Statistiek en Kwaliteit van Leven

statistiek
Vraag aan D66, de PvdA, de SP en de VVD (3 november 2016, kamerlid van Weyenberg, kamerlid Vermeij, kamerlid Ulenbelt en kamerlid Schut)
Ik ben geboren in januari 1955 en moet op basis van de statistiek van het CBS tot 67 jaar en drie maanden doorwerken. Waarom wordt er alleen naar levensverwachting gekeken? Ik was 16 jaar toen ik ben begonnen met werken en dat zou dus inhouden dat ik 51 jaar aan een stuk moet werken, voordat ik mag gaan genieten van mijn pensioen. Ik heb gelukkig nooit van een uitkering gebruik moeten maken, maar die 51 jaar is naar mijn mening niet terecht. Kunnen wij, die aan alles hebben mee moeten betalen, zoals de vut, prevut en al de andere regelingen, die er zijn geweest om eerder te kunnen stoppen met werken, gecompenseerd worden of zijn wij de slachtoffer generatie die nog wel even geplukt kunnen worden. Ik hoop dat er eens een regering komt die ons compenseert en gaat belonen voor onze bijdrage aan deze maatschappij der Nederlanden. Ik begrijp ook wel dat je niet met 40 jaar werken kan stoppen, maar 45 jaar werken aan 1 stuk is toch een grote bijdrage. Wat gaat u voor de groep mensen doen die op jonge leeftijd zijn gaan werken, om ook een fatsoenlijke oude dag te hebben zonder helemaal versleten te zijn?

Antwoord van de VVD (3/11/16, kamerlid Schut)
U geeft aan dat u graag zou willen dat er bij de AOW-leeftijd rekening wordt gehouden met het aantal jaar dat iemand gewerkt heeft. De VVD is geen voorstander van het idee om de AOW aan het arbeidsverleden te koppelen. Als iemand ervoor kiest om niet te werken om bijvoorbeeld voor kinderen of zieke naasten te zorgen, of mensen niet kunnen werken omdat ze ziek of arbeidsongeschikt zijn, dan moet dit later niet ten koste gaan van zijn of haar AOW-pensioen.
Natuurlijk staat het iedereen vrij om het werk af te bouwen en langzaamaan minder te gaan werken. Dit doen veel mensen ook als ze werk willen combineren met de zorg voor kleine kinderen. Vaak is het voor ouderen mogelijk om dan een deel van het pensioen eerder op te nemen. We zijn voor die keuzevrijheid voor mensen. Iedereen bouwt AOW op, ongeacht of en hoe lang je werkt. De VVD wil graag dezelfde AOW behouden voor iedereen die dat recht in Nederland heeft opgebouwd. We willen dat ook graag behouden voor onze kinderen en kleinkinderen.

Geen antwoord van D66 (3/2/17, kamerlid van Weyenberg)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (3/2/17, kamerlid Vermeij)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de SP (3/2/17, kamerlid Ulenbelt)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

5 reacties


 1. ·

  Nu de pensioen leeftijd in 2022 weer verhoogt word is mijn vraag deze : mijn vrouw geb dat 4-4-1959 is op 16 jarige leeftijd begonnen met werken in een ziekenhuis waar ze nu nog werkt. Mocht je eerst met 40 jaar dienst eruit helaas afgeschaft, dit voorjaar vierde zij dat jubileum. Zoals het er nu uitziet moet zij dan 51 jr en 3 maanden werken voor zij met pensioen kan.
  Vraag 1: vind u dit redelijk?
  Vraag 2: zou het niet eerlijker wezen als men 45 jaar gewerkt heeft dat dan de pensioen datum ingaat voor iedereen. In ons geval schelen wij 5 jr in leeftijd zodat wanneer mijn vrouw klaar is met werken ik al met een been in het graf sta vanwege een broze gezondheid en van een gezamelijke oude dag genieten er niet bij is behalve van achter de geraniums. Graag zou ik antwoord op de vragen krijgen en eens willen weten wat u voor de groep mensen die op jonge leeftijd zijn gaan werken kan doen om ook fatsoenlijke oude dag te hebben zonder helemaal versleten te zijn.

  Beantwoorden

 2. ·

  Het antwoord van Kamerlid Schut is helemaal correct. Waar ik wel op tegen ben is die snelle wijzigingen, zonder rekening te houden met individuele gevolgen.
  Daar heeft dit kabinet Rutte 2 behoorlijk zwaar de lasten gelegd bij diegene die in het verleden een goed pensioen hebben opgebouwd. Door zoals hij dat populair zei: ‘Even aan de knopjes draaien.’
  Gevolg, die gepensioneerden betalen hun eigen AOW verhogingen. Kabinet Rutte heeft weinig of niets gedaan aan gaten die er vallen bij mensen die ineens een overbruggings-gat hadden tussen pensioen en AOW. Zeer asociaal PvdA kamerlid Vermeij. Maar ja jullie zijn zo druk bezig met zelfprofilering in de kamer, dat andere zaken belangrijk voor de bevolking er bij inschiet. Dat een Minister sorry gaat zeggen is alleen maar voor de volgende verkiezingen. Zie zijn belachelijke spotjes de laatste tijd. Dat Sorry geloof ik niet, en zijn goede bedoelingen voor de toekomst helemaal niet. Te grote Ego die gast.

  Beantwoorden

 3. ·

  Er wordt door het CPB gezegd dat mensen ouder worden. Waaruit blijkt dit? Uit de mensen die nu al vanaf 55-56-57 jaar thuiszitten, dan geloof ik dit. Maar mensen die nu bijvoorbeeld in de bouw-dakbedekking-stratenmakers enz, zijn met hun 60 helemaal op. En kom niet met verhalen zo gaan werken, dat het vol te houden is , want dat is vaak bij de baas niet te regelen en de meeste mensen die ik ken werken vanaf hun 15e en zijn helemaal op. En dan nog waar iedereen mee te maken krijgt zoals bij de belasting een riante regeling ook nog voor mensen die er al uit konden – op scholen kunnen ze er eerder uit door een regeling- shell personeel wat met 55 kan stoppen. Het lijkt erop dat ‘jan met de pet’ weer niks heeft. 30 graden in de zomer is kleed je maar goed aan – regen niet zo flauw smelt je niet van – vorst als je geluk hebt grijpt de bond in, dan mag je naar huis en anders sta je daar heel de dag in. Deze mensen zijn op en wat doet de regering, weer 3 maanden erbij. Waarom geen systeem zoals in Duitsland 40-45 jaren gewerkt dat je dan mag stoppen?
  En mensen op het pluche die met hun telefoon spelen, werkt bij deze mensen woede op. Zo kan je wel tot je honderdste, maar niet iedereen heeft zo een baan.

  Beantwoorden

 4. ·

  Goededag, kom zelf uit 1958 en mag over 9,3 jaar stoppen. Mijn levensverwachting ligt voor de man op 79,3 en moet door tot 67,3 jaar. Mijn vraag . Vind u nou echt dat je tegen mensen, die na hun werk gemiddeld 12 jaar te leven hebben, kunt zeggen we worden allemaal ouder? Schandalig kort oftewel terug naar 65. Voor de man zou qua leeftijdverwachting 67,3 pas reëel zijn over 33 jaar. Dan pas heeft hij een levens verwachting van 17 jaar, waar ook je pensioen op gebasseerd is en ingelegd.

  Beantwoorden

 5. ·

  Hebben jullie wel rekening gehouden met de burgers die in 1955 zijn geboren. Als deze mensen tot zijn 67 en 3 maanden moeten werken, dan hebben de meeste burgers tussen de 50 en 52 jaar gewerkt. De schooltijd was toen nog niet zo lang. Waarom moeten wij langer werken. De gemiddelde leeftijd van nu is 22 jaar als schoolverlater, als ik dan mijn 52 jaar bij tel kom ik uit op 74. Kan je mij vertellen waarom deze groep mensen van 1955 langer moeten werken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *