Werkgelegenheid

werkgelegenheid

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (22 maart 2015, kamerlid Heerma, kamerlid Kerstens, kamerlid de Graaf en kamerlid Potters)
Mag een Nederlandse werkgever eisen om eerst een cursus Pools te volgen, alvorens je daar aan het werk mag? Ik hoorde dit op een verjaardag en ik wist niet wat ik hoorde. Het gaat hier om een kippenslachterij in Nederland. Moet dat niet andersom zijn? Dat in dit geval de Polen eerst Nederlands leren om hier aan de slag te mogen?

Antwoord van de VVD (23/3/15, kamerlid Potters)
Een opmerkelijk verhaal waar ik graag meer van zou willen weten. Dat je de Nederlandse taal moet beheersen bijvoorbeeld om bepaalde veiligheidsinstructies in het kader van arbowetgeving goed te kunnen begrijpen lijkt me zeer logisch. Echter waarom je het Pools zou moeten beheersen om bij een kippenslachterij in Nederland te kunnen werken is mij een raadsel en lijkt me niet logisch en ook onwenselijk. Het lijkt me de dan ook geen vereiste alvorens aan de slag te kunnen gaan. Ik ben benieuwd wat daarvan de achterliggende reden is? Ik heb echter wel meer informatie nodig om er een goed politiek oordeel over te kunnen geven. Ik wil voorkomen dat ik moet gaan speculeren aan de hand van de beperkte informatie die ik nu heb.

Antwoord van de PvdA (22/4/15, kamerlid Kerstens)
Het (basaal) beheersen van de taal die in het bedrijf waar je werkt wordt gesproken, is uiteraard handig. Soms is dat (uit veiligheidseisen) verplicht gesteld. We hebben het in Nederland dan normaal gesproken uiteraard over beheersing van het Nederlands. Hier blijkt dat andersom te zijn. Dat is op z’n minst apart. Wellicht gaat het om een uitzendbureau dat alleen Poolse uitzendkrachten (die dan in ploegen aan de slag gaan) uitzendt. Maar misschien is er iets anders aan de hand. Ik heb al eens eerder gehoord dat een Nederlandse uitzendkracht werd ‘geweerd’, omdat vermoed werd dat-ie eerder voor z’n rechten zou opkomen dan z’n Poolse collega’s. Een belachelijke reden natuurlijk. Graag zou ik dan ook meer van deze kwestie te weten komen.

Geen antwoord van het CDA (22/6/15, kamerlid Heerma)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (22/6/15, kamerlid de Graaf)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *