Zoveel Politieke Partijen

zoveel
Vraag aan GL, de PvdA, de PVV en de VVD (17 november 2016, kamerlid Voortman, kamerlid Fokke, kamerlid Bosma en kamerlid Taverne)
Waarom heeft een klein land als Nederland zoveel politieke partijen? Hierdoor krijg je versplintering en kan geen enkele partij waar maken waar ze voor staan. Per wanneer heeft een politicus recht op wachtgeld?

Antwoord van de VVD (22/11/16, kamerlid Taverne)
Dank voor je vraag. Nederland heeft veel politieke partijen, omdat het van oudsher makkelijk is in Nederland een zetel te krijgen in de Tweede Kamer. De kiesdrempel is in Nederland hetzelfde als de kiesdeler, dus als je ongeveer 60.000 stemmen haalt, dan mag je al in de Tweede Kamer plaatsnemen. Omdat ons politieke systeem zo toegankelijk is, worden veel mensen gehoord. Het levert inderdaad wel versplintering op, maar ook als je de kiesdrempel zou verhogen, kan geen enkele partij altijd hun hele verkiezingsprogramma uitvoeren. Dat komt omdat geen enkele partij 76 zetels haalt in de Tweede Kamer en omdat voor wetsvoorstellen ook een meerderheid nodig is in de Eerste Kamer.
Omdat de VVD ook zorgen heeft over de toekomstbestendigheid van ons systeem, komt er binnenkort op voorstel van de VVD een staatscommissie die onderzoek gaat verrichten naar het functioneren van ons parlementaire stelsel. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Antwoord van de PVV (17/1/17, kamerlid Bosma)
Er zijn veel politieke partijen, omdat er veel burgers zijn die deze oprichten. Waarschijnlijk doen ze dit omdat ze iets willen veranderen in Nederland, maar ik ken de beweegredenen van de oprichters niet. Ik wil ook niet namens hen spreken.
Wachtgeld is voor politici die verkozen zijn en hun vertegenwoordigend lichaam moeten verlaten.

Antwoord van GL (24/1/17, kamerlid Voortman)
Een goede vraag! Momenteel zijn er heel veel nieuwe partijen die mee willen doen met de verkiezingen. Dat maakt de discussie actueel. Over de wereld worden meerdere systemen gebruikt voor politieke partijen. In landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn twee grote politieke partijen aan de macht. Dat komt omdat de verkiezingen door middel van een districtenstelsel verloopt, waarbij de winnaar er met de volledige winst vandoor gaat. Daardoor komt de winst alleen bij de populairste partijen terecht. In die landen zie je dat twee grote partijen elkaar steeds afwisselen in de macht. Dat heeft voordelen: het speelveld is duidelijker. Maar het heeft zeker ook nadelen: twee grote partijen hebben een monopolie op de macht, minderheden worden minder goed gehoord en het parlement is niet altijd even representatief, omdat stemmen die niet op de winnaar in een district zijn uitgebracht niet meetellen. In Nederland hebben we een meerpartijenstelsel zonder hoge kiesdrempel (zoals die er bijvoorbeeld wel is in Duitsland). Daardoor kunnen nieuwe stromingen laagdrempelig de politiek in.
Nederland is van oorsprong een polderland waar besluitvorming door overleg en compromis tot stand komt. Dat maakt besluitvorming soms stroperig en ondoorzichtig, maar zorgt wel dat beleid breed door de samenleving gedragen kan worden. Het is ook makkelijker voor de kiezer om een politieke groep te vinden waardoor ze zich vertegenwoordigd voelen. GroenLinks vindt dat enorm belangrijk.

Geen antwoord van de PvdA (17/2/17, kamerlid Fokke)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

3 reacties


  1. ·

    Is er geen mogelijkheid om al de zogenaamde splinterpartijen op voorhand te weigeren in de kamer? 81 stuks kunnen meerwaarde bieden aan onze wetgeving, volgens mij kunnen we geen democratie vormen als we telkens een individu toelaten binnen de kamer. Alle regels staan in onze wetten en die kan je enkel omzeep helpen door telkens aanpassingen eraan toe te voegen. Voorbeeld; stelen mag niet. Duidelijk, toch. Toevoeging, mits. Zou niet moeten kunnen. Discriminatie staat toch ook al duidelijk omschreven, en laat hier geen mits aan toevoegen. Eigenlijk zouden wetten minder complex moeten zijn om geen verwarring te creëren. Help nederland om door niet telkens nieuwe partijen toe te staan binnen de kamer en geef een maximum aan. Hierdoor kunnen ook minder aanpassingen komen.

    Beantwoorden

  2. ·

    Er vallen allemaal één/twee manspartijen de kamer binnen en denken allen de wijsheid in pacht te hebben. Wat moeten we ermee? Is het ook mogelijk bij de verkiezingen een tweede stembiljet in te vullen en stemmen op een top drie van partijen welke men uit de tweede kamer wil hebben? Kan dit in voorstel/motie gerealiseerd worden?

    Beantwoorden

  3. ·

    Geachte tweede kamer,
    Ik vroeg me af waarom er zo veel verschillende partijen zijn? Dit is een opdracht voor school.

    groetjes Laura

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *