Kosten Zorgverzekering

zorgverzekering

Zorgverzekering: Hoe kan het dat een inwoner van België slechts € 15 per kwartaal betaald aan een ziekenfonds verzekering en deze kan uitbreiden gelang hij dat wil en nodig heeft en een inwoner van Nederland ongeveer het tienvoudige moet betalen alleen dan per maand?

foto: Stuart Miles

De Nederlandse zorgverzekeraars hebben in 2012 ruim 1,4 miljard euro winst gemaakt. Het overgrote deel van de winst werd gemaakt op de basisverzekering. Minister Edith Schippers gaat ervan uit dat de verzekeraars hun premies gaan verlagen, maar gaat dat niet opleggen. Het geld kan in elk geval niet volledig terug naar de premiebetalers, omdat De Nederlandsche Bank eist dat de verzekeraars ook hun buffers nog verhogen. Ze stelde verder dat de verzekeraars die commerciële bedrijven zijn, het recht hebben winst uit te keren aan hun aandeelhouders.
Volgens Zorgverzekeraars Nederland moet een deel van de winst op de bank blijven staan als buffer, maar een deel kan dus via de premie terug naar de verzekerden. Hoeveel dat eventueel wordt, is nog niet te zeggen. In 2011 maakten de verzekeraars 500 miljoen euro winst, 100 miljoen daarvan ging terug naar de verzekerden in de vorm van een lagere premie.

foto: Stuart Miles

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (10 november 2011, kamerlid Smilde, kamerlid van der Veen, kamerlid Gerbrands en kamerlid Mulder)
Hoe kan het dat een inwoner van België slechts € 15 per kwartaal betaald aan een ziekenfonds verzekering en deze kan uitbreiden gelang hij dat wil en nodig heeft en een inwoner van Nederland ongeveer het tienvoudige moet betalen alleen dan per maand? Mensen in België worden ook geholpen en vaak is de medische zorg beter en zijn er kortere wachtrijen? Mijn vriendin is een vlaamse en heeft zo’n verzekering in België. Echter als zij naar de dokter moet of een tandarts, worden hier in bijna alle gevallen ook de kosten gedekt? Waarom moet het allemaal zo duur in Nederland? En waarom kan Nederland niet het zelfde systeem hanteren zoals onze zuiderburen dat doen? Het is toch belachelijk dat door de privatisering van de zorg de consument er zo hard onder moet lijden zonder dat de staat ingrijpt! Voor het komende jaar is er wederom een prijsstijging berekend.

Antwoord van het CDA (16/11/11, kamerlid Smilde)
Het stelsel van ziektekostenverzekeringen van Nederland en België zijn onderling niet goed te vergelijken. Om te beginnen heeft de Nederlandse Zorgverzekeringswet eigenlijk geen eigen bijdragen als er zorg geleverd wordt. In België wel. Bovendien moet iedereen in België zich aanvullend verzekeren voor ziekenhuiszorg. In NL zit dat in het basispakket opgenomen. In België, zo hoor ik weleens klachten, kunnen mensen van 65 jaar en ouder niet meer in aanmerking komen voor die aanvullende verzekering, als zij 65 jaar of ouder zijn wanneer ze zich willen gaan verzekeren. Op dezelfde manier zullen er weer voordelen zijn bij het Belgische systeem. Waar wij in NL voor staan is de goede gezondheidszorg die we hebben, betaalbaar houden.

Antwoord van de VVD (21/12/11, kamerlid Mulder)
In aanvulling op het antwoord van mevrouw Smilde: de zorgkosten zullen de komende jaren nog verder gaan stijgen door het gebruik van nieuwe technologie, het toenemend aantal ouderen en patiënten die mondiger worden en zorg opeisen. De premies zullen daardoor ook stijgen.

Geen antwoord van de PvdA (10/2/12, kamerlid van der Veen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (10/2/12, kamerlid Gerbrands)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

10 reacties


 1. ·

  Dit is in verschillende landen goedkoper dan in Nederland. Hetzelfde geldt ook voor medicijnen. Ik verdenk de staat er van dat ze hier flink aan verdienen en dit de burger niet laat weten. Daarom is ook alles naar verzekeringsmaatschappijen gegaan. Hetzelfde geldt ook voor de babyboomers. Die worden er nu de dupe van terwijl er destijds veel geld is ingelegd. Waar is dit gebleven? Ik weet wel dat de burger wordt belogen en bestolen en dat iedereen graag op de pluche stoelen wil blijven zitten. Ze zitten er echt niet voor u en mij.

  Beantwoorden

 2. ·

  Het meest belachelijke is, dat wij in Europa z.g. vrij vervoer van goederen en diensten hebben. En dus ook als Nederlander een zorgverzekeraar zouden moeten kunnen kiezen in een ander land, b.v. Belgïe. Nou mooi niet. Dat is allemaal afgeschermd, tegen de regels in.

  Beantwoorden

  1. ·

   Niet alleen dat als je b.v. woont in Nederland maar werkt in een ander EU-land, dan willen ze in Nederland dat je je nog een keer verzekerd, dus ben je twee keer verzekerd. Idioterie, kassa voor Nederland.

   Beantwoorden

   1. ·

    Voor mij geldt dat. Ik woon in België en werk in Nederland. Ik ben inderdaad verplicht dubbel verzekerd. Terwijl voor mijn zuster, zij is net bij me komen wonen voor een studie in België, is België van mening dat ‘zolang je verzekerd bent is er niets aan de hand’. Dus mijn zuster is alleen in Nederland verzekerd. Ik vraag me af of de tweede kamer hier iets aan gaat doen. Het wordt ook naar mijn mening selectief niet uitgezonden op TV. Het enige dat je hoort is dat de zorg steeds duurder wordt, terwijl ze in België dit probleem al jaren niet kennen. Ik heb sterk het vermoeden dat de tweede kamer dit vraagstuk ook niet kunnen beantwoorden. Bijna het zelfde als meer belasting geld vragen aan de Nederlander, omdat we te korten zouden hebben, maar dan toch over onze rug heen een donatie doen aan het zonnige Griekenland. Kamer? Hoe zit dat nu met de zorg? Waarom zo duur?


 3. ·

  Beste kamerlid Smilde, kunt u ‘betaalbaar’ definiëren? Nederland is goed in wetten maken. Mij lijkt dat als Nederland het zelfde systeem als België hanteert en het daarna verplicht stelt aan 65 plussers gewoon nog aan te nemen lijkt mij dat probleem opgelost. Waarom wordt er dan voor mij bepaald wat standaard is? Waarom mag ik zelf niet besluiten wat ik standaard vind, of bijvoorbeeld een optie nemen tot hospitalisatie tot max € 5000,00 per jaar? U begrijpt dat 141 euro per maand veel geld is.

  Beantwoorden

 4. ·

  Er is maar 1 ding wat goed helpt in de zorg, en dat geld ook voor het onderwijs, en dat is flink bezuinigen! En dan bedoel ik niet bezuinigen op het uitvoerend personeel, maar op al die managers die vooral hun eigen salaris managen, maar weinig tot niets bijdragen aan de verbetering van de zorg. Diverse onderzoeken wijzen ondertussen al uit dat deze tussenlaag managers geen enkel nut dient, maar wel vreselijk veel geld kost. Dit land bestaat tegenwoordig uit managers die managers moeten managen in het managen!

  Beantwoorden

 5. ·

  In België is het zo dat men 7,35% betaald via het brutoloon. Als ik dit optel kom ik op 1.800 euro per jaar plus nog eens 25 euro per maand voor medicijnen. Al met al betaal je rond de 2.000 euro per jaar gedeeld door 12 maand is dat iets mee dan 160 euro per maand voor een heel gezin. Dat is in België de situatie. Daarbij in zit dat men via dit stelsel ook nog is verzekerd voor als men niet kan werken, wat hier in Nederland ziektewet heet. In Nederland betaal ik inclusief tandarts kosten 278 euro per maand voor mij en mijn vrouw. Daarnaast betaal ik voor mijn studerende kinderen, ouder dan 18, 163 euro per maand en heb twee kinderen, dus 163 euro x 2 is 326 euro plus onze eigen kosten 278 euro maakt een totaal van 604 euro per maand. Daarvan krijgen we van de belasting terug 3 keer 70 euro is totaal 210 euro vergoeding en dit is het maximum, dus 604 euro min 210 euro betaal ik in de maand 394 euro aan ziektekosten per maand, weliswaar op jaarbasis is dat 4.728 euro en dan heb ik nog niet meegerekend de verplichte eigen bijdrage. Kortom we worden bedonderd waar we bij staan nog maar niet te spreken over de fraude die gepleegd word door ziekenhuizen met dubbele verwijskaarten en operatie die niet nodig zijn, shunts die ze willen aanleggen, wat niet nodig is, allemaal eigen ervaring. En zelfs in België zit je werkloosheid uitkering hier bij in, dus hoezo politiek worden wij Nederlanders niet opgelicht en verzeker u dat er gaandeweg meer weerstand komt tegen deze manier van verzekeren en dan. Wat wil men doen als meer dan de helft van de Nederlanders de rekening niet meer kan betalen? Nou dat zal ik u zeggen komt het hele zorgstelsel in gevaar door uw toedoen om niet in te grijpen dat het zo niet langer kan, maar u zat er toch voor ons of toch voor u zelf. Ik kan u een ding zeggen, als u de politiek in Nederland op zeep wilt helpen dan moet u hier vooral mee doorgaan.

  Beantwoorden

 6. ·

  Graag zou ik een politiek debat willen over de kosten in de zorg. Ons Nederlanders is beloofd dat met een verplichte collectieve zorgverzekering de kosten beheersbaar blijven en het zeker goedkoper gaat worden dan de verzekeringstelsel die we hadden. Echter betaalde ik toen voor een uitgebreider pakket dan nu maar 60 gulden dus ongeveer 27,55 euro. Nu betaal ik dus ruim 140 euro voor een uitgekleed pakket. Hoe kan dit mogelijk zijn als er uit onderzoek (want dat hebben jullie gedaan anders kan je nooit zeggen dat het goedkoper wordt) is gebleken dat het goedkoper zou worden. Waar gaat het overige geld (140 – 30 = 110 euro dat is ruim 220 gulden) naar toe? Daar wil ik en ik denk ook de rest van Nederland graag antwoord op.

  Beantwoorden

 7. ·

  Zijn ze in de politiek gek geworden om het eigen risico van € 220 naar € 400 te verhogen. Vinden jullie het gek dat wij op partijen gaan stemmen die daar een stokje voor steken en eens naar andere bezuinigingen gaan kijken die minder ingrijpend zijn. Je kunt de burger toch niet uit blijven kleden. Bezuinig maar eens op Brussel, op de bonussen, JFK, ontwikkelingshulp kan wel beter gecontroleerd worden en minder, wachtgeld krijgt de burger ook niet, Koningshuis kan wel iets inleveren. Waarom moet het allemaal bij de burgers wegkomen. Welke partij durft mij nu eens een eerlijk antwoord te geven. Ik als huisvrouw moet met een huishoudboekje omgaan en kan ook niet teveel uigeven dat doet de regering wel, geen wonder dat er een tekort is. Er wordt teveel over de balk gegooid.

  Beantwoorden

 8. ·

  geachte lezer . ik zat bij tandarts bot in blerick met mijn partner en twee dochters van 3 en 4 jaar in 2014 gewoon geholpen etc partner moest eigen bijdrage van cg 150 euro betalen de rekening hier van stuurde Botman naar haar verzekering en kon zij betalen in div. keren .
  maar ik heb een andere verzekering ,en mij eigen bijdragen a 5 140 stuurde Botman naar huis , ik gaf div malen aan dat ik dit niet in een keer betalen kan van een waotje . dus heb maar 50 euro over gemaakt , daar ging men niet mee akkoord, men gaf het 6 weken later uit handen aan derde voor incassering , tandarts Botman weigerde mij een aflossing van 4 termijnen wet zelfs gedreigd door incasso , deze vertelde van ons mag u rustig aflossen in 4 termijn e maar onze opdrachtgever Botman verbied dat ?. ik heb mij op deze uitlaten schrijven bij de tandarts Botman blerick daar ik zo niet behandeld wil worden . maar mijn partner en twee dochters waren in de veronderstelling dat zij nog gewoon opgeroepen werden voor behandeling en controles , maar naar 7 mnd niks te horen belde mijn partner heden Botman op , en vroeg naar de datum voor afspraak , antwoordt tandarts Botman was , nee u bent alle uitgeschreven als gezin ? , reden om dat uw partner h Claessen probleem had veroorzaakt ontremd de rekening eigen risico ? , wij hebben tot heden nog een brief nog een tel gehad, nu alle 3 zonder tandarts . dit is toch niet toegestaan zo als men hier gehandeld heeft ,zelfs toen ik de laatste termijn binnen de vierde mnd betaald had , nog 14 dagen later weer instanties die kwamen met boeten verhoging van 40 euro om dat ik niet betaald zou hebben zo als Botman dat eiste en dat was max. in 2 termijnen !
  inkomen 970 euro WAO voor 4 personen , nu gaat het ons wat beter maar toch en dan denkt tandarts bot man maar een eigen wet te kunnen hanteren ongeachte wat iemand mnd missen kan , er bestaat ook een min grens waar je van leven moet . ik dacht altijd dat je een eigen bijdragen mits je die niet ineens betalen kunt in termijn kon doen . maar deze tandarts praktijk uit blerick denk daar veel anders over zo hebben wij als gezin onder vonden , helaas een mogelijkheid de advocaat die wij benaderen gaan in deze. Dus samengevat vaders meld zich af bij de praktijk , en mnd later moeten partner en kinderen er zelf achter komen dat zij er ook zijn uitgeschreven zijn voor een rekening eigen risico die betaald is ! door vaders .

  mvg ben het er niet mee eens ….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *