Huurtoeslag onder 23 Jaar

huurtoeslag
Vraag aan het CDA, D66, het FvD en de VVD (21 mei 2017, kamerlid Ronnes, kamerlid van Eijs, kamerlid Baudet en kamerlid Koerhuis)
Indien je jonger bent dan 23 jaar ontvang je alleen huurtoeslag indien je een woning huurt voor minder dan €414,02. Wanneer je ouder dan 23 jaar bent ontvang je huurtoeslag indien je een woning huurt voor minder dan €710,68. Momenteel ben ik 20 jaar en over een halfjaar als ik afgestudeerd ben, ben ik 21 jaar en wil ik een woning voor mezelf gaan huren. Nu liggen de huurprijzen van woningen/appartementen ver boven de grens van €414,02 waardoor ik, samen met alle andere 18-23 jarigen, niet in aanmerking kom voor huurtoeslag en ik dus van mijn starters salaris een woning moet gaan financieren. Dit terwijl als ik 23 jaar zou zijn geweest, ik wel huurtoeslag krijg terwijl ik als 23 jarige meer werkervaring heb en dus meer salaris ga verdienen. Mijn vraag is, waarom is de grens van €414,02 voor jonger dan 23 jarige zo laag aangezien er geen enkele woning met een huurprijs van minder dan €414,02 te vinden is en hoe wordt er verwacht dat ik een woning met persoonlijke vaste lasten kan financieren met een starters salaris?

Antwoord van het CDA (21/6/17, kamerlid Ronnes)
De oorsprong van deze regel gaat al lange tijd terug, al bij de huursubsidiewet. De gedachte is dat wanneer je zo jong bent, je prima af kan met een kleine woning of studio van nu 414 euro. Met andere woorden: men (de wetgever) vindt het niet nodig dat je dan al in een gezinswoning of appartement met 2 slaapkamers of iets dergelijks gaat wonen. (Tenzij je het zelf kan betalen c.q. geen huurtoeslag nodig hebt). We zien dit op meer terreinen, bijvoorbeeld bij de bijstand die ook pas bij 27 begint: Tot die leeftijd kan je eventueel doorleren.
Er zijn uitzonderingen, wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt onder je 23e of gehandicapt bent, je wel tot de liberalisatiegrens huurtoeslag kan krijgen.

Antwoord van D66 (21/7/17, kamerlid van Eijs)
Ik sluit me voor een groot deel aan bij het antwoord van het CDA. De wet is er op gericht dat mensen onder de 23, die alleenstaand zijn, toe kunnen met een kleiner huis of een studio. Corporaties moeten zorgen dat er voldoende aanbod is van dit soort woningen. Als iemand dan 23 is, en zoals je schrijft een hoger salaris heeft, dan kan zo iemand verhuizen naar een grotere woning. Als je kinderen hebt onder je 23e of gehandicapt bent kan je wel tot een hoger bedrag huurtoeslag krijgen.

Geen antwoord van het FvD (21/8/17, kamerlid Baudet)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (21/8/17, kamerlid Koerhuis)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

3 reacties


 1. ·

  Waarom heeft iemand van 23 wel recht op huurtoeslag bij duurdere woningen en iemand als ik (22 jaar) maar tot een bedrag van 414 euro kale huur. Tegenwoordig is het onmogelijk om een huisje te vinden die onder de grens van 414 euro zit. Mochten die wel een keer aangeboden worden, reageren er honderden mensen op. Onmogelijk dus, of je moet al jaren ingeschreven staan bij de woningbouw.
  Ergens bij redenen staat, dat studenten vaak nog thuis wonen of dat ze het redelijk goed hebben. Maar hoe zit het dan met mensen zoals ik? Ik woon sinds mijn 19e niet meer thuis wat besloten is door jeugdzorg. Dus voor mij geen keuze om nog thuis te wonen. Helaas ga ik tijdelijk niet naar school / werk wegens psychische problemen (angst- en paniekstoornis). Momenteel heb ik een uitkering en ben ik dus geen student.
  In de wetenschap dat mijn huis op de slooplijst staat. Vervolgens is het onmogelijk om een ander huis te vinden, onmogelijk om weer thuis te gaan wonen. Daarbij komt een beste studieschuld van tienduizenden euro’s omdat ik mij suf heb moeten lenen om mijzelf enigzins te kunnen onderhouden. Daar bovenop komt nog die kleine 400 euro per jaar die je kwijt bent aan eigen risico voor de hulp die ik nodig heb om weer volledig in de maatschappij mee te kunnen draaien.
  Waarom zijn er geen speciale regelingen voor bijvoorbeeld huurtoeslag i.p.v. er maar van uit gaan dat iedereen onder de 23 het goed voor elkaar heeft of nog thuis woont of nog student zijn?

  Beantwoorden

 2. ·

  Ik heb een vraag over hoe het zit met de huurtoeslag van jongeren onder de 23 maar boven de 18. Er is een wet in Nederland die bepaald dat als je onder de 23 maar boven de 18 een maximaale huur mag hébben van 417 euro tenzij je gehandicapt bent. En als je daar boven zit heb je er geen recht op. Dit is in mijn ogen heel apart. We hebben in Nederland een minimumloon dat er voor zorgt dat mensen onder de 22 geen volwassen loon hebben.
  Zelf ben ik 20 en verdien ik boven mijn minimumloon met geluk, maar ik heb geen recht op huurtoeslag omdat mijn huur 540 euro is. Nu lijkt het zo of de wet zegt mensen boven de 18 die een huis kunnen huren boven de 417 euro jullie hebben het te goed voor elkaar dus jullie hebben geen recht op huurtoeslag, terwijl die 200 bijvoorbeeld gebruikt kan worden om te sparen wat nu bijna niet te doen is. Maar niet getreurd als je 23 wordt ja dan heb je wel recht er op zolang je het zelfde loon verdiend. Het lijkt er nu op dat we hier praten over leeftijdsdiscriminatie ook al vind ik dat totaal niet kunnen. In het kort samen gevat. Hoe kan het zo zijn dat als je boven de 18 bent en boven de 417 euro huur hebt, dat de regering je maar laat stikken maar op het moment je 23 wordt ( dus volle loon verdient waardor je het technies gezien niet meer nodig zou moeten hebben ) dan wilt de regering je wel helpen.

  Alvast bedankt voor het lezen en hoop graag een reactie te krijgen.

  Beantwoorden

 3. ·

  Het excuus dat jongeren onder de 23 jaar minder recht hebben op een grotere woning gaat voor mij niet op. Wat is dan precies het verschil tussen iemand van 21 die fulltime werkt in vergelijking met een 25-jarige met dezelfde baan? Juist, alleen de leeftijd. Voor velen is thuis wonen niet meer mogelijk en/of wenselijk. Door leeftijdsdiscriminatie op de huurtoeslagwet wordt de positie van starters op de woningmarkt nog slechter. Volgens de wet worden wij, jongvolwassenen, al vanaf 18 jaar als volwassenen beschouwd, toch worden wij door onder andere deze wet beperkt in onze zelfstandigheid.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *