Kruisje in Turkije

kruisje
foto: A. Praefcke

Vraag aan het CDA (kamerlid Çörüz)
Een werknemer van me was laatst in Turkije op vakantie. Zij draagt altijd zichtbaar een kruisje, zoals zoveel katholieke vrouwen in Nederland. Echter werd ze op een bepaald moment aangesproken op straat en werd ze in gebrekkig engels verzocht om het kruisje te verbergen. Zij vroeg waarom, maar dat werd niet gewaardeerd en was discussie niet mogelijk. Terug op het werk vertelde ze het verhaal en gaf verder aan dat ze zich zeer geïntimideerd voelde, bijna minderwaardig. Ze begreep opeens waarom moslimas in Nederland een hoofddoek droegen. Als een kruisje provocerend werkt op mohammedanen, dan zal het dus wel de bedoeling zijn om met een hoofddoek in Nederland provocerend te zijn richting niet-gelovigen (vanuit het standpunt gezien van mohammedanen). Dat was voor haar als christen een moeilijke en zeer onthutsende conclusie. Kunt u mij aangeven hoe u als mohammedaan uit Turkije, die voor een christelijke partij in de Tweede Kamer zit, hier tegenover staat?

Antwoord van het CDA (19/8, kamerlid Çörüz)
Ik kan u een heel lange mail sturen met allerlei argumenten waarom iemand in Turkijë gewoon een kruisje kan en mag dragen. Ik volsta echter met het volgende. Ik ga er vanuit dat uw werknemer gewoon tegen een minder tolerant persoon is aangelopen. Dit soort lieden kun je helaas overal aantreffen. P.S. Personen die de Islam aanhangen worden aangeduid als moslims en niet als Mohammedanen; zij zijn geen aanhangers van de profeet Mohammed. Profeet Mohammed wordt gezien als een belangrijke profeet.

1 reactie


  1. ·

    Dit heeft niets met tolerantie te maken, maar alles met intimidatie. In veel grote steden in Nederland worden vrouwen met een kruisje of een davidster belaagd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *