HBO Discriminatie

hbo
Vraag aan het CDA, GL, de PvdA en de VVD (29 januari 2018, kamerlid van der Molen, kamerlid Özdil, kamerlid van den Hul en kamerlid Tielen)
Waarom krijgt een MBO student alles vergoed? Zelfs uitwonend krijgen zij nog een gratis beurs. Terwijl een HBO student alles moet lenen. Ik vind dit reinste discriminatie. Ik snap wel dat een HBO-er meer kan verdienen. Maar zou het dan niet veel eerlijker zijn als de HBO student ook de zelfde compensatie krijgt als de MBO student? Wat hoger uitvalt moet je dan gaan lenen. Dan krijgen ze allebei evenveel. MBO-ers kunnen zonder een schuld gaan werken en een huis kopen enz. Terwijl een HBO-er minimaal eerst 15.000 euro moet wegwerken. Ik vind dit echt onbegrijpelijk en onrechtvaardig. We zijn toch allemaal gelijk? Waarom worden we wel op niveau anders behandeld? Ik hoop dat dit snel veranderd. Heel veel jongeren hebben al hele hoge schulden. Ik probeer mijn kinderen juist bij te brengen dat ze eerst sparen en dan iets kopen. Dit voelt zo niet goed.

Antwoord van de VVD (23/2/18, kamerlid Tielen)
Per 1 september 2015 is de basisbeurs in het hogeronderwijs vervangen door een studievoorschot. Studenten kunnen sindsdien voordelig geld lenen bij de overheid, maar krijgen geen studiefinanciering meer. Het geld wat hiermee vrijkomt wordt geïnvesteerd in het onderwijs (zo wordt het dus eigenlijk gebruikt voor een kwaliteitsverbetering in het onderwijs in plaats van het levensonderhoud van een student). Studenten kunnen via de medezeggenschapsraad meebeslissen hoe onderwijsinstellingen dit geld uitgeven.
Studenten moeten door de invoering van het studievoorschot meer betalen voor hun onderwijs, maar afgestudeerden hebben later gemiddeld ook een hoger salaris waardoor zij dit terug kunnen betalen. Daarnaast is ook de aflossingstermijn verlengd (naar 35 ipv 15 jaar) waardoor de maandelijkse aflossingslasten afnemen. Ook is de aanvullende beurs (voor studenten met ouders die een laag inkomen hebben) verhoogd. De aanvullende beurs wordt een gift als een student binnen 10 jaar zijn / haar opleiding afrond. Ook het studentenreisproduct hoeft niet terugbetaald te worden als de student binnen 10 jaar een diploma haalt.
Deze wetswijziging gold expliciet niet voor het MBO. Mensen die een MBO-opleiding hebben afgerond verdienen gemiddeld een stuk minder dan mensen die een opleiding aan het hogeronderwijs hebben afgerond. Zij kunnen daardoor minder gemakkelijk het geleende geld terugbetalen. Daarom is er voor gekozen om op MBO-3 en MBO-4 niveau de basisbeurs te behouden. Voor mensen die een MBO-3 of MBO-4 opleiding volgen wordt de basisbeurs een gift als zij binnen 10 jaar hun diploma halen. Mensen die een opleiding op MBO-2 niveau volgen hoeven de basisbeurs sowieso niet terug te betalen (dus ook niet als zij langer dan 10 jaar doen over het behalen van een diploma). Dit omdat we willen dat zo veel mogelijk mensen een startkwalificatie (HAVO-, VWO- of MBO-2 diploma) halen.

Geen antwoord van het CDA (29/4/18, kamerlid van der Molen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van GL (29/4/18, kamerlid Özdil)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (29/4/18, kamerlid van den Hul)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


 1. ·

  Hoe gaat dit nu in het schooljaar 2020-2021 nu mbo’ers ook studenten worden. Dat betekend dat zij geheel gelijk staan aan de hbo’ers maar alsnog krijgen ze de basisbeurs, uitwonend enzovoort. Heel erg krom en discriminerend.

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik ben een HBO student. Door psychische problemen doe ik al enige tijd over mijn tweede jaar. Mijn studielening loopt natuurlijk gewoon door. Als uitwondende student ben ik geforceerd maximaal te lenen gezien ik door mijn psychische klachten niet kan studeren EN werken. Mijn studieschuld bedraagd nu zo’n 40.000 euro en dat loopt per maand 1.100 euro op.

  Nu heb ik dus al psychische klachten en ben ik depressief. De studieschuld an sich is ook op z’n zachtst gezegd deprimerend. Ik ben bang dat ik maar ga stoppen met HBO en maar een MBO opleiding ga volgen, omdat ik zo meer geld krijg, gezien ik elke maand geld tekort kom en de aanmaningen maar opbouwen.

  Ik vind het absurd dat ik gestraft wordt, omdat ik op de hogeschool studeer. Dit is uitmelkerij. Eigenlijk kan ik helemaal niet een volledig schooljaar voldoen vanwege mijn klachten, maar als ik abrupt stop met mijn studie, en mijn studielening kwijt raak, raak ik dus ook mijn appartement kwijt.

  De VVD is er voor de economie, niet voor de mensen. En al zeker niet voor de studenten. In mijn leven is er niets zo stressvol en deprimerend als HBO studeren.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *