dan had ik hier rekening mee kunnen houden. Ik lees op elsevier over duidelijkheid verkrijgen maar dit zijn inkomsten naar voren halen. Ik moet nu duizenden euros per maand betalen terwijl ik dit geld helemaal nog niet heb…Dit kan toch niet? Wat is dit nou voor asociaal gedrag. Zo gaan we toch niet met elkaar om?

  Beantwoorden

 10. ·

  Onlangs zag ik een TEGENLICHT documentaire van de VPRO over het slecht function eren van de belastingdienst. Algemene conclusie was dat men geen capaciteit en kennis in huis heeft om zodanig te controleren dat er een adekwate inning is. Men loopt veel mis. Dit naar voren halen van de inning van de inkomsten belasting is een geijkte unfaire maatregel om de cashflow te verbeteren: ‘U betaalt voortaan vooraf en niet achteraf. Wij hebben 1 jaar een flinke verbetering van de opbrengst en u, och arme … een jaar van dubbel betalen. Tja .. de mensen die goed weten hoe de belasting te ontwijken kunnen wij nu eenmaal niet controleren dus pakken wij u maar als eenvoudige inkomsten belastingplichtige die altijd netjes zijn belasting heeft opgegeven. Ohh …. gaat u nu een proteststem uitbrengen bij de volgende verkiezingen. Nou ja wij proberen ook alleen maar de belasting opbrengsten op pijl te houden. De kamerleden hebben aan deze maatregel geen aandacht gegeven? De media ook niet. Dat vindt u vreemd? Ja kijk. Het is voor ons al te ingewikkeld, die belastingen laat staan voor hen. Weinig eer mee te behalen ook. De mensen die het wel allemaal bijhouden en snappen zitten bij de dure adviesbureaus voor het grote geld en die zijn ons nu eenmaal te slim af. Dus betaalt u nu maar gewoon. U kunt het vooraf betaalde mocht u onverwacht overlijden ( kan toch gebeuren gezien uw leeftijd) toch nog altijd terugvragen. Staan wij helemaal open voor.’
  Ik sta er inderdaad van te kijken dat zo’n botte maatregel geen enkele aandacht krijgt voor zover ik weet van de kamer noch van de media. Jarenlang betaalt men achteraf zijn belasting en opeens gaat men vooraf innen. Dat gaat toch heel veel mensen veel geld kosten om 1 jaar dubbel te betalen: 2014 en 2015. Onbegrijpelijk en onbehoorlijk in onze rechtsstaat. Behalve de belastingdienst zijn de enigen die hier voordeel bij behalen mijn erfgenamen, want ik heb in het jaar van overlijden al betaald en krijg zelfs wat terug. Verder is de opmerking dat het dubbel betaalde in 2015 bij de voorlopige aanslag in januari 2016 als bezwaar en mindering kan worden ingediend. Dan raakt men wel zijn bonus van direct betalen kwijt denk ik.
  KORTOM HEREN DAMES KAMERLEDEN IS U DEZE ONFAIRE BELASTINGMAATREGEL BEKEND? EN WAT DENKT U ER TEGEN TE DOEN?

  Beantwoorden

 11. ·

  Ik word dit jaar 71 jaar. Ik heb twee zonen die werkloos zijn. Beiden krijgen van mij het bedrag dat gegeven mag worden zonder dat daar belasting over betaald moet worden. Mijn huis moet nodig aan de buitenkant worden geverfd. Nu krijg ik volkomen onverwacht een voorlopige aanslag 2015. Ik moet voor 28 januari een bedrag van zoveel duizend euro betalen of het bedrag in 11 termijnen betalen. Ik moet dit jaar ook nog de belasting over 2014 betalen. In een jaar betaal ik over twee jaren belasting. Bij de belastingtelefoon vertelde men mij dat ik dan in 2016 geen belasting meer hoefde te betalen over 2015. Dat was toch mooi meegenomen? Is het de bedoeling van de belasting dat mensen failliet gaan? Volgens mij schuift Nederland BV een enorme hoop problemen voor zich uit. In 2016 zullen er minder gelden binnenkomen omdat zij in dat jaar de inkomsten over 2015 zullen missen. De economie krijgt in 2015 een klap. Velen die in hetzelfde schuitje zitten als ik, zullen bepaalde uitgaven niet meer kunnen doen. Jammer voor de schilder die zijn opdracht misloopt, of de aannemer die de keuken niet kan uitbouwen omdat de klant het geld aan de belasting kwijt is. Ik heb het gevoel dat het Nederlandse volk bestolen wordt. Want ik weet wel wat er gebeurt als de belastingopbrengsten in 2016 tegenvallen. Dan verhogen we toch gewoon een aantal tarieven of we verzinnen er een belasting bij? Typisch Nederland. Tijdens het spel de regels stiekem veranderen.

  Beantwoorden

 12. ·

  Ook ik ontving vorige week vrijdag een voorlopige belastingaanslag over 2015. Of ik maar even vooruit wilde betalen over inkomsten die ik nog moet ontvangen. Als ik het hele bedrag voor 28 februari 2015 betaal krijg ik 11 euro korting en anders moet ik over 11 maanden het bedrag ophoesten. In maart mag/kan ik pas aangifte doen over 2014, want de Belastingdienst vult het formulier al voor mij in. Dan ontvang ik voor 1 juli de belastingaanslag over 2014 én de naheffing over 2014 en die mag ik dan ook dit jaar nog betalen. Dit betekent voor mij meer dan het dubbele betalen dan andere jaren. Leuker kunnen ze het niet maken. Maar we zijn er nog niet in januari 2016 ontvang ik dan een voorlopige aanslag over 2016 en die mag ik dan weer betalen plus ontvang ik dan de definitieve aanslag over 2015 en dat betekent bijbetalen. Ik loop achter de feiten aan en de belastingdienst en regering lopen vooruit. Dit is voor een gewone burger toch niet op te brengen. Het slaat ook nergens op: betalen over iets dat je nog niet hebt ontvangen. Communiceren is er niet bij….uit het niets valt de blauwe enveloppe in de brievenbus. Nergens iets gelezen dat dit zou veranderen…is veranderd. Ook niet op de site van de belastingdienst. Daar staat alleen: u KUNT een voorlopige aanslag AANVRAGEN nou dat heb ik niet gedaan. Waar is deze regering mee bezig, want volgens de medewerkster van de belastingdienst was dit een wetswijziging. Waarom zijn wij niet geïnformeerd? Vindt men dit niet nodig? Is het mond houden en gewoon betalen? Ze plukken van kale kippen en ik denk dat veel mensen die geen spaargeld hebben in de schuld komen te zitten waar ze nooit meer uitkomen. En iedere maand 100 euro of nog meer moeten missen van je besteedbaar inkomen is te gek voor woorden. De huren stijgen de pan uit en de belasting op de energie gaat ook flink omhoog. Het is al schandalig genoeg dat we 4% belasting betalen over spaargeld, terwijl we nog maar 1% rente ontvangen. Balkende zei: na het zuur het zoet…nou ik zit nog te wachten. En Rutte zei: iedereen gaat er op vooruit in 2015. Ik denk dat hij heeft bedoeld de rijken en de regering/schatkist. Heb hier geen goed woord voor over.

  Beantwoorden

 13. ·

  Het komt er in feite op neer dat we in tijdsbestek van 1 jaar 3 x belasting mogen betalen: Dit jaar voor 28 februari de voorlopige aanslag over 2015 vervolgens in juli de aanslag over 2014 plus de naheffing over 2014 en in februari 2016 de voorlopige aanslag over 2016 en de definitieve aanslag over 2015. Misschien had degene die dit verzonnen heeft eerst eens goed moeten nadenken alvorens te doen. Bedankt Regering en Belastingdienst.

  Beantwoorden

 14. ·

  Ik ben in 2012 gestart als ZZP-er. Ik heb maandelijks in 2014 een bedrag opzij gezet voor de inkomstenbelasting afdracht welke ik moet doen in mei 2015 over het belastingjaar 2014. Ik was vrijdag totaal verrast toen ik een voorlopige aanslag 2015 ontving met het verzoek of ik even 21.623 euro wil betalen voor 28 februari. Ik heb ook de keuze om maandelijks 1.965 euro te betalen. Door mijn fluctuerende inkomen is een maandlijkse afdracht een groot ondernemersrisico. Ik weet immmers niet wat mijn inkomen over 2015 zal zijn. Morgen de belastingdienst bellen en ik hoop dat ik mijn voorlopige aanslag 2015 mag wijzigen en alles teruggaat naar hoe het was en dat ik gewoon in mei 2016 mijn belasting over 2015 mag betalen. Ik voel mij lekker als zelfstandige. Ik maak winst, ik doe geen beroep op de ww, maar dit vind ik schandalig. Ik wil u dan ook vragen om aandacht te geven aan deze aanslag. Ik weet gewoon domweg niet wat sommige beleidsmakers bezield. Deze aanslag bezorgd mij en ongetwijfeld andere zelfstandigen financiële problemen.

  Beantwoorden

  1. ·

   Ik zit als zzper in dezelfde situatie en mij vragen ze doodleuk om 42.000 euro voor te schieten. Twee-en-veertigduizend! Echt te gek voor woorden dit beleid! Heb gelijk een wijzigingsverzoek ingediend met een realistischere inschatting, maar zit hem toch te knijpen in afwachting van het antwoord. Zou het niet handiger zijn geweest om mensen eerst te informeren in plaats van gelijk te sommeren om te betalen? Ik factureer mijn opdrachtgevers toch ook niet vooraf?

   Beantwoorden

 15. ·

  Ook ik werd deze week verrast met een brief van de belastingdienst. Ieder jaar betaal ik keurig mijn belasting en dit jaar moet ik dat dubbel doen. In juni voor 2014 en een voorlopige aaanslag voor 2015. Of ik dan maar even 2 x zo’n 6.000 wil betalen. Zo denk ik nog wel eens aan de woorden van onze premier om die nieuwe auto te kopen, “nou mijnheer Rutte dat gaat dit jaar niet lukken” met 2x belasting betalen.

  Beantwoorden

 16. ·

  Hoe kan het dat de belastingdienst voor de eerste keer een voorlopige aanslag 2015 toestuurt, die voor 28 februari betaald moet zijn en dat ik in ditzelfde jaar mijn belasting over 2014 moet voldoen?

  Beantwoorden

 17. ·

  Mijn vraag: Hoe is het mogelijk? In een jaar tijd dubbele belastingen. Verhoging zorgpremie etc. Al jaren geen indexering. Wat laten we ons toch makkelijk slachten. Hoezo, een rustige oude dag!

  Beantwoorden

 18. ·

  Mag ik iedereen, die met deze overval methode te maken heeft gehad, oproepen om aan de bel te trekken bij media instanties als de Consumentenbond, Kassa van de Vara etc.? Zodat er eindelijk wat ruchtbaarheid aan deze zaak in de media wordt gegeven. Het is schandalig dat we er niet, noch door de Belastingdienst zelf, noch door onze nationale omroep, van te voren over zijn ingelicht. En waar blijven de reacties van onze Kamerleden? Betalen we dit extra belastinggeld soms om ze te laten zwijgen?

  Beantwoorden

  1. ·

   De kamerleden reageren niet zullen wel denken is onze zorg niet! Ook heb nu voorlopige aanslag 2018 gekregen. Paar duizend betalen en dan die nog van 2017. Zou niet weten hoe dat te betalen. 2 aanslagen in 1 jaar schandalig.

   Beantwoorden

 19. ·

  Na het openen van de blauwe enveloppe dacht ik dat het ging over de jaarlijks terugkerende en bekende aangifte IB van het afgelopen jaar: nu dus 2014. Na goed lezen begreep ik niet meer waar het over ging. Het jaar 2015? Wat is dit voor een ding? Op de site van de belastingdienst werd ik niet wijzer. Toen kwam ik gelukkig op deze site terecht. Met dank aan allen die hun rectie achter lieten: “ik snap het nu”! De belastingdienst heeft de achterstand weggewerkt en is nu helemaal bij. Ik vind het ook wel eerlijk. Gewoon betalen, naar eigen keuze: ineens of in 11 termijnen. Wat overblijft is het gebrek aan communicatie. In deze blauwe enveloppe had een keurige uitleg moeten zitten, zodat ik meteen had gezien hoe de vork aan de steel zit. Mijn enige vraag is : “waarom is er geen heldere info verstrekt”? Met vriendelijke groet

  Beantwoorden

  1. ·

   “De belastingdienst heeft de achterstand weggewerkt.” Kom nou! U doet of er niets aan de hand is. De belasting zoals op vermogen en zelfstandigen werd altijd achteraf geïnd. En nu opeens vooraf of in maandelijkse termijnen. Het betekent zelfs in het laatste geval dat de belastingplichtige in 2015 twee maal betaald: 2015 en 2016.

   Beantwoorden

 20. ·

  Ik dacht eigenlijk dat het inderdaad om de aanslag ging van 2014. Hoewel het natuurlijk bizar is dat het wordt gerelateerd aan je inkomen van 2013 terwijl ik nog geen eens de aangifte voor 2014 heb gedaan! Maar als het waar is dat dit al de voorlopige aanslag voor 2015 is dan lijkt me dat een behoorlijke waanzin. Wie heeft dat verzonnen? Er staat geloof ik dat er iets van een wijzigingsformulier kan aangevraagd worden? Maar dat wordt niet verteld door de BD begrijp ik uit de verhalen? Ik werk af en toe als freelance fotograaf naast een parttime baan. Los van het feit dat je daarom ca 52% van je inkomsten moet afdragen krijgen we nu dit weer! Wat hoorde ik vanmorgen: ‘1% van de wereldbevolking heeft net zoveel geld als de rest’

  Beantwoorden
1 2 3 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *