Kinderbijslag en Leenstelsel

kinderbijslag

Vraag aan het CDA, de PvdA, de SP en de VVD (14 februari 2015, kamerlid Rog, kamerlid Mohandis, kamerlid van Dijk en kamerlid Duisenberg)
Per 01-09-2015 gaat het nieuwe leenstelsel in. Mijn zoon wordt in juli 17 jaar en gaat per augustus/september studeren aan het HBO. Als een student gaat studeren aan het HBO vervalt de kinderbijslag. Ook krijgt hij nu geen studiefinanciering meer, want hij moet/kan geld gaan lenen. Wij krijgen nu voor de duur van één jaar geen kinderbijslag meer voor onze zoon en onze zoon krijgt ook geen studiefinanciering. Het nieuwe leenstelsel is aangenomen. Waarom krijgen de kinderen tot 18 jaar geen kinderbijslag die gaan studeren aan het HBO? Studenten die studeren aan het MBO krijgen kinderbijslag totdat ze 18 jaar zijn en krijgen daarna studiefinanciering.

Antwoord van de PvdA (10/3/15, kamerlid Mohandis)
Bedankt voor uw vraag. Bij kinderbijslag en studiefinanciering is het zo dat deze in principe op elkaar aan sluiten. Vanaf het moment dat een jongere een opleiding in het voortgezet onderwijs volgt en daarvoor studiefinanciering krijgt (of als hij/zij 18 wordt), houdt de kinderbijslag op. Per 1 september 2015 krijgen studenten inderdaad geen prestatiebeurs meer in de vorm van de basisbeurs. Wel blijft het mogelijk voor studenten om via het studievoorschot hun studie mede te bekostigen, bijvoorbeeld door een lening aan te gaan. Daarnaast blijft ook de aanvullende beurs bestaan en wordt deze verhoogd. Jongeren wiens ouders minder dan 46.000 euro per jaar verdienen kunnen op (een deel van) deze aanvullende beurs aanspraak maken. Het is dus niet zo dat er voor studenten, zoals uw zoon, geen studiefinanciering meer is, maar wel dat de oude studiefinanciering in de vorm van een maandelijkse prestatiebeurs er niet meer is. Het is voor studenten en hun ouders natuurlijk wennen dat zij geen studiefinanciering meer krijgen in de vorm van de basisbeurs. Daar staat tegenover dat door het studievoorschot de komende jaren veel geld in het onderwijs geïnvesteerd zal worden en we de aanvullende beurs verhogen. Zo blijft ons hoger onderwijs voor iedere student toegankelijk. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Antwoord van de VVD (10/3/15, kamerlid Duisenberg)
Allereerst: dank voor uw vraag. Het sociaal leenstelsel is uitsluitend voor hoger onderwijs, MBO valt hier niet onder vandaar dat de regelingen betreffende MBO studenten (haast) niet zijn veranderd. Studiefinanciering sluit aan op kinderbijslag. Jongeren op het HBO ontvangen dan geen kinderbijslag meer omdat zij gebruik kunnen maken van het sociale leenstelsel. Hopende u hiermede van dienst te zijn geweest.

Antwoord van het CDA (14/3/15, kamerlid Rog)
Dank voor het voorleggen van uw vraag over studiefinanciering en kinderbijslag. Zodra kinderen gaan studeren verliezen hun ouders de kinderbijslag, maar konden de kinderen aanspraak maken op een basisbeurs en eventueel aanvullende beurs. Dit was om studerende kinderen die minderjarig zijn dezelfde rechten te geven als meerderjarige studenten. Met de afschaffing van de basisbeurs hebben studerende jongeren nog steeds dezelfde rechten, maar is hun positie wel ernstig verslechterd. Daarom heeft het CDA zich ook verzet tegen invoering van het leenstelsel (afschaffing van de basisbeurs). Jongeren bouwen een enorme schuld op en vaak draaien ouders voor een groot deel van de kosten op, terwijl de lasten voor middengroepen en gezinnen al fors verhoogd zijn in de afgelopen jaren.

Geen antwoord van de SP (14/5/15, kamerlid van Dijk)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Ter info op 29 oktober 2016: Helga heeft een rechtszaak aangespannen tegen de SVB. Zie hieronder in de reacties. De rechtszitting is op vrijdag 16 december om 10.00 uur bij de rechtbank in Alkmaar. Ben zeer benieuwd naar de uitspraak. Hopelijk gaan andere gedupeerden haar ( helgaw@planet.nl ) op een of andere manier ondersteunen.

Ter info verslag Helga op 16 december 2016: Vanmorgen was ik samen met mijn man en nichtje (die rechten studeert) bij de rechter om hem ervan te overtuigen dat de wet Kinderbijslag en de wet Studiefinanciering van elkaar losgekoppeld moeten worden. De rechter had goed oog voor ons argument dat door de koppeling van beide wetten rechtsongelijkheid ontstaat voor ouders van minderjarige kinderen. Probleem is dat ook de rechter gedwongen is zich aan de wet te houden en hij zal hier bij zijn uitspraak rekening mee moeten houden. Hopelijk weegt hij het argument van rechtsongelijkheid hierin zwaar mee. Maar waar hij in zijn toelichting op wees, is dat het ontstane probleem feitelijk veroorzaakt is door de wetgever en dat daar dus ook de oplossing vandaan moet komen. Over uiterlijk 6 weken volgt de (schriftelijke) uitspraak. Ik houd jullie op de hoogte.

113 reacties


  1. ·

    Schandalig dat dit na 3 jaar nog niet opgelost is. Er is dus een kleine groep slimme pubers die voor hun 18de naar het HBO kunnen, en zij worden dus gestraft: Geen KinderBijslag en geen StudieFinanciering.
    Het is een kleine groep, dus des te makkelijker om een uitzondering te maken. Hoe moeilijk kan het zijn om de volgende regel te implementeren: “Indien student jonger is dan 18 en studeert aan HBO, dan krijgt de student kinderbijslag.”
    Er worden dagelijks uitzonderingen gemaakt bij de sociale dienst, daar hebben de medewerkers enige flexibiliteit. En in bovenstaand geval is er totaal geen flexibiliteit mogelijk? Lijkt me meer een gevalletje van “Niet flexibel willen zijn”…..

    Beantwoorden

  2. ·

    Onze dochter wordt eind augustus 17 jaar en gaat in het najaar van 2018, als ze slaagt voor de havo, naar het HBO. Ze is een vroege leerling. Dit scheelt ons met deze regeling een jaar kinderbijslag. Ze hoeft van ons niet te gaan lenen voor haar HBO studie. Wat bizar en onrechtvaardig is dit. Je wordt dus gestraft als je kind een vroege leerling is, niet blijft zitten, goed zijn / haar best doet en naar het HBO gaat in plaats van het MBO. Heel logisch dit… (niet).

    Beantwoorden

  3. ·

    Inderdaad zwaar belachelijk dit: 17 jaar geen kgb en geen kinderbijslag. In ons geval ook geen/bijna geen aanvullende beurs als dochterlief 18 jaar is, omdat in ons geval manlief alleen loon binnenbrengt omdat ik ook weer aan de studie ga, omdat ik mijn huidige werk niet volhoud tot pensioengerechtigde leeftijd (moeten we helemaal zelf betalen). Dan krijg je ook nog de situatie dat niet het verzamelinkomen wordt genomen maar per persoon wordt gekeken! Dat betekent dat wij de hoofdprijs aan belasting moeten betalen vergeleken met een stel wat samen hetzelfde loon binnenbrengt en mijn man zit net op de grens: dus de kinderen krijgen echt helemaal niets!! Oneerlijkheid op oneerlijkheid vind ik dat. De VVD wil toch dat vrouwen financieel zelfstandig zijn!!

    Beantwoorden

  4. ·

    Ja hoor, bij ons viel deze brief voor onze 17 jarige die naar het HBO gaat ook in de bus.
    Verbijstering alom wat een schandalige uitvreters zijn die regeringspartijen die dit bedacht hebben.
    Wij waren hier eerlijk gezegd niet van op de hoogte en n.a.v de brief internet opgegaan en net zo verontwaardigd en boos omdat maar blijkt dat je kinderen beter wat minder kunnen leren en daarna doorstromen naar het HBO of whatever en anders idd beter een jaartje kunnen doubleren ivm die belachelijk hoge kosten cq schulden die ze moeten maken.En dan met het belachelijk argument over die OV die de boel moet compenseren!!!!
    Witheet ben ik er van!!!

    Beantwoorden

  5. ·

    Ik heb deze enorme kater ook net ontdekt. Mijn zoon is 16 als hij naar het Hbo gaat. Als alleenstaande moeder met ook nog een jonger kind kan ik nu nog geen extra uren gaan werken om het gat te dichten en voor mij is het verlies van kindgebonden budget en kinderbijslag gedurende ruim 1,5 jaar echt een ramp. De twee opties die voor mij overblijven zijn:
    – mijn kind van 16 al met een schuld opzadelen en vragen of hij van zijn lening bij wil dragen aan kost en inwoning
    – mijn woning verkopen en dan…..

    !!!HELP Is er iemand in Den Haag die zich voor ons wil inspannen????

    Zoals ik hierboven lees ben ik zeker niet de enige.

    Beantwoorden

  6. ·

    Een zoon van 14 op HBO…..4 jaar lang geen kinderbijslag, geen recht op basisbeurs. Flinke rechtsongelijkheid!

    Beantwoorden

  7. ·

    Zoon van net 16, en deze topper begint straks op hbo. Zelfde verhaal/ zelfde schuitje. Geen kinderbijslag meer, maar we mogen – hij mag- lenen. :
    geweldig, bedankt daarvoor. Het is een flink stuk rechtsongelijkheid, en dat is het.

    Beantwoorden

  8. ·

    Inderdaad zeer frustrerend, dochter van 17 gaat in Zwolle studeren. Wil niet op kamers, o.a. in verband met het feit dat ze niet zo veel wil lenen. We kunnen niet zomaar een paar honderd euro per maand schenken, naast collegegeld, boeken en laptop. Kinderbijslag vervalt, maar loopt wel het kwartaal nog door (ca. 100 per maand). Reiskosten voor de maand september bijna 600,00 die je zelf moet ophoesten, beter is dan op de kinderbijslag nog voor dat kwartaal te stoppen. Dan kost het iets minder geld. Voelt echt als rechtsongelijkheid, rare wetgeving.

    Beantwoorden

  9. ·

    Goedemiddag, Beste heer J. van Dijk,

    Op 13-02-2015 heb ik onderstaande vraag gesteld op de website vraag aan de tweede kamer. (zie bericht hieronder d.d. 13-05-2015).

    Helaas heb ik nimmer een antwoord mogen ontvangen. Inmiddels zijn we ruim vier jaar verder.

    Mijn oudste zoon is per 01-09-2015 gaan studeren aan het HBO. Hij is in juli 2015 17 jaar geworden. De regeling is per 01-09-2015 ingegaan. Voor hem heb ik geen kinderbijslag ontvangen.

    Mijn tweede zoon is per 01-09-2017 gestart aan het HBO. Hij is in september 2017, 17 jaar geworden. Wederom een jaar lang geen kinderbijslag voor hem ontvangen. Geen kinderbijslag en geen studiefinanciering.

    Wat lees ik vandaag op NU.nl:

    Ouders met studerende kinderen van onder de achttien jaar hebben vanaf volgend jaar alsnog recht op kinderbijslag en het kindgebonden budget, schrijft het Algemeen Dagblad zaterdagochtend. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben daar overeenstemming over bereikt en trekken 54 miljoen euro uit om de deal in de praktijk te brengen.

    In schooljaar 2018 – 2019 is de regeling in het leven geroepen dat studenten die, voor het eerst, gaan studeren aan HBO, het eerste jaar 50% van het collegeld hoeven te betalen. Mijn jongste zoon zat toen in het tweede leerjaar. Wederom geen gebruik van kunnen maken.

    Een kleine rekensom, wat wij zijn misgelopen:
    Kinderbijslag 2015 – 2016
    Kinderbijslag 2017 – 2018
    Lesgeld 50% 2018 – 2019

    De afgelopen jaren hebben we geen basisbeurs / studiefinanciering mogen ontvangen voor studerende kinderen aan het HBO. Het is allemaal een optelsom van en, en, en waar wij (net niet) gebruik van hebben kunnen maken door de regelgeving.

    De volgende stap zal zeker zijn dat het leenstelsel wordt ingetrokken en de basisbeurs / studiefinanciering weer ingaat als mijn kinderen het diploma aan het HBO hebben behaald.

    Ik hoop dat jullie serieus in ogenschouw willen nemen of hiervoor een tegemoetkoming c.q. compensatie komt.

    In afwachting op uw reactie.

    Dank u wel.

    Met vriendelijke groeten,
    Diny Visser

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *