Invoeren Kattenbelasting

kattenbelasting
foto: zilverbat

Vraag aan het CDA, D66, de PVV en de VVD (kamerlid Omtzigt, kamerlid Koolmees, kamerlid van Vliet en kamerlid Neppérus)
Ik zou graag willen weten of het mogelijk is om katten in Nederland verplicht te registreren middels een chip en kattenbelasting kan worden ingevoerd. De uitwerpselen van katten veroorzaken overlast en altijd in de tuin bij anderen. Vernielen bomen, omdat ze deze als krabpaal beschouwen en de rest aan overlast. Door het opleggen van een belasting zal de drempel om een of meerdere katten per huishouden te nemen verhoogd worden. Het zou een mooie extra bron van inkomsten voor de regering kunnen zijn, omdat er meer katten dan inwoners in Nederland aanwezig zijn. Mensen die hun kat niet laten registeren, simpel bij een bezoek aan dierenarts laten checken op een chip, ook al is de kat al jaren oud en is een bezoek aan de dierenarts niet noodzakelijk geweest in jaren, dan een boete opleggen voor de jaren die men niet heeft betaald. Zorgt er gelijk voor dat men bij de aankoop van een kat, een chip laat plaatsen. Ik ben ervan overtuigd dat men toch minder snel een kat zal aanschaffen, waardoor de overlast voor omwonenden minder zal worden. Graag zie ik uw visie/antwoord hierop tegemoet, vriendelijke groet.

Antwoord van het CDA (8/12, kamerlid Omtzigt)
In Nederland kennen we bij de huisdieren slechts een vorm van belasting, de hondenbelasting. Eigenlijk is dit nog een overblijfsel uit oude tijden, toen de hond bijvoorbeeld ingezet voor een hondenkar. Overigens zijn er dik 100 gemeentes die geen hondenbelasting kennen. Het is geen verplichting. Het CDA heeft geen plannen om over te gaan tot het instellen van een kattenbelasting, een caviabelasting of een parkietentax. Deze dieren zijn vooral in het huis aanwezig. En als er een probleem met de buren is, neemt dat niet meteen af door belasting te heffen.

Antwoord van de VVD (8/12, kamerlid Neppérus)
De VVD is tegen allemaal extra belastingen. Het is dat gemeenten hondenbelasting hebben, want anders zou ik gaan afvragen of er wel zo een belasting zou moeten zijn.

Geen antwoord van D66 (7/2, kamerlid Koolmees)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (7/2, kamerlid van Vliet)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

47 reacties


 1. ·

  Katten zijn in mijn tuin welkom, want ze verjagen de muizen en het is gratis.

  Beantwoorden

  1. ·

   Dit is gewoon belachelijk op den duur mogen de dieren liefhebbers niets meer in dit land die toch al zo corrupt is alles af pakken en maar belasting betalen omdat er fouten in de tweede kamer zijn gemaakt door constant maar op een verkeerde manier geld over de balk wordt gegooid en er nu te weinig in de overheid schatkist zit moet het volk dat een poes heeft er ook nog voor op draaien. Als je lef heb pak nu eens de rijken aan in Nederland laat deze nu eens meer belasting betalen, en de fraudeurs in de tweede kamer er uit gooien. Ik stem nee.

   Beantwoorden

   1. ·

    Ik ben voor belasting. Dat de schatkist gespekt gaat worden is mooi mee genomen. Ik heb veel overlast van katten. Ze vernielen mijn houten speeltuin door hem als krabpaal te gebruiken. Veel kattendrollen in mijn tuin. En over mijn nieuwe stoelkussens maar nog niet te spreken. Ze kruipen onder mijn afdekhoes. Wie gaat dat opruimen en betalen. Met belasting waarschijnlijk minder katten, en vooral een binnenhoudplicht! Je gaat je kat maar uitlaten!


 2. ·

  Hondenbelasting bestaat en nog steeds overlast, dus denk ik niet dat kattenbelasting helpt.

  Beantwoorden

 3. ·

  Er bestaan ook hutjes op de hei, dan heb je van niemand last. Wat een gezelligheid zeg!

  Beantwoorden

 4. ·

  Ik vind dat mijn huisdier (kat of hond) nooit tot overlast mag zijn voor een ander. Dat is bij katten erger dan bij honden! Wie neemt er nu een HUIS dier om deze vervolgens de hele dag op straat los rond te laten lopen? Egoistisch om te denken dat iedereen dat “gezellig” vindt. Ook een kat hoort binnen “gehouden” te worden, en beperkt tot eigen tuin of aangelijnd uitgelaten. Belasting wordt een drempel en laat mensen nadenken over de aanschaf en zorgplicht van zo’n dier. Mijn motto is o.a.: Leef en laat leven, maar zadel mij niet op met jouw gecreërd probleem van het niet willen verschonen van een kattenbak e.d.! Heb jij jouw mooie nieuwe auto wel eens terug gevonden onder de krassen van kattennagels die regelmatig over de lak lopen en op het dak rusten. Blijkbaar niet. Kun je wel beschouwen als vandalisme… Duur geintje van zo’n huisdiertje. Dan miauw je wel anders als; wat gezellig.

  Beantwoorden

  1. ·

   Als katten over een auto heen lopen veroorzaakt dat géén krassen! Ook gaan ze niet aan de lak krabben want dat is te hard materiaal en houden ze niet van. Als ze op een auto zitten of liggen is het voor de warmte van de auto of om te zonnen.

   Beantwoorden

  2. ·

   Geheel mee eens!

   Katten en poezen aanlijnen, belasting voor invoeren en wilde exemplaren afschieten. Net als bij honden.
   Losloopgebieden voor katten zal wel niet werken dus dat hoeft niet, scheelt tegelijkertijd een enorme klap belastinggeld.

   Ook eens goed in overweging nemen wat voor een schade die katten en poezen aanrichten in het dierenrijk, in Nederland alleen doden plm 2,6 miljoen katten zo’n 90 (!) miljoen dieren per jaar waaronder het minimaal 1/4 (zeldzame) vogels betreft!

   Schandalig en niet te verdedigen!
   Stoppen met die poppenkast!

   Beantwoorden

 5. ·

  Direct invoeren. Alleen al dat afval wat katten veroorzaken. Kilo’s kattenbakvulling etc. Ellende die mensen hebben met overlast in de tuin. Van mij mag het direct. Net zo zwaar, misschien nog wel zwaarder belasten als honden.

  Beantwoorden

 6. ·

  Misschien wordt dit probleem wel besproken in het CATshuisoverleg.

  Beantwoorden

 7. ·

  Naar wat ik heb begrepen wil niemand hier iets aan doen, terwijl de overlast hier in Drachten in de Trisken giga is. Er lopen meer katten rond dan kinderen. Ze poepen en pissen overal. Zetten overal in tuinen -van anderen- geurvlaggen af en jagen voortdurend de vogels die aan het eten zijn, de tuin uit. Ze zitten in vogelhokjes en eten het voer op. Kortom een regelrechte plaag en o hemel als je er iets van zegt dan is de wereld te klein. Invoeren die kattenbelasting, meteen. En die onzin van de VVD over geen belasting willen heffen en hoe zit het dan met die btw verhoging op de kunsten etc? Gelul dus. Wie neemt er nou eens het voortouw?

  Beantwoorden

 8. ·

  Als jullie een extra bron van inkomsten willen hebben, lees voor de bezuinigingen, goed voor de staatskas, hef a.u.b. een belasting op katten. Sommige mensen hebben er drie, vier en meer en alles doet zijn behoefte in onze tuinen. Er iets van zeggen mag niet, want ach ik kan ze niet binnen houden net als de overlast van een duiventil dat poept alles onder. Ten eerste heel ongezond en ten tweede heel vies ook. Ik heb geen hekel aan katten en duiven maar wel aan de overlast waar we niet om vragen. Dit speelt al jaren en ik word het zat. Je kan niet eens rustig een broodje eten buiten, poept er een duif op je bol en de katten stelen het eten van je bord als je even niet kijkt getver en jasses. Doe ER aub wat aan. Alles gaat omhoog, dus waarom dat niet invoeren?

  Beantwoorden

 9. ·

  Ik hou mijn kat binnen en ben niemand tot last. Honden moet je uitlaten en je weet voordat je een hond neemt dat je hondenbelasting moet betalen. Als ik een tuin had liet ik mijn kat ook lekker buiten spelen en als ik zo’n zeur van een buur heb mag ik hopen dat ie dan dagelijks z’n tuin vol kakt. Ben ik ook van die amoniak lucht af van de kattenbak.

  Beantwoorden

  1. ·

   Samantha… Wat ben jij wraakzuchtig… Katteneigenaars gedragen zich wat superieur naar mijn idee, gelijk aan het gedrag van katten zelf. Maar dit laat de regering dan ook toe. Jouw reactie zit me dwars meid.

   Beantwoorden

 10. ·

  Mensen die denken zoals Samantha moeten juist extra veel belasting betalen. Mijn honden poepen netjes op de gebieden waar het mag, en als ze het ergens doen waar het niet zo gewenst is, dan ruim ik het netjes op. Waar blijf jij dan met je poepschepje in mijn tuin? Mijn tuin wordt letterlijk geruineerd door die ***katten uit mijn straat. Ik plant mooie planten en nog geen week later zitten de bruine bladeren er al weer aan. Mensen die langs mijn tuin wandelen hoor ik regelmatig zeggen: pff., ruik je die kattenpis? Nou lekker! Ik heb er zelf niet eens 1! En iedereen ruikt het, inclusief ikzelf natuurlijk dat het allemaal pure kattenpis en kattenstront is! Als ik in de tuin bezig ben moet ik handschoenen dragen omdat alles kattenpis is. Ik stuur mijn honden op de katten af en ik hoop dat ze er binnenkort 1 te pakken krijgen. Het is iemand zijn HUISdier, dan moet hij hem ook als HUISdier houden en niet op straat laten zwerven. Dat zal mooi worden, ik laat me honden voortaan ook wel los lopen en bij een ander in de tuin schijten! Ik kan niet wachten tot ze kattenbelasting gaan heffen. Het is natuurlijk te belachelijk voor woorden dat die beestjes vrij en los rond mogen lopen, en overal mogen poepen en plassen. Honden mogen bijna nergens meer los, en er zijn allemaal specifieke gebieden uitgezet waar ze dan zouden mogen lopen, poepzakjes verplicht etc. en daar betalen we wel belasting over?

  Beantwoorden

 11. ·

  Ik vind het maar belachelijk dat iemand ook maar met zo’n idee komt, echt te zielig voor woorden. Het zou een mooie extra bron van inkomsten voor de regering kunnen zijn. Dat is gewoon idioot, alsof ze niet genoeg stelen en net doen of er crisis is om nog meer te kunnen stelen. Dat noemen ze financiële zekerheid. Nederland kan niet kapot. Mensen zoals degene die deze artikelen schrijven, en nog serieus er over zijn, zijn niet goed bij hun hoofd en hebben hulp nodig. Je maakt je eigen druk om zoiets als kattenpoep. Caviabelasting of een parkietentax. Je wordt gewoon op je plek gezet door het antwoord van de CDA, dat dit niet gewoon gewist word van de website snap ik dus echt niet. De tweede kamer is ook maar belachelijk ook, zulke vragen worden waarschijnlijk nog gediscuseerd ook in de 2e kamer, puur om 1 ding. GELD!

  Beantwoorden

 12. ·

  Ik heb ook twee katten en die komen niet eens buiten. Niemand heeft last van mijn katten en dan de honden schijten op straat. Mijn kat gaat op de kattebak waar ook niemand last van heeft en dan wij hebben toch ook veel huis vuil of niet, dat zou in houden dat we geen huisdier meer mogen hebben en vogeltjes heb je toch ook vuil van. Wat een achterlijk gedoe is dit als het kabinet wil bezuinigen dan moeten ze stoppen om geld naar het buitenland te sturen met name Antillen. Elk jaar maar weer miljarden en die antilianen willen geen bemoeinissen van Nederland wel de centjes. Daar zouden ze is iets aan moeten gaan doen en niet de onzin wat ze nu weer in petto hebben. Er worden al veel dieren op straat gegooid omdat de mensen het al niet meer kunnen betalen en die dieren zijn er de dupe van.

  Beantwoorden

 13. ·

  Om het zo eerlijk mogelijk te houden (want er zijn ook fatsoenlijke kattenliefhebbers die het wel goed doen) regel het gewoon netjes zoals dat bij honden is geregeld: verbieden buiten los te laten lopen, dus als de kat naar buiten gaat: aangelijnd uitlaten, en uitwerpselen op ruimen, zo niet? boete geven, als dit allemaal mooi is geregeld, hoeft er wat mij betreft geen kattenbelasting te komen, en kan ook hondenbelasting worden afgeschaft. Als je ervoor kiest om voor een HUISdier te zorgen, hou ze dan ook netjes in je HUIS, (of in je eigen tuin, bijv aangelijnt aan een tuigje) en niet maar de hele dag laten rondzwerven en overlast bij anderen te veroorzaken, en heb je eigenlijk geen tijd of ruimte voor een kat, niet aan beginnen, anderen worden ermee opgezadeld, dus dit mag veel strenger, net als bij het hebben van honden. Ik heb regelmatig katten op visitie die in m’n tuin hun behoefte doen, en ik word daar absoluut niet vrolijk van, want ik mag graag tuinieren, verbouw ook regelmatig wat groente, en heb er geen zin in om daar een ziekte van op te lopen omdat andermans katten mijn tuin bevuilen.

  Beantwoorden

 14. ·

  Tjah.. Hondenpoep niet opruimen? 80 euro!! Loopt ie los? 80 euro!! En katten? Neuh, die mogen overal poepen, lopen zo de straat op, liggen krols te krijsen midden in de nacht. Ofwel hondeneigenaars gelijk behandelen in de zin van niet beboeten, ofwel katten castreren, ook beboeten voor poepen in mijn tuin en loslopen. En zelfs ineens bij mij BINNEN staan, hallo?!?! Ik vind het werkelijk waar belachelijk. Stomme eigenaars met hun ja maar mijn kat moet naar buiten kunnen! Nee hoor, daar zijn genoeg oplossingen voor. Katten kunnen gerust binnen blijven. Of zoals een vriendin van mij heeft gedaan: een kabeltje rond de gevel spannen en aanlijnen. Prima! Geniaal idee. De eerste de beste kat die bij mij nog in mijn tuin kakt of ineens huisvredebreuk pleegt breng ik aan zijn nekvel naar huis. En dan de hondenbelasting.. Ehm.. Lijkt mij niet eens de vraag, afschaffen of ook invoeren voor katten. Wij zijn zo voor gelijkheid, pas dat dan ook toe. Ugh..

  Beantwoorden

 15. ·

  Waarom moeten mensen wel honden belasting betalen en mensen met katten niet? Vele katten komen buiten en doen hun behoeften buiten (poepen en plassen) en ik vind dat je dan ook belasting erover moet betalen, net als honden belasting! Ik heb geen dieren en hou van dieren maar ik heb wel overlast van katten die in mijn tuin komen (poepen en plassen). Ook maken zij mijn gras stuk en mijn planten. Ze verjagen mijn vogels in de tuin, ik wil graag vogels in mijn tuin maar de katten verjagen de leuke vogels! Ik wil geen geld uitgeven om ze buiten de deur te houden, want de eigenaar van de katten moeten daar zorg voor dragen. Ik heb al zo veel gedaan om de katten uit mijn tuin te houden en niets helpt. Daarom ben ik ook voor de katten belasting. Ik heb niet voor een huisdier gekozen maar ik krijg ze ongewenst gratis in mijn tuin!

  Beantwoorden

 16. ·

  Katten vermoorden nuttige vogels die mijn tuin vrij houden van weekdieren en schadelijke insecten. Daarnaast horen ze helemaal niet in de natuur thuis, ze zorgen voor onbalans! Kattenpoep is zeer gevaarlijk voor zwangere vrouwen en LEVENSGEVAARLIJK voor hun ongeboren kind, daarom al reden genoeg om ze verplicht te registreren/chippen en binnenshuis te houden. Wilde katten vangen, castreren/steriliseren, chip erin en niet meer los laten lopen, of hooguit in een kenneltje. Hondenbelasting afschaffen / kattenbelasting invoeren. Als burger kies ik het eerste; we worden namelijk al genoeg belast.

  Beantwoorden

 17. ·

  Er is al een tijdje geen reactie meer geplaatst zie ik, maar ik ben het er zeker mee eens dat katten eigenaren verantwoordelijk zijn voor hun eigen dieren. Zelf heb ik twee konijnen die los kunnen lopen in mijn eigen tuin. Maar worden regelmatig opgejaagd door katten. Ik heb geen zin in katten in mijn tuin maar wat ik ook doe ze blijven altijd de weg vinden. Ik word er gek van heel de dag op de wipstoel te zitten om mijn konijnen in de tuin in de gaten te houden. En dan die smerige poep van die katten iedere keer op mijn groene gazon grrrr. Zelf willen we binnenkort een hondje, maar daar zou ik absoluut alles van opruimen. Ik vind niet dat een ander last hoeft te hebben van mijn diertjes. Bij mij in de straat, en dat is maar een klein hofje, lopen zeker al zes katten waar ik zeker iedere dag 1 of 2 van uit mijn tuin moet jagen. Het is gewoon geen doen meer! Ik ben ook voor dat mensen hun katten alleen in eigen tuin laten. Mocht ik straks een hondje hebben dan weet ik niet of ik het nog op zou ruimen als hij zijn behoefte doet op het straatje van 1 van die katten eigenaren. Waarom zou ik het opruimen in hun tuin als mijn tuin ook regelmatig vol ligt met stront van hun katten? Er zijn al hoop mereltjes achter het huis geweest bij mijn moeder die het niet gehaald hebben, de moeder wil ze leren vliegen maar met 2 katten op iedere 20 vierkante meter hebben die vogels geen overlevings kans, en dan die ekster hier met een verdraaid pootje. Dan denk ik jeemig die katten krijgen toch zeker thuis te eten? Katten worden doodgereden, dan denk ik jah laat ze dan niet op straat! Je weet dat je dan een risico loopt. En ik ben het beu in de stress te zitten en heel mijn tuin te moeten barricaderen om andermans katten, en mijn tuin vernield te zien worden. Ook is er geen vogel meer te bekennen, het is diep triest! Dus er moet zeker wat aan gedaan worden. Ik snap wel dat er mensen zijn die het vertikken om hondenbelasting te betalen! Want waarom zou je dat nog doen als je zelf poepzakjes koopt en alles netjes opruimt! Het is allemaal al duur genoeg! Iedereen die een huisdier wil draagt er zelf verantwoordelijkheid voor. Wordt er gek van om heel de dag door op te moeten letten of er geen katten in mijn tuin zitten die het op mijn konijnen hebben voorzien. Het geeft heel veel stress! Plus de krassen op onze auto omdat die beesten er bovenop willen zitten! Ik ben een echte dierenvriend en hou van alle beestjes maar hier moet echt wat aan veranderen!

  Beantwoorden

 18. ·

  Ik zou graag een poema, tijger of wolf achter in mijn tuin plaatsen! Aangezien dit verboden is in NL. Ik ben totaal geen kattenliefhebber, vind ze smerig en overal lopen ze. In mijn tuin vind ik kattenpoep en dode muizen, terwijl ik zelf helemaal geen kat heb! Daarbij is mijn konijn dood gemaakt door zo’n kat. Mensen die een kat hebben en bij zich houden vind ik oké. Laat mensen ook maar betalen voor een kat die ze gratis kunnen krijgen. Ik betaal wel in de dierenwinkel voor een konijn 12.50. Kattenbelasting helemaal prima! Gemeente mag loslopende katten van mij ook wel opruimen! Weet zeker als mensen om een kat geven, laten ze hem wel bij hun eigen huis. 99% van de mensen weet geeneens waar de kat is. Als ik dure vissen in mijn tuin plaats of vogeltjes, jagen de katten ze op en gaan ze dood. Waarom ik wel veel geld voor mijn dieren betalen en katten gratis. Wij hebben hier 1 grote rattenplaag, iedergeval loslopende katten.

  Beantwoorden

 19. ·

  Steeds meer bladen en kranten adverteren met de zogenaamde kattenverjager. Dit is een klein kastje waarop een luidspreker opzit. Hieruit kunnen wel zeer hoge volume uitkomen. De kattenverjagers die werken met hoogfrequent geluid geven veel overlast bij de buren. Kinderen, jongeren en ouderen met een goed gehoor, horen dan een schelle felle pijnlijke pieptoon. 140 decibel is daarnaast schadelijk voor je gehoor. Wij zijn opzoek naar mensen die last hebben of hebben gehad van deze hinderlijke piep. Meer informatie kunt u vinden op het forum pieptonen. Wij hebben alle tweede kamer leden gevraagd wat zij hier van vinden. Dit heeft geresulteerd dat de SP tweede kamer vragen hierover heeft gesteld.

  Weblog kamerlid Jansen over de Mosquito.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *