Heimelijke Verkoop Islamitisch Geslacht Vlees

heimelijke
foto: sukisuki

Vraag aan het CDA, de CU, de PVV en de SGP (7 februari 2011, kamerlid Koopmans, kamerlid Wiegman, kamerlid Graus en kamerlid Dijkgraaf)
Gedreven door economische belangen worden in Nederland dieren onverdoofd en ritueel geslacht voor de export naar islamitische landen, maar vervolgens wordt dit vlees ook op de Nederlandse markt verkocht zonder dat je kunt zien met welk vlees je te maken hebt. Tevens worden de bijproducten als stremsel voor het maken van kaas en gelatine gebruikt, waarbij ook bij de vervolgproducten de herkomst van de gebruikte bijproducten niet zichtbaar wordt gemaakt. Wat is uw mening hierover?

Antwoord van de CU (7/2, kamerlid Wiegman)
De ChristenUnie is er een groot voorstander van dat op etiketten van vlees of producten waarin vlees is verwerkt, duidelijk wordt gemaakt of het vlees/het product halal is of niet. Dit zou gewoon moeten horen bij productinformatie en het recht van consumenten op informatie over het product. Dat is fijn voor mensen die bewust voor halal-producten kiezen, maar ook fijn voor mensen die daar (vanuit hun geloofsovertuiging) bewust niet voor willen kiezen. Zowel naar de minister toe als in het Europees parlement waar momenteel regelgeving over de etiketten voor voedsel behandeld wordt, zetten wij ons hiervoor in. Dit gebeurd bijvoorbeeld door het stellen van Kamervragen of tijdens de debatten.

Antwoord van de SGP (21/2, kamerlid Dijkgraaf)
Voor de etikettering van vlees gelden Europese richtlijnen. Daar kun je als individuele lidstaat niet zomaar eigen regels voor opstellen. De SGP vindt dat Nederland zich in Brussel in moet zetten voor labelling van vlees van ritueel geslachte dieren. De SGP vindt ook dat de export van vlees van ritueel geslachte dieren ingeperkt moet worden.

Geen antwoord van de PVV (5/3, kamerlid Graus)
Kamerlid Graus wil geen antwoord geven via deze website.

Geen antwoord van het CDA (7/5, kamerlid Koopmans)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Boycot halal

Keurmerken halal

Arabische schrift
Arabische schrift
halal correct label
halal-correct label
Logo halalpolitie.nl
Logo halalpolitie.nl

 

1 reactie


  1. ·

    Waarom beslist de EU regelgeving wat wij wel of niet moeten doen? We leven toch in Nederland? Steeds vaker komt EU regelgeving naar boven en het lijkt dan ook vaak een goed plekje om achter te schuilen. Erger nog vind ik dat wij als klein landje weinig in te brengen hebben in de EU. Hebben wij ooit ons eigen land opgegeven? Ik kan me niet herinneren dat Nederlanders hier ooit voor gekozen hebben.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *