Een Europa

europa
Vraag aan het CDA, D66, GL en de VVD (3 juni 2017, kamerlid Omtzigt, kamerlid Verhoeven, kamerlid van Ojik en kamerlid Mulder)
Ik ben in bezit van een Renault clio diesel gekocht in 2011. Toen was het een schone auto en betaalde geen wegenbelasting. Een paar jaar later ging de belasting van nul euro naar elfhonderd euro. Ik heb vrienden in Duitsland die rijden in de zelfde auto en betalen daar 250 euro belasting per jaar. Mijn vraag, hoe kan dit in een Europa?

Antwoord van GL (15/6/17, kamerlid van Ojik)
Deze situatie is helaas mogelijk omdat belastingbeleid een nationale aangelegenheid is. Dit betekent dat voor elke harmonisatie van belastingen, er unanimiteit nodig is onder alle lidstaten. Dit is in de praktijk erg moeilijk voor elkaar te krijgen. Elk voorstel kan echter door 1 lidstaat tegen gehouden worden met een veto. Wij van GroenLinks willen graag dat dit verlammende systeem vervangen wordt. Ook rondom belastingen zouden veranderingen gewoon moeten kunnen worden doorgevoerd zodra daar een meerderheid voor is. Om dit systeem te vervangen is er helaas eerst een verdragsverandering nodig en veel politieke partijen zijn tegen beiden. Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben.

Antwoord van D66 (31/7/17, kamerlid Verhoeven)
Dit komt doordat de wegenbelasting een nationale aangelegenheid is en om deze reden dus ook per lidstaat kan verschillen. Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van het CDA (3/9/17, kamerlid Omtzigt)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (3/9/17, kamerlid Mulder)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Dit is een uitleg waarom het zo is, de belastingen en het verschil per lidstaat. De vraag is waarom NL zo duur is tov Duitsland.

  Beantwoorden

 2. ·

  EU is, wordt beweerd, vrij reizen, vrij werken, gelijkheid streven naar gedachtegoed en weet ik wat er nog meer wordt beweerd. Nou breek ik het af tot micro de burger van de Eu waar ik er een van ben.
  Ik woon in België werk in Nl. Regels die ik niet begrijp en wat het “voordeel” zou zijn om een Eu burger te zijn. Ik MOET dubbel ziekenkosten betalen zowel in Nederland als in België ?! Ik moet mijn rijbewijs laten over zetten naar een Belgische …Waarom geen EU id. Mijn vriendin uit Nederland mag niet in mij auto rijden. Heeft een Nederlands rijbewijs. Waarom geen EU rijbewijs. Mijn vriendin mag niet naar een Belgische dokter/Hospitalen zelfs als het in België goedkoper is. Waarom mag je als Eu burger niet je voordeel halen. Waarom MOET je duurder geneesmiddelen en Hulp nemen als het goedkoper kan?! Waarom betaal ik in België rond de 200 Eu P/j en heb net zo’niet goede Hulp als in NEDERLAND. Ik betaal nu ook nog in NL 80 Eu p/m met maximaal eigen risico en basis. Wat is hier het voordeel voor de EU burger. Ben er benieuwd naar de uitleg. Als ik die überhaupt krijg.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *