Netbeheerder en Afsluitkosten

netbeheerder
Vraag aan GL, de SP en de VVD (13 januari 2018, kamerlid van Tongeren, kamerlid Beckerman en kamerlid Yeşilgöz)
In het kader van de visie van de politiek en in het kader van duurzaamheid heb ik besloten om in mijn nieuw aangekochte jaren 60 woning geen gas meer te gaan gebruiken. Een beter milieu begint immers bij jezelf en alle kleine steentjes zullen bijdragen. Dit resulteert in een investering van ruim 40.000 euro wat naar verwachting echt niet terug verdiend gaat worden maar dat hoeft ook niet. Wat me nu wel verbaasd is het volgende. Ik heb de netbeheerder Liander gevraagd om zijn meter inclusief leiding tot straatniveau weg te halen. Dit kan wel maar dat kost me ruim 600 euro. Dit vind ik erg discutabel omdat ik ten eerste nooit klant ben geweest op het nieuwe adres en ik dit een demotiverende houding is om van gas af te willen sluiten. Mijn vraag aan u is dan ook hoe het nu kan dat ik subsidie krijg op bijvoorbeeld een warmtepomp en ik vervolgens een rekening krijg van de netbeheerder. Het lijkt erop dat ze nog even snel een laatse winstronde willen binnenhalen voordat ze de klant kwijt zijn. Tot 2016 was dit nog gratis. Lijkt mij dat de kosten van verwijdering naar 0 euro moeten en de kosten van een nieuwe aansluiting +600 euro moeten zijn. Hiermee bekostigd Liander de verwijderingen. Op internet waargenomen dat ze tussen 30-45 klaar zijn voor ruim 600 euro! Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van de SP (13/1/18, kamerlid Beckerman)
Wat goed dat u uw huis heeft verduurzaamd en geen gas meer gebruikt. Ik woon in Groningen en voelde maandag de aardbeving. Het is echt verschrikkelijk wat hier gebeurt. Ruim 2.000 schades, 5 panden accuut onveilig waarvan 3 gestut om instorting te voorkomen. De regering doet voorlopig niets. Ze wachten mogelijk tot maart om met plannen te komen om Groningen veilig te maken! U doet wel iets! Dat is te prijzen en het is absurd dat u zoveel moet betalen om de gasaansluiting te verwijderen. We zullen de minister weer vragen om te zorgen dat deze rekening niet bij de mensen wordt gelegd die het goede doen.

Antwoord van GL (16/1/18, kamerlid van Tongeren)
Bedankt voor je vraag. Ik ken de problemen met de afsluitkosten van gas en heb hier onlangs ook aandacht voor gevraagd tijdens een Kamerdebat. Ik heb hier ook een motie over ingediend, die is helaas niet aangenomen omdat de coalitiepartijen tegen stemden. Minister Wiebes zei wel dat hij welwillend was om hier naar te kijken, hij voelde ook aan dat het niet klopt. Ik zal hier op blijven wijzen!

Antwoord van de VVD (31/1/18, kamerlid Yeşilgöz)
Dank voor uw vraag en natuurlijk van harte met uw nieuwe woning. Ik vind het erg mooi om te lezen dat u besloten heeft om in uw huis van het gas af te gaan. Dit zou ook goedkoop en snel moeten kunnen, maar ik weet ook dat dit momenteel helaas niet het geval is. Daarom heb ik ook een paar weken geleden het voorstel gedaan om de gasaansluiting langdurig te kunnen laten verzegelen. De Minister heeft toegezegd deze optie, gezamenlijk met andere opties om goedkoop van het gas af te kunnen, te onderzoeken en de Kamer hier zo snel als mogelijk over te informeren. We werken er hard aan zodat iedereen tegen zo laag mogelijke kosten zijn of haar huis kan verduurzamen. Ik neem uw opmerkingen en ervaringen met uw netbeheerder hierin zeker mee.

4 reacties


 1. ·

  Ik woon in een huur appartement en gebruik geen gas. Echter, hoe is het nou mogelijk dat Liander mij een rekening zou moeten geven voor het afvoeren van mijn woning van het gas. Ooit was het zo dat het verplicht was en werd er ook voor betaald. En zij hebben terecht altijd vastrecht binnen gehaald. Echter deze gedachte is niet meer van deze tijd en nu zegt mijn verhuurder dat deze dienst terug moet komen en ooit voor mijn rekening komt en Liander geeft niet de mogelijkheid om mijn gas te verzegelen! De politiek praat, maar doet niets voor de burgers! Simpel doe eens iets.

  Beantwoorden

  1. ·

   Liander heeft onlangs de kosten voor duurzaam wonen opnieuw verhoogd! Als we nu van het gas afgaan en de meter laten weghalen kost het bijna 700 euro!

   Nb toen wij aangeven dat we een warmtepomp en zonnecellen lieten installeren kregen we spontaan een NIEUWE gasmeter…
   Weten zij überhaupt wat ze asn het doen zijn??

   Beantwoorden

 2. ·

  Ook ik heb besloten om de renovatie van mijn huisje dusdanig aan te pakken, dat de energievoorziening zonder gas is georganiseerd. Ook ik blunder tegen de idiote kosten van Liander aan. Ik lees hierboven, dat het er bij de minister “een gevoel is dat dit niet klopt”. Een GEVOEL? Daar kan ik helemaal niets mee. Werkt de minister bij het nemen van beslissingen op zijn gevoel? Laat hij dat lekker thuis doen! NU HANDELEN GRAAG; GA TOT ACTIE OVER. Wat is de status van het overleg met Liander? Waarom kan ik daarover niets terugvinden? Welke machtspositie neemt Liander in, dat dit – in totale tegenspraak en demotivatie van het regeringsbeleid – zomaar wordt goedgekeurd door de regering? Ben je nou minister of niet? DUS NOGMAALS REGEL DIT!! Voor mijn part krijg ik het betaalde bedrag terug via de belastingdienst.

  Beantwoorden

 3. ·

  Afsluiting dient zonder kosten te zijn, opnieuw aansluiten daar mag wel even een aansluitfactuur gegeven worden. Maar een reden dat dit niet word gedaan leest of ziet hieronder zoals een link en overzicht van gemeentens die belang hebben dat de afsluiten verder stijgt.

  Hieronder ziet u het antwoord als is hun belang minder dan 3%

  Liander en dit zijn de aandeelhouders: en de raad van commisarissen zie bijgevoegde link:
  https://www.alliander.com/nl/node/1516

  Overzicht van aandeelhouders
  Aandeelhouders met minder dan 3% van de aandelen:

  Gemeente Aalten, Gemeente Lelystad, Gemeente Alkmaar, Gemeente Lisse, Gemeente Almere, Gemeente Lochem, Gemeente Alphen aan den Rijn, Gemeente Medemblik, Gemeente Amersfoort,
  Gemeente Montferland, Gemeente Apeldoorn, Gemeente Nieuwkoop, Gemeente Barneveld, Gemeente Noordwijk, Gemeente Beemster, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Bergen,
  Gemeente Nunspeet, Gemeente Berkelland, Gemeente Nijkerk, Gemeente Bronkhorst,
  Gemeente Oegstgeest, Gemeente Den Helder, Gemeente Oldebroek, Gemeente Doesburg,
  Gemeente Oost Gelre, Gemeente Doetinchem, Gemeente Opmeer, Gemeente Drechterland, Gemeente Oostzaan, Gemeente Dronten, Gemeente Oude IJsselstreek, Gemeente Duiven,
  Gemeente Putten, Gemeente Edam-Volendam, Gemeente Purmerend, Gemeente Enkhuizen,
  Gemeente Rheden, Gemeente Ermelo, Gemeente Schagen, Gemeente Elburg, Gemeente Stedebroec, Gemeente Geldermalsen, Gemeente Texel, Gemeente Haarlem, Gemeente Teylingen,
  Gemeente Harderwijk, Gemeente Voorschoten, Gemeente Hattem, Gemeente Wassenaar, Gemeente Heerhugowaard, Gemeente Waterland, Gemeente Heiloo, Gemeente Westervoort,
  Gemeente Hillegom, Gemeente Winterswijk, Gemeente Hollands Kroon, Gemeente Wormerland,
  Gemeente Hoorn, Gemeente Zaanstad, Gemeente Kaag en Braassem, Gemeente Zeewolde,
  Gemeente Katwijk, Gemeente Zevenaar, Gemeente Koggenland ,Gemeente Zoeterwoude,
  Gemeente Landsmeer, Gemeente Zuidplas, Gemeente Langendijk, Gemeente Zutphen,
  Provincie Flevoland, Gemeente Leiden en Gemeente Leiderdorp

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *