Voorlopige Aanslag

voorlopige

foto: Vde2eK
foto: Vde2eK

Vraag aan 50Plus, de PVV en de SP (8 januari 2017, kamerlid Krol, kamerlid van Dijck en kamerlid Bashir)
Ik heb een voorlopige aanslag 2017 gekregen. Heb ik niet om gevraagd. Ik moet dus al over 2017 belasting gaan betalen terwijl de IB 2016 nog moet worden ingevuld en betaald. Mag ik dan a.u.b. mijn WAO uitkering ook al eerder en helemaal ontvangen over 2017? O ja, dat is het, mijn man is met pensioen en heeft een AOW en pensioen. Dat mag natuurlijk niet en moet al direct een deel van ingeleverd worden terwijl het niet ontvangen is. Eerst wordt er contractbreuk gepleegd door de pensioenleeftijd omhoog te brengen en het afgesproken flexpensioen niet meer uit te betalen en de AOW later uit te betalen. Zit je gewoon even zonder inkomen. En nu mag ik over het inkomen wat nog niet ontvangen is al belasting betalen? Wie het weet mag het mij uit leggen. Ik begrijp het niet meer! Was het nog niet genoeg dat de pensioenen niet geïndexeerd werden en steeds gedreigd werd te korten? Misschien hadden we niet zo hard moeten werken en wat makkelijker de hand ophouden, dan werden we nu niet gestraft omdat we het zo goed (slecht?) hebben gedaan? Waar is deze regering mee bezig? Mensen pakken met die grijpgrage vingers (want die gepensioneerden hebben het veel te goed) die de economie geholpen hebben overeind te blijven? Ik verwacht van u dat deze onzin met terugwerkende kracht geannuleerd wordt. Ik heb het geld niet. Krijg ik dan de deurwaarder op bezoek? Schande!

Geen antwoord van 50Plus (8/4/17, kamerlid Krol)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (8/4/17, kamerlid van Dijck)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (8/4/17, kamerlid Bashir)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

foto: Vde2eK
foto: Vde2eK

Vraag aan de CU, de PVV en de SP (25 januari 2016, kamerlid Schouten, kamerlid van Dijck en kamerlid Bashir)
Ik kreeg vandaag een blauwe envelop op de mat met daarin, onaangekondigd en zonder enige toelichting, het verzoek mijn belasting voor 2016 vooruit te betalen. Bijna 2.000 euro. Huh? De belastingdienst was toch gestopt met het versturen van blauwe enveloppen? Dat is klip en klaar gecommuniceerd. Wat moet ik hier van denken? De dagtekening is 30 januari 2016, het is vandaag 22 januari 2016. Mmm, hier klopt dus iets niet. Dus google ik maar even op voorlopige aanslag 2016 vooruitbetalen. Geen enkele hit! Niets over te vinden, ook niet op de site van de Belastingdienst. En ik heb zelf geen verzoek voor een voorlopige aanslag ingediend. Ja, ja, iedere malloot kan mij wel een betalingsverzoek opsturen in een blauwe envelop, die niet meer verstuurd zou worden. Toen maar de Belastingtelefoon gebeld of dit wel koosjer is, ik word niet serieus genomen. Schandalig! Iedere internetgebruiker weet toch tegenwoordig dat je niet moet ingaan op ongefundeerde verzoeken. En voor zover ik kan nagaan is deze voorlopige aanslag een ongefundeerd verzoek. Niet via de mail, maar via een blauwe envelop. Die dus volgens de Belastingdienst niet meer verstuurd zou worden. Pas toen ik na lang zoeken op deze site terecht kwam, werd me duidelijk dat deze schimmige aanslag 2016 toch echt ZOU kunnen zijn. Wat een onprofessionele dienst, onbehoorlijk bestuur, minachting van mij als burger! Wat moet ik hier nu mee? Misschien een kamervraag? Je mag toch verwachten dat een wijziging in de uitvoering van beleid die voor mij als burger verstrekkende consequenties heeft, op zijn minst zorgvuldig wordt voorbereid en wordt gecommuniceerd. Tot dat ik hier uitleg over gekregen heb beschouw ik deze blauwe envelop met de voorlopige aanslag 2016 als SPAM!

Antwoord van de CU (1/2/16, kamerlid Schouten)
Voor deze vraag kunt u het beste contact opnemen met het Klachtenbureau van de Belastingen. Zie op de website van de belastingdienst: ‘Klacht indienen‘. Wij, als politieke partij, kunnen hierin niet zoveel voor u betekenen. Wij hopen u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van de PVV (25/4/16, kamerlid van Dijck)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (25/4/16, kamerlid Bashir)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

foto: Vde2eK
foto: Vde2eK

Vraag aan 50Plus, het CDA, de SP en de VVD (10 januari 2015, kamerlid Krol, kamerlid Omtzigt, kamerlid Bashir en kamerlid Neppérus)
Ik ben gepensioneerd, krijg AOW en een aanvullend pensioen. Tot nu toe deden wij onze jaarlijkse belastingaangifte. Wat inhoudt dat we voor 1 april aangifte doen over 2014. Door ons aanvullend pensioen moeten we altijd ca. € 2.800 betalen. Geen probleem, tot vandaag. Tot onze verbazing ontvingen we nu een voorlopige aanslag over 2015. Met het verzoek voor 28 februari € 2.800 te betalen. Dat betekent dat we rond juni € 2.800 over het belastingjaar 2014 moeten betalen. Dus dit jaar moeten we twee maal € 2.800 betalen. Wel een slimme zet van de belastingdienst. Want waarschijnlijk moeten nu honderdduizenden mensen dit jaar 2 maal een aangifte betalen, voor het rijk een eenmalige versnelde inkomst van enkele miljarden over de ruggen van onder meer de AOW-ers. Is deze regel bedacht door de politiek of door de belastingdienst? Voor ons betekent dit dat we dit jaar € 235 per maand minder te besteden hebben. Als AOW-er leveren we al gigantisch in! En dit gebeurt zonder vooraankondiging of voorlichting. Graag een reactie.

Ter info: Vragen van het kamerlid Bashir (SP) aan de Staatssecretaris van Financiën over de voorlopige aanslag 2015 (2015Z00610: ingezonden 16 januari 2015).
Antwoord van Staatssecretaris Wiebes (Financiën) middels een brief (31066; nr 227) op 27 januari 2015.

Geen antwoord van 50Plus (10/4/15, kamerlid Krol)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van het CDA (10/4/15, kamerlid Omtzigt)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (10/4/15, kamerlid Bashir)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (10/4/15, kamerlid Neppérus)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

166 reacties


 1. ·

  Ik kan het niet zo heel goed verwoorden, maar sluit me graag aan bij alle andere schrijvers. Leuker kunnen ze het niet maken, nou makkelijker ook niet, want wie kan dit missen, dubbele belasting betalen. Nou ik niet in ieder geval. Ik gebruik ieder jaar mijn vakantiegeld om de inkomstenbelasting te betalen (dat wat ik bij moet bijbetalen) en ben hierdoor dus al jaren niet met vakantie geweest. Hoor je me niet over klagen, ik doe dit zo omdat ik niet iedere maand wil aflossen, dat zou ik trouwens ook niet kunnen missen. Maar nu van 2014 EN 2015 betalen is gewoon niet te doen. Zo komen we toch nooit uit de crisis, dat wordt nog steeds op een houtje bijten. Ik hoop dat de regering wil luisteren en zal beseffen dat dit niet kan.

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik vraag me af wat er gebeurt als je niets doet, geen betaling van het bedrag minus de korting en ook geen machtiging invullen en opsturen.

  Beantwoorden

 3. ·

  Ik sluit me hierbij aan bij de vorige schrijvers. Ik ben 71 jaar en heb nu een lager inkomen dan in 2015 omdat de lijfrente-uitkering eind 2013 is gestopt. Ik krijg 80% AOW en een pensioentje. Verder heb persoonlijke omstandigheden waardoor ik, als ik ineens helemaal niet meer kan lopen een andere woning moet zoeken. Er moet ook nog een andere auto komen en tevens heb ik ook nog eens zorgelijke familie-omstandigheden. Nederland lijkt wel een dictatuur, we krijgen die voorheffing zonder aankondiging in de brievenbus. De democratie is ver te zoeken. SCHANDALIG

  Beantwoorden

 4. ·

  Ook ik werd gisteren bijna crimineel door de overheid verrast met een voorlopige aanslag 2015. Of ik even voor 28 jan. enkele duizenden euro’s wil betalen over een geschatte inkomen uit 2013 zonder enige berichtgeving vooraf, na het lezen van alle reacties op deze site snap ik dan ook waarom. Dit zou nooit door de burger getollereerd zijn met berichtgeving vooraf en waarschijnlijk zijn de verantwoordelijke partijen welke deze wetswijziging hebben doorgevoerd hier al bang voor geweest. Zaai verdeeldheid en heers is het motto van dit kabinet en op deze manier komt men wel aan de boogde bezuiniging tot 2018. Zeer onverstandig van de overheid, zeker omdat de burger nu de hand op de knip houdt en de overheid hierdoor ook miljarden aan btw inkomsten zal mislopen. Een klap in het gezicht voor de kleine ondernemer, winkeliers en ouderen welke een groot draagvlak zijn voor de Nederlandse economie, maar ach dat maakt het kabinet niets uit want zo halen we niet alleen de beoogde bezuinigingen, ook hoeven we als het aan het kabinet ligt nu niet meer wakker te liggen over de miljarden deal i.v.m. een aan te schaffen gevechtsvliegtuig waarvoor er niet eens een vijand is om ze in te zetten. Mvg. Johan

  Beantwoorden

 5. ·

  Dan krijg je een fikse boete voor nalatigheid. De belastingdienst mag namelijk wettelijk gezien voorlopige aanslagen opleggen. Dat doen ze al jaren, maar nu ineens bij een half miljoen mensen meer. Bij jou en mij, dus. Het onbillijke van deze uibreiding van deze bevoegdheid ligt hem in het feit dat de dienst nu welwillende burgers opzadelt met het dichten van de gaten in hun begroting -resultaat van hun eigen gebrek aan competentie bij het innen van belasting-. De gewone burger moet betalen terwijl malafide ondernemers tonnen aan belasting weigeren af te dragen door faillisimentsfraude of schimmige wegsluispraktijken. Een VVD’er weet namelijk dondersgoed hoe hij de belasting kan ontduiken. Dat leren ze je bij die partij als een van de eerste trucjes om rijk te blijven en rijker te worden. Daar huren ze hele horden aan accountants en advocaten voor in. Ook is deze uitbreiding zo onbillijk omdat het zo stiekem en onverwachts gebeurt.

  Beantwoorden

 6. ·

  Bij mij is de grote vraag niet of ik moet betalen (ik heb spaargeld waar 1,2% belasting over moet worden betaald dat hebben we afgesproken) maar wanneer. Mijn aanslag zegt: “U mag dit bedrag in 11 termijnen” …. en niet U moet. “Als u in termijnen betaalt moet de eerste op 28 februari”…. maar als ik niet in termijnen wil betalen wat dan? En “betaalt u in een keer voor 28 feb krijgt u een korting” . “Zo voorkomt u invorderings rente”. Juist en ik betaal graag invorderingsrente als dat betekent dat ik niet nu al hoef te betalen over inkomen dat er nog niet is. Overigens is de 1,2% rente so wie so al moeilijk te halen tegenwoordig laat staan de 4% fictieve rente waar het op gebaseerd is. Ik ga maar in termijnen betalen maar elders gaat men voor minder de straat op!

  Beantwoorden

 7. ·

  Ook ik heb gebeld met de belastingdienst. Omdat de voorlopige belastingaanslag 2015 gebaseerd is op het vermogen van 2013 moet ik dus nu vooruit belasting gaan betalen over vermogen dat ik al niet meer heb. Op mijn vraag of de belastingdienst hierover rente vergoed over de periode dat ik te veel heb betaald kreeg ik het antwoord dat de belastingdienst hier over geen rente gaat vergoeden. Dus behalve dat je dit keer twee keer belasting moet betalen pakken ze je ook een jaar rente af over verschil tussen je vermogen in 2013 en je huidige vermogen. Je kan hier wel tegen in bezwaar gaan online en je huidige vermogen aangeven. De ouderen en geestelijk minder toebedeelden zullen hiervan vooral de dupe zijn, die snappen dit online gebeuren niet en betalen dan maar. Ik verwijt de overheid daarom nalatigheid in informatie voorziening en duidelijk ondoordachte maatregelen die de economie ernstig nadelig zullen beïnvloeden als alle burgers dubbele belasting moeten betalen dit jaar. Ook verwijt ik de zogenaamde sociale partijen dat ze hier niet bezwaar tegen maken. De economie gaat er naast de ouderen, gehandicapten en chronisch zieken ernstig onder lijden.

  Beantwoorden

 8. ·

  Ik dacht eerst dat het een drukfout was, maar nee, het klopte echt. Nu al betalen over 2015 over geld wat ik nog niet ontvangen heb. Waar moet dit naar toe met dit land als zelfs de overheid of belastingdienst al steelt. Straks moeten we ziekenfonds, gas, elektra enz. ook nog een jaar vooruit betalen. Nu mis ik mijn 4% rente (daar gaat de belastingdienst van uit). Vrijheid van meningsuiting? Dit kabinet kan ophoepelen, want zo gaan we in dit land niet met elkaar om.

  Beantwoorden

 9. ·

  Gisteren ben ik in de veiligheid van mijn eigen huis overvallen door de belastingdienst. Ik kon het eerst niet geloven, maar gaandeweg werd mij duidelijk dat de waanzin waar is: Twee keer belasting betalen in één jaar! De normale achteraf over 2014 en jawel hoor, ook meteen maar eentje vooraf over 2015. Ik heb nog geen enkel jaaroverzicht ontvangen waarmee ik die van 2014 zou kunnen doen, laat staan verifiëren of de voorspellingen van de wichelroedeloper met een glazen bol die de belastingdienst nu kennelijk inhuurt, kloppen. Ik weet nu al dat dat niet het geval kan zijn want ze zijn gebaseerd op gegevens uit 2013. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en waarom is er niets over gecommuniceerd. Je betaalt al teveel vermogensbelasting met je kleine spaarpot die in mijn geval in dertig jaar opgebouwd is. Momenteel zit ik als 56-jarig SP-lid in de bijstand en dit geld moet waarschijnlijk een lange tijd overbruggen. Ik voel me gewoon weer genaaid door mijn eigen overheid. Dus, graag namens mij een zwaar protest tegen deze LAAIENLICHTERIJ en veel succes met het ondermijnen van dit asociale kabinet!

  Beantwoorden

 10. ·

  Ik ben zzp’er en heb ook een voorlopige aanslag 2015 ontvangen. Of ik maar even 6.500 euro wil betalen. Een onaangename verrassing dus. Waarom is er geen overgangsregeling?

  Beantwoorden

 11. ·

  Mijn interpretatie van deze voorlopige aanslag na herhaaldelijk lezen is dat wij door onze gewaardeerde belastingdienst zeer tijdig worden geïnformeerd dit jaar over wat zij verwachten aan ons in rekening te gaan brengen over onze inkomenssituatie in 2015 (één van de doelstellingen van het nieuwe stelsel). We krijgen zelfs nu al twee opties mee als suggestie: gespreid betalen of korting pakken. Nergens staat dat we één van beide moeten kiezen. Nergens staat vermeld op welke datum het te betalen bedrag betaald moet zijn (alleen wanneer de gespreide betalingen binnen moeten zijn of wanneer betaald moet worden om in aanmerking te komen voor de korting!) Begin 2016 lijkt mij een billijk en gepast moment e.e.a. te voldoen. Ook gezien alle onzekerheden die de toekomst onherroepelijk met zich mee brengt. Compliment aan de belastingdienst en onze gewaardeerde volksvertegenwoordigers voor deze zeer tijdige info… ruim een jaar van te voren! 🙂

  Beantwoorden

 12. ·

  Wat blijven onze kamerleden toch angstig stil omtrent dit dossier. Belasting betalen over inkomsten welke nog niet eens zijn genoten. Als dat geen onteigening is wat dan wel. Kunnen onze volksvertegenwoordigers aub het volk nu eens echt vertegenwoordigen.

  Beantwoorden

 13. ·

  Ik vind het heel vreemd dat wij een aanslag krijgen van bijna 1.000 euro voor iets wat we nog niet hebben verdiend en wij dit in 2015 ook niet zullen verdienen. Vind het ronduit schandalig. Wij proberen alle eindjes aan elkaar te knopen. Mijn man is met de vut, heeft al drie keer moeten inleveren en van die paar centen die hij verdient om alles te kunnen betalen krijgt hij dan nog eens een voorlopige aanslag wat nergens op slaat. Jullie moesten jullie schamen om dit bij de minstverdienende personen te halen. Ik zou zeggen pak de grote verdieners eens aan. Het zou jullie sieren om eens solidair te zijn met de minder bedeelden en stort eens wat geld in de pot voor de aow’ers en minder bedeelden, hebben die ook eens wat extra’s.

  Beantwoorden

 14. ·

  Betsy en Jan, In November 2014 zijn mijn vrouw en ik werkeloos geworden en nu krijgen we WW. Tevens moet ik belasting over 2014 en 2015 betalen. We zijn allebei 55 jaar. Nieuw werk vinden is moeilijk. In 2015 krijgen we geen toeslagen meer, eerder wel. Met de nieuwe wet wordt ons netto besteedbaar inkomen ook al kleiner, wij verdienden namelijk beiden minder als € 1.500 bruto. Is het de bedoeling dat gewone mensen financiële problemen krijgen met deze dubbele heffing. Regering als U ballen heeft, draai dan deze voorheffing terug, laat mensen rustig verder leven. Door u beleid staan al veel mensen langs de zijlijn. 2015 moet nog geleefd worden, als 2015 afgelopen is, is het logisch dat de balans wordt opgemaakt en dat er belasting betaald moet worden, niet eerder.

  Beantwoorden

 15. ·

  Ik sta perplex opeens een voorlopige aanslag te betalen! Niets en niemand over gehoord trouwens! Wij hebben een klein beetje kunnen sparen omdat we een groot pensioengat hebben. Nou daar weet de regering dan wel raad mee. Dit jaar dus een aanslag en een voorlopige aanslag. Geweldig hoe verzinnen jullie het!

  Beantwoorden

 16. ·

  Onbegrijpelijk en schandalig, alle overige opmerkingen zijn inmiddels al verwoord. Dat de 2e kamer hiermee akkoord gegaan is en hierdoor veel mensen in de problemen brengt zal het vertrouwen bepaald geen goed doen.

  Beantwoorden

 17. ·

  Stiekem gegraai van de (R)overheid: 2 x belasting betalen in één jaar. Als je in een huurhuis zit krijg je geen hypotheekrenteaftrek terug. Dus dokken. Als je je geld hebt vastzitten in een deposito, hoe moet je in hemelsnaam dan zo’n dubbele aanslag betalen? Dieven! En in 2015 vast betalen voor 2016. Smerige kasschuif-truc, zeker om het begrotingstekort zogenaamd te verminderen voor de verkiezingen? Onbetrouwbare (R)overheid, Haagse dievenkliek, Rutte en trawanten.

  Beantwoorden

 18. ·

  Wij kregen ook zo’n voorlopige aanslag. Wij sluiten ons helemaal bij alle reeds geposte reacties aan. Ik vraag me wel af of dat principieel wel mag: belasting heffen over inkomsten die je nog niet ontvangen hebt. In principe is de portomonnee nog leeg, dus kun je daar geen belasting overheffen. Wat zou de Raad van State hiervan vinden? De kamerleden hebben weer zitten slapen. Of de PvdA kamerleden hebben zich als stemvee gedragen zonder zelf na te denken. Ik hoop op een uitslag van de komende verkiezingen die het de regering nog knap lastig zal maken.

  Beantwoorden

 19. ·

  Voor iedereen die een aanslag voor 2015 heeft gekregen, bel de belastingdienst. Wij hadden een voorlopige aanslag gekregen van bijna € 3.000. Dat bovenop de aanslag die nog komt over 2014 is een behoorlijke nekslag. Nadat we de belastingdienst hadden gebeld hebben wij een afspraak gemaakt op het locale kantoor. Daar heeft een inspecteur de voolopige aanslag op € 0 gezet. Volgend jaar gewoon aangifte doen over 2015.

  Dus grote tip: Bel de belastingdienst voor een afspraak. Geen garantie dat ze het voor iedereen op 0 kunnen zetten, maar het is beter dan niets.

  Beantwoorden

 20. ·

  Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel. Ook de voorlopige aanslag 2015 gekregen. Even voor 28 februari betalen. Deze week nog even een rekening van € 300 van januari 2014 in de bus van de ziektekostenverzekering eigen bijdrage. Dan 2 x belasting betalen van 2014 en 2015 en binnenkort de volgende eigen bijdrage van de ziektekosten over 2015. Hoe komt men in de financiële problemen? Belachelijk gewoonweg. Het is jatten van de gewone burger.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *